Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Camino Portugues

Oporto - Santiago de Compostela

  • 241 km
  • 10 etappes
  • 2 etappes
Bekijk hieronder onze reissuggesties, die naar wens kunnen worden aangepast

Camino Portugues

Deze historische Pelgrimsroute is bij vele geliefd omdat het je gedurende je Camino Reis zowel door Portugal komt als door Spanje. En je zo the best of both hebt op op jouw Camino Reis naar Santiago De Compostela.

Foto's van Camino Portugues

Voorgestelde reizen over de Portugese Camino Route

Kaart: Camino Portugues (Porto-Santiago)
Kaart: Camino Portugues Lopen (Tui - Santiago)
Kaart: Camino Portugues - Kustroute (Porto naar Santiago)
Kaart: Camino Portugues - Fietsen (Porto-Santiago)
Kun je jouw ideale reis niet vinden? Maak je eigen Camino. Selecteer aantal dagen, etappes, startplaats ...

Geschiedenis Camino Portugues

  • Lengte: 241 km / 150 miles
  • Begin: Oporto
  • Einde: Santiago de Compostela
  • Lengte: 271 km.
  • Beginpunt: Porto.
  • Eindpunt: Santiago de Compostela.

De Camino Portugues bestaat al sinds de ontdekking van het graf van de apostel in het jaar 813, maar de grote toestroom van pelgrims kwam pas tot stand toen Portugal halverwege de twaalfde eeuw onafhankelijk werd. Al eeuwenlang doen de Portugezen enthousiast mee aan deze collectieve ervaring gesteund door koningen, edelen en hoge geestelijken.

Sinds de twaalfde eeuw is het een komen en gaan van pelgrims over de Portugese wegen. Ze trekken van kleine of grote steden in het hele land naar hun eindbestemming Santiago de Compostela. Het was uitsluitend bedoeld als een tocht met religieuze principes, maar dankzij deze constante stroom van mensen tussen Portugal en Galicië nam de culturele, economische en intellectuele uitwisseling toe.

Een aantal historische constructies zorgden voor de populariteit van de Camino Portugues in Galicië: bruggen, kapelletjes, heiligdommen, kruizen langs de weg, landhuizen en historische steden. Bij het Galicische gedeelte van de route begin je aan de oevers van de Minho, in de stad Tui, en eindig je bij het graf van Sint Jacob. Hoewel de pelgrimstochten niet persé hebben geleid tot een reeks monumenten die tot één specifieke periode (Romaans of Barok) behoren, heeft de Portugese Route in Galicië een diepgaand cultureel erfgoed.

De Camino Portugues kronkelt voorzichtig richting het noorden, over oude wegen en paden die bosgebieden, akkervelden, dorpen, kleine stadjes en historische steden doorkruisen. Sommige paden lopen over adembenemende middeleeuwse bruggen die meestal Romaanse elementen bevatten. De pelgrimstocht wordt verrijkt door kapelletjes, kerkjes, kloosters, stenen altaars en wegkruisen waarop de afbeelding van Sint Jacob de Pelgrim altijd prijkt om alle pelgrims op hun pad te begeleiden en aan te moedigen.

De pelgrims worden tijdens de bedevaart gastvrij ontvangen. Deze gastvrijheid begon in de middeleeuwen toen koningen en edelen ziekenhuizen oprichtten die werden gerund door monniken en geestelijken. Deze traditie van gastvrijheid wordt vandaag de dag nog altijd in leven gehouden door inwoners van de stadjes verspreid langs de pelgrimsweg en door de herbergiers van de pelgrimsherbergen.  Veel van de paden werden aangelegd waar de Romaanse hoofdwegen oorspronkelijk liepen. Deze hoofdwegen vormden de ruggengraat van het Romaanse Gallaecia, zoals de Via XIX die decennialang als reis- en handelsroute diende. Via XIX werd in de eerste eeuw na Christus aangelegd onder de Romeinse keizer Augustus. Het feit dat deze weg in klassieke teksten wordt genoemd, is het bewijs dat deze pelgrimstocht al sinds de oudheid belangrijk is.

Ondanks de rijke historische achtergrond ontsnapt de Camino Portugues niet aan moderniseringsprocessen. Zo nu en dan moeten pelgrims het zandpad of de kasseienweg verlaten om in de berm van de N-550 tussen Vigo en A Coruña hun weg naar Santiago te vervolgen. Dit is zeker een nadeel voor degenen die op zoek zijn naar de essentie van de oorspronkelijke pelgrimstocht, maar de pelgrim is dit al gauw vergeten zodra deze reis van toewijding, kunst, cultuur en historie afgelopen is.

Het is 117 kilometer van Porto naar Tui (bij de Spaanse grens) en 112 kilometer van Tui naar Santiago. Als je maar een week hebt, is Tui het ideale beginpunt. Heb je langer de tijd, dan kun je in Porto beginnen.

Sommige etappes kunnen wat lang zijn, maar de pelgrimsroute is over het algemeen erg vlak.

Buen Camino!

Hotels langs Camino Portugues

Onze blog

Meer blogberichten bekijken