Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

24 uur uit het leven van een pelgrim Lopend Naar Santiago De Compostela

Hoe ziet een dag uit het leven van een pelgrim er tijdens zijn wandeltocht naar Santiago uit?

2023-08-21

Camino Santiago Lopen........

 

Je hebt er altijd al van gedroomd, een Pelgrimsroute Lopen of Fietsen.

 

In je hoofd fantaseer je over hoe het zou zijn: je voorbereiding, wat je meeneemt, hoe je voeten zullen reageren en wat je allemaal tegenkomt onderweg. Maar wat is een Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela? Hoe zien 24 uur uit het leven van een pelgrim er nu echt uit? Wat doet hij of zij allemaal in een dag? Je leest het in deze blog over 24 uur uit het leven van een pelgrim.
 


Ik zou willen dat iedereen minstens één dag de camino kan ervaren!
 

 

7.00 uur Ochtendrituelen

De wekker gaat. Misschien ben je al eerder wakker door het geluid van andere pelgrims die vertrekken of je lag nog heerlijk te slapen in je eigen kamer. Hoe dan ook, de dag begint. Je hoeft niet lang na te denken over wat je aantrekt, op een Pelgrimstocht naar Santiago geldt immers: Hoe minder, hoe beter. Na een plens water in je gezicht, pak je je bagage in. Inmiddels, na zoveel dagen onderweg op de camino, weet je wat de beste manier is om dat te doen. Het wordt een routine. De sokken links, de schoenen rechts en tot slot je toiletspullen bovenop. Na een goed ontbijt en een sterke bak koffie (en die weten ze in Spanje zeker te maken) trek je je wandelschoenen aan (of pak je je fiets) en begint aan weer een dag.

 

8.00 uur De mist die optrekt

Of het nu is op de Camino Del Norte, de Camino Frances of de Camino Portugues: de ochtenduren zijn, tijdens het wandelen naar Santiago, de meest mooie uren van de hele dag. De mist die optrekt, de zon die opkomt, de dorpjes waarin iedereen langzaam ontwaakt en het geluid van de stilte, alleen de natuur die van zich laat horen. Misschien trekt ook wel letterlijk de mist in je hoofd op, die Spaanse wijn die je samen met andere pelgrims de avond daarvoor dronk, smaakte wel erg goed ;-). Het is nog fris, vroeg in de ochtend.

 

Je groet andere pelgrims die je tegenkomt met een vriendelijk ´buen camino´ en iedereen antwoord met dezelfde groet en een grote glimlach. Je bent ook niet bang om te verdwalen. De Santiago de Compostela Routes zijn bijzonder goed gemarkeerd met gele pijlen, je struikelt er bijna over. En mocht je onverhoopt toch van de route afraken, dan wijst iedereen je met alle plezier weer terug naar de juiste Caminoroute

 

10.00 uur Samen

Na een tijdje alleen te hebben gelopen, zie je ineens een bekend gezicht. Het is Frans, waar je enkele dagen daarvoor enkele uren mee hebt doorgebracht. Pratend over het leven en de dingen die jullie bezighouden en vooral waarom je op de camino bent en wat deze je tot nu tot heeft gebracht. Je verwondert je iedere keer weer over het samenhorigheidsgevoel op de Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Pelgrims van over de hele wereld, van alle leeftijden, alle rangen en standen, samen op weg, die met elkaar verhalen delen als ware vrienden. Na samen wat kilometers te hebben gelopen, strijken jullie neer op een van de vele terrasjes en barretjes voor een café con leche of cortado.

 

12.00 uur Sterk lijf

Na de koffie-break vervolgen jullie je Pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. De zon staat al hoog aan de hemel en het begint al aardig warm te worden. Je kijkt eens om je heen om de omgeving goed in je op te nemen. Je loopt op een zandpad, links en rechts af en toe een boom. De wind waait door je haren en hier en daar zie je wat pelgrims om je heen. Het is bijzonder dat ook in de zomer het nog zo groen is in Noord-Spanje. En dit gecombineerd met de gele graanvelden geeft alles een prachtig uitzicht. Je ziet dat er een klim aan zit te komen. Wat fijn dat je je wandelstokken bij je hebt, ze geven je extra steun bij het klimmen en bij het afdalen en hebt meer balans en evenwicht (je leest hier meer over wel of geen wandelstokken op een pelgrimstocht). Na een week wandelen ben je echter in een mum van tijd boven. Je lichaam voelt zo sterk! Je geniet, zittend op een steen, even van het mooie uitzicht en vervolgt je camino.

 

14.00 uur De inwendige mens

Na de afdaling kom je aan bij je volgende overnachtingsplaats. Maar eerst is de inwendige mens aan de beurt. Want inmiddels heb je behoorlijke honger! Het ritme in Noord-Spanje verschilt van dat in de meeste Noord-Europese landen. En dat betekent dat de meeste restaurants aan de pelgrimsroutes pas om 14.00 uur opengaan. Je strijkt neer op het terras en bestelt eerst een caña con limon, die heb je wel verdiend! Caña con limon wordt veel gedronken, het is bier met een vleugje bitter lemon. Heerlijk fris als het zo warm is! Voor je lunch bestel je een heerlijke boccata met chorizo en kaas. En zonder dat je het vraagt maken ze hem warm in de oven, smullen!

 

16.00 uur Siësta

Na je lunch check je in in het hotel. Je vraagt ook of ze een stempel kunnen zetten in je Pelgrimspas. In deze pelgrimspas verzamel je stempels om straks in Santiago de Compostela te kunnen aantonen, dat je genoeg kilometers op de camino hebt gelopen (of gefietst) om je Compostela te ontvangen. Hierna is het eerst tijd voor een douche. Misschien wil je daarna wat kleren wassen of heerlijk met een boek op je bed liggen. Hoe dan ook, de komende 2 uur is het siësta. Op het warmst van de dag gaan de winkels en restaurants dicht, trekt iedereen zich terug in de koele huizen en doet misschien even de ogen dicht. Je besluit om even je dagboek over je Wandeltocht naar Santiago bij te werken. Je hebt al een paar dagen niets meer geschreven. Van iedere dag hou je bij vanwaaruit je bent vertrokken en hoeveel kilometer je van de Pelgrimsroute hebt gelopen en uiteraard je avonturen onderweg. Na een uur vallen je ogen vallen dicht…

 

18.00 uur Bijzondere ervaring

Langzaam komt alles weer tot leven en je besluit om even een korte wandeling door het dorp te maken. In ieder dorpje aan de Pelgrimsroute vind je minimaal een bakkerij, apotheek, barretje en een kerk. Via via hoor je dat er vanavond om 19.00 uur in de kerk een speciale dienst voor pelgrims wordt gehouden en besluit er naar toe te gaan. Ook al ben je niet gelovig, iedereen is in deze dienst welkom. Het is een bijzonder ervaring! Pelgrims worden naar voren geroepen en ontvangen een speciale zeging om hun te beschermen op hun Pelgrimstocht naar Santiago. Je kijikt nu al uit naar de Pelgrimsmis in Santiago de Compostela.

 

20.00 uur Mooie afsluiting

Na de dienst besluit om je samen met andere pelgrims samen een hapje te gaan eten. Alle restaurants aan de Sint Jacobsroute bieden een zogenaamd pelgrimsmenu aan. Een driegangen menu, waar je in ieder gang kunt kiezen uit drie verschillende gerechten, wordt meestal geserveerd met een fles wijn en voor een hele schappelijke prijs! Tijdens het eten worden er opnieuw veel verhalen gedeeld over de Camino, het mooie van een wandeltocht naar Santiago en worden er tips uitgewisseld over de route van de volgende dag. De tijd vliegt voorbij….

 

22.00 uur Welverdiende rust

Hierna kruip je je bed in en stuurt nog even een berichtje naar het thuisfront om te laten weten dat alles goed met je gaat. Het was weer een mooie dag op camino, morgen weer een nieuwe wandeldag (of fietsdag). Op naar de laatste 100 km. De Kathedraal van Santiago de Compostela komt steeds dichterbij…..

 

Ik zou willen dat iedereen minstens één dag de camino kan ervaren! 

 

Ps. Deze beschrijving van een dag uit het leven van een pelgrim zijn met name gebaseerd op eigen eigen ervaring tijdens de camino. Dit kan uiteraard verschillen van iedere andere ervaring tijdens een Pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en ze bieden geen garanties voor jouw toekomstige Pelgrimsroute ;-)

 

Ben je er klaar voor?
Contacteer ons en we helpen je graag op weg!

Terug