Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Camino Frances - De Franse Route

St. Jean Pied de Port - Santiago de Compostela

  • 768 km
  • 32 etappes
  • 13 etappes
Bekijk hieronder onze reissuggesties, die naar wens kunnen worden aangepast

Camino Frances - De Franse Route

Meest populaire pelgrimstocht voor de Camino De Santiago. Je start de Franse route in Saint Jean Pie De Port, door de Pyreneeën en Spanje op weg naar het Graf van Jakobus.

Foto's van Camino Frances - De Franse Route

Voorgestelde reizen over de Franse Camino Route

Kaart: Camino Frances (St.Jean-Pied-de-Port - Santiago)
Kaart: Camino Frances (St.Jean-Pied-de-Port - Logroño)
Kaart: Camino Frances (Pamplona - Burgos)
Kaart: Camino Frances (Logroño - Burgos)
Kaart: Camino Frances (Logroño - Leon)
Kaart: Camino Frances Lopen El Clasico (León - Santiago)
Kaart: Camino Frances - de laatste 100KM (Sarria - Santiago)
Kaart: Camino Frances Fietsen (León-Santiago)
Kaart: Camino Frances Fietsen (Pamplona-Santiago)
Kun je jouw ideale reis niet vinden? Maak je eigen Camino. Selecteer aantal dagen, etappes, startplaats ...

Geschiedenis Camino Frances - De Franse Route

  • Lengte: 768 km / 477 miles
  • Begin: St. Jean Pied de Port
  • Einde: Santiago de Compostela

Camino Frances is dé hoofdstraat van Europa en is zonder twijfel de meest historische Jacobsweg. De eerste stappen werden gezet in de 9e eeuw, iets na de ontdekking van de overblijfselen van de apostel Sint Jacob. De artistieke en landschappelijke diversiteit trekt pelgrims uit alle windstreken aan. Elk jaar lopen of fietsen mensen uit 150 verschillende landen de pelgrimstocht. De pelgrimsroute vanuit Frankrijk, vanwaar het nieuws over de vondst van het graf van Jacobus de rest van Europa bereikte, is sinds de 9e eeuw hetzelfde gebleven.

Santiago de Compostela werd het einddoel voor miljoenen pelgrims. Aangezien toentertijd pelgrims regelmatig dieven en andere gevaren moesten trotseren, hebben koningen en edelen de pelgrimstocht geprobeerd te beschermen door diensten te verlenen langs het pad. Gaandeweg groeiden deze voorzieningen uit tot dorpen of zelfs steden. In 1135 werd de Franse Route opgenomen in het manuscript van de Codex Calixtinus, een middeleeuwse gids over de bedevaartstocht naar Santiago, geschreven door de Franse priester Aymeric Picaud. De route bleef populair tot de 16e eeuw. Daarna nam de populariteit langzaam af tot halverwege de 20e eeuw.

Na de Tweede Wereldoorlog was er een hernieuwde belangstelling voor deze oude route bij pelgrims die op zoek gingen naar het historische symbool van Europese eenheid. Er werden verenigingen van “vrienden” van de Camino opgericht en de route werd gemarkeerd met gele pijlen. Het Heilige Jaar van 1993 is een keerpunt met grote steun van de Xunta de Galicia, de autonome regering van Galicië, voor herstel van de Camino de Santiago, maar ook door de hernieuwde belangstelling van pelgrims die niet meer alleen uit religieuze overtuiging naar Santiago lopen. Steeds meer mensen begonnen aan de tocht om culturele redenen of als sportprestatie. Sindsdien blijft het aantal pelgrims op de Franse Route explosief stijgen.

De redenen om voor deze route te kiezen, zijn onmiskenbaar. Reizigers kunnen genieten van ontelbare romaanse en gotische kunstwerken, natuurlijke schoonheid, de ruige Pyreneeën, de vestingstadjes van Navarra, de wijnregio La Rioja, de stille en ruwe Castiliaanse hoogvlakte, de prachtige historische stad León, de stad Astorga in het district Maragateria en de groene heuvels van Galicië. De route komt ook langs de bijzondere stadjes Pamplona, Logroño en Burgos met hun prachtige kathedralen en kleinere historische dorpjes als Puente la Reina, Santo Domingo de la Calzada en Sahagún.

De route is duidelijk aangegeven en er zijn tal van voorzieningen speciaal gericht op wandelaars.

Buen Camino.

Hotels langs Camino Frances - De Franse Route

Onze blog

Meer blogberichten bekijken