Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

6 dingen die je moet weten over Spanjaarden

De Spanjaarden... Dit moet je absoluut over ze weten.

2019-08-26

Ieder land en iedere cultuur heeft zijn eigen gewoontes. Soms is het voordat je naar een onbekend land gaat fijn om te weten wat de “normale gebruiken” zijn daar. Hier leggen we er graag een paar aan je uit zo dat je nog beter voorbereid op reis kunt gaan!

Met stip op 1: Spanjaarden delen alles.

Hun huis, hun eten en ook hun dag brengen ze het liefst met anderen door. Het is heel gebruikelijk In Spanje dat je met 4 personen, 5 gerechten ´para compartir´ besteld. Die komen om beurten op tafel en je eet samen hiervan. En bijkomend voordeel, je leert dus heel snel heel veel verschillende gerechten kennen. Ook als ergens op bezoek komt, maakt niet uit op welk tijdstip, er is altijd iets te eten. Voor iedereen. Kom je onverwachts? Geen probleem, je schuift gewoon aan. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

2. Spanjaarden zijn heel sociaal.

Zoals gezegd, ze delen het liefst alles en doen veel samen. Maar buiten dat geven ze je een heel warm en fijn gevoel. Ook bij een eerste ontmoeting. En ook al spreek je nog niet helemaal hun taal, ze doen hun best om naar je te luisteren, je te verstaan en zijn daarin heel geduldig. Ze hebben ook niet de neiging om je continue te verbeteren. Helemaal niet. Ze waarderen het alleen maar dat je probeert om hun taal te spreken. Dat wordt enorm op prijs gesteld!

3. Een ontmoeting gaat altijd gepaard met 2 zoenen.

En niet alleen als je elkaar ontmoet, maar ook als je weer afscheid neemt. Al praat je maar 2 minuten met elkaar. En ja, zo begroet je ook mensen die je voor het eerst ziet.

4. Spanjaarden leven zonder de klok.

Zeker in de zomer. De volgende dag werken? Ach, dat zien we morgen wel weer. We nemen nog een vino of een cervesa en genieten vooral van het nu. Etentjes of feestjes eindigen door de week doorgaans niet voor 1.00 uur in de nacht. En werkelijk niemand die op zijn horloge kijkt om te zien hoe laat het is…heerlijk toch?

5. Eten is het allerbelangrijkste van de dag.

Alles hier draait om eten. Gezond eten. Na het ontbijt naar de keuken om de lunch klaar te maken en na de lunch alweer de voorbereidingen treffen voor het avondeten. Alles wordt ook versbereid. Ook als je bijvoorbeeld met elkaar een dag gaat wandelen, is het vooral belangrijk wáár je gaat eten. En er wordt ruim de tijd uitgetrokken. Een lunch duurt gemiddeld 2 uur. Ook kleine kinderen schuiven aan en eten mee. De oma´s staan meestal in de keuken en bereiden de heerlijkste gerechten.

6. Altijd in voor beweging.

Zeker op zondagmorgen is het park vol met wandelaars. Stellen, vriendinnen of lekker alleen met wat muziek in je oren, iedereen trekt er op uit. Buiten sporten doet bijna iedereen alles te voet. Als je dan iets buiten het centrum woont, wandel je dan gemiddeld toch meer dan een half uur per dag. Tevens vind je overal, ook in de kleinere dorpjes, van die toestellen waarop je oefeningen kunt doen.

Is er dan niets op Spanjaarden aan te merken?

Jawel. Niemand is perfect, toch? Spanjaarden praten veel, snel en luid. Zeker als ze met veel personen samen zijn. Als je dan de taal niet zo goed beheerst, moet je echt moeite doen om je te concentreren.

Maar het heel gemakkelijk om je aan te passen aan de cultuur van Spanje. Het is anders hier, maar je wordt overal snel opgenomen, bij betrokken en ze ondernemen veel activiteiten. Maar toch is het altijd handig als je een woordje Spaans spreekt.

En nog een voordeel, er zijn veel zonuren in dit land, en ja, die vitamine D maken je écht een gelukkiger persoon!

Dus, Viva la España!

Terug