Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Wanneer kan ik het beste de Camino lopen/fietsen?

Het weer. Het is een veelbesproken onderwerp voorafgaand en tijdens de camino.

Droge voeten, een zonnetje, niet te veel wind en een aangename temperatuur zijn toch de ideale omstandigheden om de camino Santiago te lopen of te fietsen.

Maar helaas zal het weer niet altijd zo zijn tijdens je pelgrimstocht. Het kan nogal wisselvallig zijn.... Net als je route!

Wat is de beste tijd om de camino Santiago te lopen of te fietsen?

Het is het hele jaar mogelijk om de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela te lopen, maar in Noord - Spanje kunnen de seizoenen en de paden over de camino behoorlijk verschillen.

Op de Camino Francés  kom je door een mix van kust- en binnenlandklimaat. Je passert door een afwisselend landschap met hoge bergen, bossen, vlaktes en het Meseta Plateau. Qua weer kunnen er grote verschillen zijn, van regio tot regio.

Op de Camino del Norte,  wisselen het oceanische klimaat, het middellandse zeeklimaat en het bergklimaat elkaar af. Dit betekent dat het weer in korte tijd totaal om kan slaan en dat het per regio zelf lokaal, aanzienlijk kan variëren.

Over het algemeen is de beste tijd om een van de  camino de Santiago ´s te doen tussen April en Oktober. De maanden Juli en Augustus kan het heel warm zijn en de meeste Spanjaarden hebben dan ook vakantie, en dus drukker normaal.

Maar dit kan ook iets zijn wat je juist graag wilt. Ook staan deze maanden bekend om de vele lokale feesten langs de camino , een goede kans dat je er eentje meepikt in deze maanden.

Goed weer voor de periode tussen Oktober en April sluiten we zeker niet uit, en is het ook zeker mogelijk in deze periode je Camino te doen! De Camino Francés tussen december en februari is zeker te lopen, maar dan moet je wel voorbereid zijn op wisselend weer met sneeuw, koude temperaturen (-min 's nachts), wind en regen.

We raden meestal wel af ​​om in de winter de noordelijke route, de Camino del Norte, te nemen. Er zijn niet veel hotels open,  het kan weer in een oogwenk omslaan en zijn zo de etappes aanzienlijk veeleisender dan normaal.

Camino weer van maand tot maand 

  De volgende statistieken zijn afkomstig van de Camino Francés, de meest populaire pelgrimsroute:

Januari-februari: Koud (0-10°C) en lichte regen/sneeuw - weinig pelgrims.

Maart: Relatief koud (10-15°C) en vaak regenachtig.

April: Iets warmer (12-17°C), vaak regenachtig in de eerste helft van de maand, daarna warmer en minder neerslag. De eerste maand van het "Camino-seizoen".

Mei: Er kan heerlijk lenteweer zijn met zomerse temperaturen, of juist het tegenovergestelde - je weet maar nooit. 14-22 °C, soms regen maar vaak veel zonnige dagen. Het landschap is gehuld in groen en het bruist echt van het leven op de camino.

Juni: Een ideale maand om El Camino te wandelen. Het is niet te warm (20-30°C) en alleen met af en toe een regenbui. Ook zijn er niet zoveel pelgrims op het pad. Wij raden deze maand aan!

Juli en augustus: Heet (vaak 30-40 °C), heel weinig regen en midden op de dag kan het te warm zijn om te wandelen.

Een goede hoed, zonnebrandcrème (SPF50) & voldoende water zijn net zo belangrijk als de juiste wandelschoenen. Er zijn veel pelgrims al heel vroeg op het pad en het is belangrijk om voor de hele wandeling accommodatie geregeld te hebben.

Bij Spain Is More boeken onze  Camino experts al de hotels voor je op jouw camino. Zo kun je helemaal tot rust komen en zelfs een beetje extra genieten van jouw Camino de Santiago.

September: Aangename temperatuur (20-30°C), weinig neerslag. Er kunnen nog veel pelgrims op de route zijn en de hotels zijn vaak volgeboekt. Vanaf half september daalt het aantal pelgrims. Deze maand is ook een aanrader.

Oktober: Matig warme maand (15-25°C) met weinig neerslag en meestal aan het einde van de maand. Begin oktober is nog een hele mooie periode om te wandelen.

November: Koud (5-15°C) en regenachtig - heel weinig pelgrims op de route.

December: Koud (0-10°C) en regenachtig met een vleugje sneeuw - weinig pelgrims.

Spain is More raadt aan om van half april tot eind oktober de Camino Francés te wandelen of te fietsen. Lees hier meer over het weer in de Camino en de gemiddelde temperaturen.

Zet hier de eerste stap naar de camino van je leven

¡Buen camino!

Terug