Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Camino de Santiago per kajak

Kaart Camino de Santiago per kajak

De Camino over zee. Geniet van de rust en de paradijselijke eilandjes. 77 km per kajak, 25 km te voet.

De zee-rivierroute via de Ria de Arousa en Ulla rivier is een unieke route over water. Hier kwam het lichaam van Sint-Jacob in Galicië aan. Deze kajak camino route bestaat uit 77 km over zee en 25 km te voet. Na de tocht heb je twee nachten in Santiago de Compostela waar je op je gemak deze schitterende stad kunt bekijken en kunt genieten van de bruisende sfeer die er altijd heerst.

De Camino del Mar is een bijzondere ervaring en een genot voor alle zintuigen. Deze Camino is niet overspoeld door toeristen, waardoor je van alle rust kunt genieten.


Oude christelijke tradities en verschillende middeleeuwse teksten, waarvan de belangrijkste het derde boek van de Codex Calixtinus – dat de overtocht beschrijft van het lichaam van Sint-Jacob. Het lichaam werd vanaf de haven van Jaffa in Palestina per boot vervoerd via de Middellandse Zee en de Atlantische Iberische kust naar het westen waar hij het evangelie had gepredikt. Deze legendarische overtocht staat bekend onder de naam Translatio. Het lichaam van Jacobus kwam aan bij Ria Arousa (Ría: is een door de zee overspoelde rivierdal).

Hier ging de boot verder over de Ullarivier tot aan Padrón, de rivierhaven van de Romeinse stad Iria Flavia.

De havens van Ribeira en O Grove markeren de ingang van de Arousa. Vanaf hier is het 40 zeemijl (77 km) tot aan Iria Flavia en vervolgens is het nog 26 km lopen naar Santiago de Compostela. De 26 km te voet komt overeen met de laatste etappe van de Camino Portugues.

Het gebied bestaat uit prachtige landschappen en stranden met een rijke geschiedenis en etnografie, met lichtglooiende hellingen waar de wijnteelt van onder andere de Albariño internationale faam heeft gekregen. Een ría met ongerepte eilanden als Ons, Sálvora, A Toxa, Arousa of Cortegada tussen de opvallende vlotten waar mosselen, oesters en Sint-jacobsschelpen worden gekweekt.

Tijdens deze Camino in kajak waan je je in de Caraïben door de witte stranden en helder blauw water.

Carlos, hij is een van de gidsen, is ook een fantastische kok. Hij heeft samengewerkt met een van de beste chefkoks van Spanje. Hij weet als geen ander hoe je een heerlijke delicatesse op tafel zet met lokale producten. 

INFORMATIE

Het is geen noodzaak om ervaring te hebben met zeekajaken, maar je moet wel kunnen zwemmen en fit zijn. 

De moeilijkheidsgraad van de Camino del Mar wordt geleidelijk opgebouwd, zodat je rustig kunt wennen aan de kajak en de inspanning.

De Camino del Mar is een activiteit op zich, maar we hebben meer activiteiten toegevoegd, zoals snorkelen in de mooiste zones van de Ría, wandelen door het Cortegada Nationaal Park of een ander Natuurreservaat, vissen vanuit de kajak, en enkele symbolische plekken van de Camino.

Dit gebied staat bekend om zijn vele (gastronomische) feesten. Mocht er toevallig een feest zijn, dan wordt er een bezoek gebracht.

Een van de hoogtepunten van de Camino in kajak is de voortreffelijke gastronomie van dit gebied. De delicatessen zijn een genot voor de smaakpapillen en geven je de benodigde energie om verder te peddelen.

Over het algemeen zijn de condities hier uitstekend voor het kajakken, omdat de Ría de Arousa beschutting heeft van het schitterende eiland Illa de Sálvora. Mocht het toch slecht weer zijn en de condities te slecht zijn om de zee op te kunnen, behouden wij ons het recht voor om de activiteit af te gelasten. Afhankelijk van aan welke kant je je van de Ría de Arousa bevindt, (A Coruña of Pontevedra) wordt er gezocht naar een alternatieve route.

BELANGRIJK: Als de weerconditie de hele week slecht is, wordt de Camino del mar afgelast en zoeken we naar een alternatief voor die dagen. 

De ¨Traslatio¨ is het certificaat dat aantoont dat je de Camino de Santiago over het water hebt afgelegd.

Je ontvangt dit certificaat bij aankomst in Padrón als je een minimum van 40 zeemijl hebt afgelegd en dit kunt bewijzen met stempels op minimaal drie plekken in de provincies Pontevedra en Coruña.

De Credencial (pelgrimspaspoort) haal je op in het gemeentehuis van O Grove en onderweg laat je het afstempelen op verschillende plekken langs de Camino. Het paspoort laat je vervolgens zien in het ¨Pelgrimskantoor¨ in Padrón om de Traslatio te kunnen ontvangen.

Neem zwemspullen mee en een syntetisch t-shirt of dat snel droogt speciaal voor het kajakken.

Vergeet ook geen hoed of pet, zonnebril met een touwtje (zodat je die niet verliest), waterschoenen, wandelschoenen, klein rugzakje, zonnenbrand, en handdoek. Een slaapzak (niet te dik), warme kleding en extra setje kleren.

Iedere kajak neemt zijn eigen tent mee (die krijg je van ons mee), een luchtbed, slaapzak en een ton om je kleren in te kunnen bewaren.

Max. groepsgrootte: 24 personen.

Min. leeftijd: 16 jaar is ons advies.

 

Vertrekdata in 2024 

Departures 2024

June: 23

July: 1 - 8 - 22 - 29

August: 12 - 19 - 26

September: 2 - 9

Ook deze unieke ervaring beleven? Contacteer ons hier dan en vraag naar de mmogelijkheden!

Word ook lid van onze Facebookgroep!

Bekijk kalender
Inclusief
 1. 7 overnachtingen waarvan 5 overnachtingen op verschillende campings, hetzij in tenten of in "albergues" (in dit laatste geval in gedeelde kamers, ook al betaal je de eenpersoonstoeslag) en twee nachten in een charmant hotel in Santiago de Compostela. 
 2. 7x ontbijt.
 3. 3 maaltijden Tijdens de kajaktocht (5 dagen)
 4. Materiaal voor het kajakken: tweepersoonskayak, paddel, zwemvest, opbergton van 25 liter (alles wat hier niet in past geef je voor vertrek aan de gids. Die zorgt ervoor dat de spullen vervoerd worden naar Padrón en vervolgens naar Santiago). 
 5. Campingmateriaal: Tent en matje.
 6. Diverse activiteiten tijdens de Camino, zoals snorkelen, vissen vanuit de kajak, wandelen, etc.
 7. Een Spain is More Digitale gids met routebeschrijving, bezienswaardigheden, restauranttips, etc. 1 gids per 4 personen. Het is mogelijk om een fysiek exemplaar te bestellen - €30,00 per exemplaar
 8. 24/7 noodnummer gedurende de reis.
Niet inbegrepen
 1. Lokaal vervoer, zoals van het vliegveld naar het hotel.
 2. Als je alleen reist betekent dit niet dat je een individuele kajak ter beschikking krijgt. De kajak is steeds voor twee personen. Er is geen mogelijkheid om bij te betalen voor een individuele kajak.
 3. Slaapzak niet inbegrepen
Optioneel
 1. Personalizeer jouw reis : verleng je reis en boek leuke excursies. Vraag het ons. Wij helpen je graag met jouw wensen.
 2. Excursie naar Finisterre (vanuit Santiago).
 3. Vlucht van Amsterdam/Brussel - Santiago de Compostela (retour).

Camino de Santiago per kajak

Vanaf
1.240 EUR/pers.
Offerte aanvragen
Toeslag eenpersoonskamer: 220 EUR

Dagelijks programma

Camino de Santiago per kajak

Gedetailleerde routebeschrijving (bekijk alle dagen )
Dag 1: Aankomst in San Vicente del Grove

Na aankomst op het vliegveld van Santiago de Compostela brengt een chauffeur je naar San Vicente del Grove. Hier ontmoet je de gids en de rest van de groep.

Het diner vindt plaats in een ¨Furancho¨, een klein verborgen Galicische restaurantje. Je overnacht op de camping.

Dag 2: San Vicente, El Grove, Isla de Arosa.

17km per kajak

Na het ontbijt op de camping wordt het materiaal uitgedeeld. Eenmaal klaar voor vertrek begint de kajaktocht naar El Grove. Hier ontvang je je eerste stempel van de ¨translatío¨ 

Na de lunch vaar je naar Isla de Arosa.

In een strandtent op het eiland vindt het diner plaats: een Galicische ¨mariscada¨ (schelp- en schaaldieren) staat op het menu.

Dag 3: Isla de Arousa, Natuurpark Carreiron, Islote de Areoso, Area Secada, Punta Cabio.

Vandaag: 18 km per kajak.

Ontbijt op de camping waarna je verder vaart langs het paradijselijk Islote de Areoso met een en al wit strand. Vanaf hier gaat de route weer terug naar Isla de Arousa naar het strand Area Secada waar je weer op kracht kunt komen met een heerlijke lunch geserveerd in een strandtent. Na de lunch bezoek je de vuurtoren van Arousa. In de middag is de overtocht naar Punta Cabio.

Je dineert en overnacht op de camping.

Dag 4: Punta Cabio, Pobla do Caramiñal, Cabo de Cruz, Rianxo.

Vandaag: 20 km per kajak.

Na het ontbijt op de camping begint de oversteek naar Rianxo. De eerste stop is in Pobla do Caramiñal voor een vermouth en een tapa in de historische binnenstad van het dorpje. Eenmaal op adem gekomen gaat de Camino del Mar verder richting Cabo de Cruz. Na de lunch ga je terug naar je kajak en kun je genieten van een middagje vissen en snorkelen bij verschillende kleine eilandjes. 

Eenmaal in Rianxo aangekomen is er een barbecue en slaap je op een campingbedje.

Dag 5: Rianxo, Isla de Cortegada (Nationaal Park), Catira, Pontecesures.

Vandaag: 24km per kajak.

Na het ontbijt is de overtocht naar Isla de Cortegada al varend langs langs de beroemde kokkelkwekerijen. Eenmaal op het eiland - dat een Nationaal Park is - maak je een kleine wandeling over het eiland. De route gaat verder naar Catoira waar je zult lunchen en waar je de vikingstorens gaat bekijken. Hier vaar je met je kajak langs vikingsschepen.

Na de lunch maakt het zoute water plaats voor het zoete water, omdat je de Ulla rivier opgaat. Hier eindigt de Camino in kajak en is het de beurt aan de wandelschoenen om je naar Pontecesures te brengen.

Het diner en de overnachting is in Pontecesures (in een pension of herberg). Als je bagage hebt achtergelaten in El Grove, dan is het hiernaartoe gebracht. De volgende dag wordt je naar Santiago gebracht.

Dag 6: Pontecesures, Santiago de Compostela

26 km te voet.

Na het ontbijt begint de wandeltocht waarbij je de laatste etappe van de Camino Portugues aflegt. Gedurende de 26 kilometer kun je de sfeer op de pelgrimstocht ervaren alsook het enthousiasme van de pelgrims vanwege de nabijheid van de eindstreep, Santiago de Compostela. 

Kort voor aankomst in Santiago, ongeveer 7 km daarvoor, wordt de bestemming gevierd met een lichte snack, een 'pulpada' (octopus). Bij aankomst in Santiago wordt de kathedraal bezocht

Hierna is het programma afgelopen en overnacht je in een hotel in Santaigo. Alle bagage dat je in Pontecesures hebt achtergelaten is naar dit hotel gebracht. 

Dag 7: Santiago de Compostela.

Vandaag heb je een vrije dag in Santiago de Compostela.

Dag 8: Terugreis.

Andere vergelijkbare reizen

Bekijk alle Camino Routes

Wat zeggen onze klanten

Lees de aanbevelingen van onze gasten

Onze blog

Meer blogberichten bekijken