Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

Geen pelgrims in de straten

Het effect van het Coronavirus op de camino naar Santiago de Compostela

2020-03-18

Terwijl ik deze blog schrijf, zit Spanje officieel 4 dagen in een ´lockdown´. We moeten binnen blijven en mogen alleen voor boodschappen en bezoek aan arts of apotheek naar buiten. Ik heb een speciaal papier waarop staat dat ik toestemming heb om naar mijn werk bij Spain is More te wandelen. De rest van de dag brengen we in huis door (ben Netflix nu al dankbaar!). Voor wie wel eens in Spanje is geweest, weet dat dit voor Spanjaarden een hele opgave is. Het leven speelt hier vooral buiten af. Maar nu zijn alle barretjes dicht, parken gesloten en rijdt er politie door de straat om toe te zien dat iedereen zich aan de regels houdt. De wereld ziet er in een week tijd compleet anders uit…

Hart onder de riem

Het is een bizarre tijd. Ook voor ons hier bij Spain is More. Veel pelgrims kiezen ervoor om niet op pelgrimstocht te gaan. En voor sommige is er al geen keuze meer, omdat vluchten worden geannuleerd en hotels langs de pelgrimsroute naar Santiago in ieder geval tot het eind van deze maand sluiten. Ik leef ontzettend met deze pelgrims mee. Pelgrims die vaak al jaren hebben uitgekeken om te wandelen of fietsen naar Santiago de Compostella, hun droom eindelijk gingen waarmaken, samen of alleen met broer, zus, zoon, dochter of vriendinnen. Zij moeten uitstellen of annuleren. Ik wil jullie bij deze een hart onder de riem steken. Dit is nu even niet het moment om de camino te wandelen of te fietsen. Maar dat moment komt. Hopelijk snel. Want ik weet uit eigen ervaring hoe een pelgrimstocht je kan ´roepen´. Dat het nu op dit moment nodig is, om welke reden dan ook, uit je alledaagse leven te stappen, om tot rust te komen, dingen een plek te geven, rust in je kop te krijgen. De camino wacht op jullie, allemaal. Dat weet ik zeker…

Lege straten

Inmiddels zijn de straten van Leon dus leeg. Geen pelgrims op het plein bij de kathedraal. Je hoort in de morgen geen getik van wandelstokken, ziet geen blije en bruine gezichten op het terras en hoort geen ´buen camino´ of andere talen om je heen. De kathedraal en het pelgrimsbureau in Santiago de Compostella zijn ook tijdelijk gesloten. De pelgrimstocht, die pelgrims van over de hele wereld verbroedert en met elkaar verbindt, staat letterlijk stil. En dus zoeken pelgrims elkaar nu ´online´ op. In allerlei forums, Facebook groepen en andere sociale netwerken wordt informatie met elkaar gedeeld, worden vragen beantwoordcen van alle kanten steun en support geboden.

Dank je wel!

Sowieso ben ik positief verrast door de support tijdens deze moeilijke tijd. En die komt van alle kanten. Van onze toeleveranciers die kosteloos hun service omboeken of annuleren. Van taxichauffeurs, fietsleveranciers, bagagevervoerders, hotels, albergues, gidsen, noem maar op. Vaak kleine bedrijven die helemaal op de pelgrimstocht zijn ingesteld en op dit moment zo enorm kwetsbaar zijn. Mijn hart gaat ook uit naar jullie, want jullie zetten je eigen belang aan de kant voor onze pelgrims.

En dan onze fijne klanten! Zij die van plan zijn of waren om naar Santiago de Compostella te wandelen of fietsen. Die zo zo begripvol reageren. Via email of via telefoon. Een welgemeend dank je wel voor jullie. Jullie begrip, flexibiliteit en geduld is ook voor ons een enorme steun in deze voor iedereen onzekere tijd. Ik vrees dat het Corona-virus ons allemaal nog wel even zal bezighouden. We proberen ondertussen iedereen zo goed als mogelijk te helpen. Heb je vragen? Wil je even overleggen over jouw geplande pelgrimstocht naar Santiago de Compostella? Neem contact met ons op. Hou ook onze website in de gaten voor actuele informatie.

Ik wens jullie op dit moment vooral een goede gezondheid. Want wees eerlijk, dat is nu het allerbelangrijkste. Zorg goed voor jezelf en voor iedereen om je heen!

Annemiek Nefkens

Happy Holiday Manager en camino-expert

 

Terug