Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Welke camino route?

Welke camino route

Welke pelgrimsroute moet ik kiezen

om te gaan lopen of fietsen?

Zoals gesymboliseerd door de karakteristieke Jacobs schelp, zijn er verschillende camino routes, die allemaal samenkomen aan het einde bij het graf van Jacobus in de kathedraal van Santiago de Compostela. Hoewel de Franse route het grootste aantal pelgrims trekt, heeft de geschiedenis en de tradities verschillende compostela routes gecreëerd die je lopend of fietsend door Noord-Spanje naar Santiago de Compostela leiden.

Er zijn een aantal dingen waarmee rekening gehouden moet worden bij het kiezen van jouw startpunt en de route naar Santiago de Compostela. Onder andere; het aantal beschikbare dagen die je hebt, in welk seizoen ga je, je fysieke conditie, je persoonlijke voorkeuren,  ga je de camino lopen of fietsen enz.

Hieronder volgt een korte beschrijving per camino die je hopelijk zal helpen om de camino route te kiezen die het beste bij jouw past.

¡Buen Camino!

De Franse route - Camino Francés

(775 km./482 mls.)

Dit is verreweg de meest bekende camino route, de meest bereisde en de meest traditionele. Ongeveer 55% van alle pelgrims komt in Santiago aan via de Franse route. Deze Camino begint in St-Jean-Pied-de-Port aan de Franse kant van de Pyreneeën en doorkruist Noord-Spanje naar Santiago. De Franse camino is, naast zijn schilderachtige, artistieke en historische pracht, een van de best bewegwijzerde routes. Omdat het de drukste is, is het meestal geen probleem om onderweg proviant te vinden.

Lees hier meer en bekijk de kaart van Camino Francés

Wil je de Camino Frances lopen? Vind hier jouw ideale reis

De primitieve route - Camino Primitivo

(321 km./200 mls.)

De camino primitivo, ofwel de originele camino, is de oudste van de Caminos naar Santiago. Ca. 6% van alle pelgrims komt via de originele camino aan in Santiago. De camino begint in Oviedo, Asturië en dan via Lugo naar Santiago. Het is een van de meest veeleisende routes voor pelgrims, welke door zeer dunbevolkte berggebieden gaat, met zeer weinig diensten en accomodaties in de minder bekende delen van Galicië en Asturië.

Een groot voordeel van deze camino is dat pelgrims echt kunnen genieten van de prachtige ruige natuur elementen onder weg. Zo komen ze ook door de twee historische steden Oviedo en Lugo, de etappes bevatten weinig afstanden over asfalt, dus deze camino route wordt aanbevolen voor echte wandelaars. Het is waarschijnlijk een van de meest aantrekkelijke camino´s van alle Compostela routes.

Lees hier meer en bekijk de kaart van Camino Primitivo

Wil je de Camino Primitivo lopen? Vind hier jouw ideale reis

Camino Primitivo

 

De noordelijke route - Camino del Norte

(815 km/506 mls.)

De kracht van deze route is de adembenemende landschappen. Ongeveer 7% van alle pelgrims komt op deze manier in Santiago aan. Camino del Norte begint in Hondarribia of Irun op de grens tussen Frankrijk en Spanje en slingert langs de prachtige noord kust naar Santiago. Er is er wel minder cultureel erfgoedet zien dan in vergelijking met de andere routes en zijn de meeste bezienswaardigheden sterk geconcentreerd op bepaalde locaties zoals bijvoorbeeld Mondoñedo. Een ander bijomend voordeel van deze route is dat je de mogelijkheid hebt om te zwemmen in de oceaan op een van de vele mooie stranden die je onderweg tegenkomt.

Lees hier meer en bekijk de kaart van Camino del Norte

Wil je de Camino del Norte lopen? Vind hier jouw ideale reis

Camino del Norte

De Portugese route - Camino Portugues

(242 km./150 mls.)

Dit is de op één na populairste route. Ongeveer 19% van alle pelgrims komt via deze weg in Santiago aan. Bij Spain is More begint de Camino Portugues route in Porto en kom je via de stad Tui Spanje binnen. Tot aan Santiago gaat het door de dichtstbevolkte plaatsen van Galicië, en door steden als Vigo en Pontevedra, en zo ook de historische dorpen zoals Padron, Caldas en kleinere dorpjes. Sommige pelgrims geven wel eens aan dat deze camino veel over asfalt wegen gaat, maar normaal gesproken is er niet veel verkeer over deze camino route.

Lees hier meer en bekijk de kaart van Camino Portugues

Wil je de Camino Portugues lopen? Vind hier jouw ideale reis

Camino Portugues

De route van Finisterre – Muxia - Camino Finisterre

(89 km. / 55 mls. – naar alleen Finisterre of 119 km. / 74 mls. naar Muxia via Finisterre)

Dit is de enige camino route die niet eindigt in de Galicische hoofdstad Santiago. De overgrote meerderheid van de pelgrims gebruikt de  camino Finisterre als een verlengstuk van hun avontuur naar Santiago. Aan het "einde van de wereld" je kleren en je oude schoenen weggooien, terwijl je de zon in de Atlantische Oceaan ziet zinken, is een van de herinneringen die pelgrims vanaf hier voor de rest van hun leven mee naar huis nemen. Ook deze Compostela route lopen of fietsen wordt steeds populairder.

Lees hier meer en bekijk de kaart van Camino Finisterre

Wil je de Camino Finisterre lopen? Vind hier jouw ideale reis

Camino Finisterre

De Engelse route - Camino Ingles

(155 km./96 mls)

Ferrol is het startpunt voor de camino Ingles. Slechts ongeveer 6% van alle pelgrims komt via deze camino route lopend of fietsend in Santiago aan. Ferrol was voorheen de hoofdingang naar Galicië voor pelgrims uit Groot-Brittannië (vandaar dat het de Engelse camino wordt genoemd) en ook vanuit de rest van Noord-Europa toen ze naar Santiago reisden om de apostel te omhelzen.

De temperaturen, zelfs in de zomer, zijn meestal goed om te wandelen. Het is niet een van de drukste of bekenste Compostela routes, en voor de fietsers is het zo dat ze hun Compostela niet zullen kunnen behalen, omdat er niet genoeg kilometers zijn om af te leggen per fiets op deze route. (Dit is normaal minimaal 200km.)

Lees hier meer en bekijk de kaart van Camino Inglés

Wil je de Camino Inglés lopen? Vind hier jouw ideale reis

Camino Ingles