ES: (+34) 518 888 465
UK: (+44) 020 81 44 37 11
USA: (+001) 347 480 1050
IRELAND: (+353) 766 805 902
DA: (+45) 36 98 08 63
DE:(+49) 3222/1098400
NL: (+31) 858 883 565
NORGE : (+47) 239 607 02
E : info@spainismore.com

De Camino de Santiago lopen

De Camino de Santiago lopen

 

De bedevaartstocht naar Santiago de Compostela is niet zomaar een wandeling, maar een meerdaagse (of meerweekse) wandeltocht met zo nu en dan stevige afstanden, waarbij je soms zelfs meer dan 30 km per dag aflegt. In tegenstelling tot Nederland is Spanje heuvelachtig. Het kan dus zijn dat je een uur lang aan het stijgen of aan het dalen bent. Het is daarom verstandig om voor de pelgrimstocht te oefenen met het lopen van lange afstanden – eventueel enkele dagen achter elkaar. Mocht je van jezelf weten dat je moeite hebt met stijgen of dalen, dan zou je in een sportschool advies kunnen vragen hoe je je beenspieren kunt trainen om dit te verbeteren. Uithoudingsvermogen en fitheid is handig, maar maak je niet al teveel zorgen, want een groot aantal van de pelgrims die de Camino de Santiago lopen, hebben nauwelijks wandelervaring. Bovendien zijn het lang niet allemaal jonge, fitte mensen. Mocht je meer een fietser zijn, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om de Camino de Santiago te fietsen.

Wat kun je verwachten als je gaat lopen?

 

Tijdens het lopen van de Camino de Santiago is het het allerbelangrijkste om goed naar je lichaam te luisteren. De omstandigheden zijn elke dag anders: de afstand, het onderhoud van de paden, de hoogteverschillen binnen een etappe, en het weer spelen een grote rol. Loop de Camino de Santiago in je eigen tempo en zorg ervoor dat dit niet te snel is, want als je te lang in een snel tempo loopt, kan dit blessures opleveren. Misschien nog belangrijker is je mentaliteit. Het geeft niet als je langzaam bent, als je maar de kracht hebt om door te blijven lopen tot aan je doel. Het kan zijn dat je in uitstekende conditie bent, maar dat je niet gemotiveerd bent om gedurende de hele Camino door te blijven stappen.

De routes van de Camino worden aangegeven met gele pijlen die eens in de zoveel tijd overgeschilderd worden. Met name op de populairste route, de Camino Frances, is de bewegwijzering goed. In de zomer is het raadzaam om extra vroeg te vertrekken in verband met de hitte. De hotels van onze caminoreizen liggen bijna altijd aan of vlak bij de Camino, zodat je na het ontbijt gelijk kunt beginnen en geen extra kilometers hoeft te lopen. Afhankelijk van de etappe loop je een bepaalde afstand tot aan je volgende hotel in een dorpje of stad verder op de route. In de gids is de route ook aangegeven en kun je lezen door welke dorpjes je die dag komt en of je daar kunt eten. Op die manier kun je van tevoren bedenken waar je gaat lunchen. Op stukken waar de route langs de autoweg loopt, is er vaak een alternatieve route te vinden die eveneens met gele pijlen is aangegeven.

De hotels kunnen altijd een taxi voor je bellen, zodat je niet verplicht bent om de hele etappe te lopen. In de gids vind je de contactgegevens van de hotels en een plattegrond met de locatie van je hotel. Bij aankomst in het hotel kun je je pelgrimspaspoort laten afstempelen. Deze Credencial dient bij het Pelgrimskantoor in Santiago ter bewijs van het voltooien van de Camino de Santiago. Je ontvangt in het kantoor een speciaal certificaat. Als je alleen de laatste 100 km van de Camino de Santiago wilt lopen -bijvoorbeeld van Sarria tot Santiago - dan moet je twee stempels per dag halen. Voor fietsers geldt een minimale afstand van 200 km.

De pelgrimstocht kun je prima alleen doen, want onderweg zul je andere pelgrims tegenkomen die mogelijk dezelfde dagafstanden lopen.

Waarom is de Camino de Santiago zo populair geworden?

 

Er zijn misschien wel duizenden pelgrimroutes over de hele wereld en waarom de ene wel en de andere niet populair is, heeft niet altijd een verklaring en is soms simpelweg een samenloop van omstandigheden.

De Via Francigena, de pelgrimstocht naar Rome en de bedevaart naar de Heilige Grafkerk in Jeruzalemen zijn twee belangrijke bedevaartstochten binnen het christendom. De route van de Via Francigena werd in het jaar 990 beschreven door een Engelse aartsbischop. Het loopt van Canterbury naar het Vaticaan. In 2004 werd deze route door de Raad van Europa tot Belangrijke Europese Culturele Route uitgeroepen. Onder andere dankzij deze erkenning wint deze pelgrimstocht steeds meer aan populariteit. Er is steeds meer informatie over deze route te vinden en er bestaan verschillende pelgrimsverenigingen. Momenteel is de bewegwijzering in Frankrijk en Zwitserland langs deze route goed, maar in Italië laat dit nog veel te wensen over.

In het geval van de Camino de Santiago is de bewegwijzering met name op de Camino Frances uitstekend. In het begin was met name de Camino del Norte het pad dat pelgrims naar Santiago leidde, maar de Franse Route werd populair toen deze werd uitgeroepen tot de meest ideale. Dit had als voornaamste reden om de cultuur in deze regio´s te promoten. Door de eeuwen heen zijn er dorpjes langs de route ontstaan en sommige dorpjes hebben zich ontwikkeld tot steden. Al sinds het begin staat gastvrijheid centraal. Er werden pelgrimsziekenhuizen gebouwd die werden beheerd door monniken. De gastvrijheid is nog altijd terug te zien. De autonome regio´s zijn zich bewust van het belang van de pelgrimstocht alsook de lokale bevolking in de dorpjes die sterk afhankelijk zijn van de pelgrims. Met name op de Camino Frances zijn er veel voorzieningen onderweg wat deze route aangenaam maakt. Na een kilometerslange weg door het platteland is het fijn om in een dorpscafé even bij te kunnen komen. Maar de Camino de Santiago biedt aan pelgrims die het iets primitiever willen, mogelijkheden.

Op de Camino Primitivo vind je veel minder voorzieningen en is het niet altijd mogelijk om een etappe te splitsen door gebrek aan accomodaties.

Maar uiteraard is de Camino de Santiago ook populair, omdat het gewoonweg een bijzondere tocht is. Zoals beschreven in het artikel Wandelen naar Santiago, kom je tijdens het lopen van de Camino de Santiago door Spaanse gebieden waar je zonder de camino nooit zou komen. Desolate, maar schitterende Spaanse of, in het geval van de Camino Portugues, Portugese landschappen. De meeste dorpjes hebben, mede dankzij de eeuwenlange invloed van pelgrims, een indrukwekkende geschiedenis. Bovendien is het einddoel van de pelgrimstocht, Santiago de Compostela, een mooie Galicische stad met een gezellige oude binnenstad. Spanje stopt niet bij Barcelona of de Costa Brava, maar heeft meer te bieden. Dankzij de pelgrimstocht leer je Spanje op een andere manier kennen. Bovendien heb je de keus tussen verschillende routes, en dus verschillende regio´s. Het valt niet te ontkennen dat het een waanzinnige ervaring is.

Terug