Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Het Openbaar Vervoer in Spanje: goed geregeld, betrouwbaar en handig

Spanje heeft het Openbaar Vervoer op en top in orde: er zijn meerdere mogelijkheden om door het land te reizen en dit is lang niet zo duur als in andere landen.

2019-09-02

Spanje heeft het Openbaar Vervoer op en top in orde: er zijn meerdere mogelijkheden om door het land te reizen en dit is lang niet zo duur als in andere landen. Spanje is het tweede land ter wereld en het eerste in Europa als men kijkt naar het aantal kilometers hogesnelheidslijnen: 2.665 kilometer nu al in gebruik en nog meer in de toekomst. En Spanje heeft daarbij ook het langste hogesnelheidstraject; dat van Barcelona naar Málaga, maar liefst 1.121 kilometer.De hogesnelheidstreinen van ‘AVE’ (Alta Velocidad Española) razen met ruim 300 km/u door heel het land en bieden je als reiziger een zeer comfortabele rit.

Met de bus

Wie goedkoop door Spanje wil reizen kan echter ook de bus nemen. Wellicht zijn bussen niet altijd het snelste, maar wel het goedkoopste vervoermiddel. Een bus ticket kost je ongeveer 8 euro per 100 km.De bussen in Spanje zijn in één woord luxe. Wanneer je met de zogenaamde 'autocars' reist, bevind je je in een bus met airconditioning, een tv-scherm en heb je de beschikking tot stroom. Daarnaast zijn er natuurlijk de lijnbussen zoals je die in ieder land vindt. Met de bus kun je ook naar de meer afgelegen dorpjes en streken reizen. Zeker in bergachtige gebieden kom je verder met de bus dan met de trein. De regionale busdiensten in Spanje worden verzorgd door verschillende particuliere maatschappijen. De informatie over het openbaar vervoer in Spanje is daardoor een beetje chaotisch. Elke busmaatschappij is verantwoordelijk voor de eigen reisinformatie. Deze informatie kan op busstations nog wel eens ontbreken of verouderd zijn. Tip: vraag het nummer van de bus, de aankomst en vertrektijden altijd na bij het loket. Kaartjes voor de bus kun je op het busstation kopen of een maand vantevoren online. Bijna iedere busmaatschappij heeft een website met reisinformatie, maar helaas bijna altijd in het Spaans. De belangrijkste zijn:

Met de trein

Reizen per trein door Spanje is goedkoop en comfortabel. Op het uitgebreide spoorwegnetwerk opereren een landelijke en enkele regionale treinmaatschappijen

Renfe

De lange afstandstreinen in Spanje zijn snel, comfortabel en stipt.Renfe is de nationale Spaanse spoorwegmaatschappij en beschikt over lange afstandstreinen (de zogenaamde Tren de Larga Distancia), de middellange afstandstreinen (Spaans: Tren de Media Distancia) en de forensentreinen (Spaans: Cercanias) die tussen de grootste steden van Spanje rijden. Verder verzorgt de Renfe ook de hogesnelheidstrein AVE en de internationale trein TALGO/TALGO 2000.De meeste treinen zijn verdeeld in de klassen Preferente (1ste klas) en Turista (2de klas).Je kunt het beste naar het loket gaan om het voordeligste kaartje te kopen.Bij de zogenaamde Promo kaartjes kun je afhankelijk van de trein korting krijgen tot wel 70 %. De voorwaarden zijn dat je niet kunt annuleren en dat je niet zelf een stoel kunt kiezen. Je koopt een promo kaartje online of gewoon bij het loket op het station.Treinkaartjes voor de Renfe-treinen koop je in Spanje op de treinstations aan het loket of online via www.renfe.com.

Feve

Feve is het langste smalspoornetwerk in Europa, met een oppervlakte van 1.192 km en maar liefst 400 stations en haltes. Het spoor loopt door de autonome regio's Galicië, Asturië, Cantabrië, het Baskenland, Castilië en León en Murcia. Er zijn Feve Cercanías (forens) hubs in elk van de regio's. Een exclusieve dienst van Feve is een lijn van 650 km, de Transcantábrico, die over de gehele lengte van de noordkust van Spanje loopt en de steden San Sebastián, Bilbao, Santander, Oviedo en Ferrol met elkaar verbindt. Deze treinen worden geëxploiteerd als vakantiedienst en zijn voorzien van slaapkamers, lounges en restaurants en reizen duren meestal acht dagen en zeven nachten. Een prachtige ervaring! Lees er hier meer over. Een van de langste reguliere (niet-toeristische) Feve-service rijdt tussen Leon en Bilbao (een reis van ongeveer 7 uur).

Noord-Spanje ontdekken aan boord van een trein?

Bij Spain is More heb je de keuze uit maar liefst 4 verschillende treinreizen. De Transcantabrico behoort tot de meest luxueuze treinreizen ter wereld (zie hierboven). De Expreso de la Robla brengt je van Bilbao door de bergen van de Picos de Europa naar León of langs de kust naar Gijón. Elk slaapcompartiment is voorzien van een eigen badkamer en de prijzen zijn inclusief alle maaltijden tijdens de treinreis. Vóór en na de treinreis overnacht je in mooie hotels die wij voor je met zorg uitzoeken. Meer weten onze treinreizen? Klik dan hier

Terug