Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

De camino Portugues langs de kust

Waarom steeds meer pelgrims kiezen voor deze route....

2019-05-15

De pelgrimsroute langs de Portugese kust staat al eeuwenlang bekend als een belangrijke religieuze en spirituele pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Na een aantal jaren gedeeltelijk vergeten te zijn en misschien overschaduwd door de Camino Frances, heeft deze pelgrimsroute de afgelopen jaren een bijna explosieve belangstelling gekregen en wandelen of fietsen veel pelgrims deze route naar Santiago de Compostella. Waarom is dat? Wat maakt dat deze pelgrimsroute van Porto naar Santiago de Compostella via de kust zo in trek is? We zetten het voor je op een rij. 

De bries van de Atlantisch Oceaan

De belangrijkste reden is waarschijnlijk de werkelijk unieke ervaring om te wandelen of fietsen langs de Atlantische Oceaan. Hoewel het kustgebied soms erg vol en druk is, zijn de wandel- en fietspaden prettig. Je profiteert tijdens je wandel- of fietsvakantie van het massatoerisme door de eindeloze - zeer aangename- houten wandelpaden door de duinen. Deze pelgrimstocht biedt daarnaast zoveel unieke, historische en natuurlijke landschappen. Je maakt van dichtbij het strandleven mee, de vissers, mooie natuur, levendige steden en dorpen, en natuurlijk de altijd veranderlijke en machtige oceaan. Een duik hierin nemen kan wel fris zijn, maar je voeten afkoelen na een wandeldag of fietsdag is ook fijn, toch? Tot slot, en ook niet ongebelangrijk, is deze route veel minder druk dan de Camino Portugues door het binnenland. Dit geldt met name voor het stuk totdat Redondela, waar deze camino weer samenkomt met de Camino Portugues die door het binnenland loopt. 

In het kort 

De traditionele Camino Portugues vanuit Porto naar Santiago is 239 km. De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella langs de kust is langer, 273 km. Vanuit Porto naar Caminha gaat deze pelgrimsroute langs de kust via promenades en weggetjes, langs de brede zandstranden en bloemrijke duinen van het Noord-Portugese kustgebied. Toch gaat de camino ook vanaf Viana do Castelo een belangrijk deel door het binnenland, langs landelijke weggetjes, traditionele dorpen, bossen en historische steden en kleine steden, zoals Esposende en Viana do Castelo. Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan en je waant je een totaal andere eeuw.  In dit deel van de route zitten ook een paar pittige klimmetjes. Dus als je denkt de hele pelgrimstocht lekker vlak langs de kust te kunnen lopen, dan heb je het mis! 

Eenmaal aan de overkant van de rivier de Minho en als je A Guarda verlaat, wandel of fiets je veelal langs en over de rotsachtige Galicische kust. Daarna gaat de camino landinwaarts, via de grote stad Vigo en Redondela, waar het pad weer samen komt met de traditionele camino. 

Mmmmm...

Ook de innerlijke mens wordt onderweg goed verzorgd. Koop tijdens je pelgrimstocht naar Santiago de Compostella bij de plaatselijke bakker een pastel de nata (letterlijk: pasteitjes uit Belém). Dit is  een van de meest bekende zoetigheden uit de Portugese keuken. Ze zijn te verkrijgen in veel cafés en banketbakkerijen in Portugal, maar het oorspronkelijke recept is geheim. De Pastéis de Belém krijgen hun karakteristieke kleurschakering door het bakken in de oven op een hoge temperatuur. En vergeet ook niet de verse sardientjes, simpel klaargemaakt op vuur met een beetje zout en citroen. Om van te smullen! 

Tijdverschil 

De route staat op deze camino naar Santiago de Compostella goed aangegeven. De schelp wijst je overal keurig de weg! Nog wel een tip: In Portugal is het 1 uur vroeger dan in Nederland. Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Spanje. Dus op het moment dat je de grens tussen Spanje en Portugal oversteekt, zet dan je horloge weer een uur vooruit. 

Wil je ook de camino Portugues langs de kust lopen of fietsen? Klik dan hier voor meer informatie. 

Terug