Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Pelgrims in León: Anna uit Italië

(#POL) Een paar dagen geleden hadden we een leuk gesprek met Anna uit Italië, die León passeerde op haar reis naar Santiago de Compostela. Lees het onderstaande interview!

2018-03-05

Wanneer ben je op het idee gekomen om de Camino te wandelen?

Mijn vader deed de Camino 6 jaar geleden en ik zag dat hij echt veranderd was erna. Hij was een erg nerveus persoon, maar na zijn Camino-ervaring kalmeerde hij veel. Zelfs nu, 6 jaar later, kan ik nog steeds de impact van El Camino op hem zien.

Hoe denk je dat jij zult veranderen na het doen van de Camino?

Ik woon in een heel kleine stad in Italië, een stad waar iedereen elkaar kent en iedereen een beetje op "zombies" lijkt. Ik hou niet van mijn stad, ik hou van de bergen in Zuid-Tirol, maar ik hou niet van de stad. Ik voel me daar niet gemotiveerd. Ik hoop naar huis te komen als een ander persoon na mijn Camino. Ik ga zeker huilen als ik in Santiago aankom. Ik zal blij zijn dat ik het gehaald heb.

Hoeveel voorbereiding heb je gedaan?

Ik ben eigenlijk een lui persoon. Ik denk niet dat ik veel heb voorbereid. Ik ging slechts 1 keer per week hardlopen. Maar ik denk dat ik lichamelijk sterker aan het worden ben door de Camino te lopen. Het begin was het moeilijkste omdat ik 32 km moest lopen in plaats van 20 km omdat de Albergue in het volgende dorp gesloten bleek. Op een van de eerste dagen raakte ik gewond, mijn knie deed veel pijn maar in Burgos kocht ik wat crème en dat hielp. Misschien heb ik deze blessure opgelopen omdat ik me niet zoveel heb voorbereid. Sommige mensen die ik heb ontmoet hebben hun voorbereiding wel heel serieus genomen, een Koreaanse man vertelde me dat hij de laatste drie jaar dagelijks 10 km liep. Hij liep dan ook erg snel.

Wat heeft je het meest verrast tijdens het doen van de Camino?

Nou, ik heb veel gelezen voordat ik begon met het lopen van de Camino, dus ik wist wat ik kon verwachten. Ik ben vooral verrast door mezelf, dat ik nog leef. :)

Waarom heb je ervoor gekozen om deze periode van het jaar te lopen?

Ik hou ervan alleen te zijn. Ik vind het leuk dat het veel rustiger is om de Camino te doen in februari of maart. Ook ga ik verhuizen naar Berlijn na deze zomer om daar te studeren en ik denk dat ik de zomermaanden ga gebruiken om naar woningen enzo te zoeken in Berlijn.

Hoe is je ervaring met de lokale bevolking in de kleine dorpjes?

De mensen zijn zeker gewend om pelgrims te zien en ze zijn heel lief. Ze zeggen allemaal "Hola", "Buen Camino". Ik denk dat ze het leuk vinden om pelgrims door hun dorp te zien trekken.

Hoeveel praat je met andere pelgrims?

Ik heb gelopen met pelgrims uit Korea, Zweden, Spanje, Duitsland ... Ik geniet van samen wandelen meer dan van alleen lopen want het motiveert me om te blijven lopen. Als ik alleen loop, heb ik de neiging om meer pauzes te nemen. Samen wandelen helpt me ook om te vergeten dat ik moe ben of dat ik pijn heb.

Ik denk dat tijdens het praten met andere pelgrims de vraag: "Waarom loop je de Camino" vaak valt? Wat zijn de motieven van de andere pelgrims?

Ja inderdaad. Er zijn veel verschillende redenen. Een Spaanse man vertelde me dat hij een heel moeilijke tijd doormaakte in zijn leven. Hij zei dat hij huilde toen hij begon te lopen maar nu, na een paar dagen lopen, hij met een glimlach wandelt. Het is als therapie. Een andere man was erg religieus, maar ik denk niet dat veel mensen religie als de belangrijkste motivatie hebben om de camino te lopen.

Ben je ooit eenzaam?

Ik vind het leuk om alleen te zijn en ik denk dat iedereen alleen met de Camino moet lopen. Ik bedoel, ik denk ook dat veel goeds kan komen van het samen lopen van de Camino, maar meer in die zin dat je elkaar beter zal leren kennen. Als je alleen loopt, kun je je volledig op jezelf concentreren en de voordelen daarvan zijn enorm.

Hoe veilig is het om alleen met de Camino te lopen?

Ik werd driemaal bijna vermoord. Nee, grapje, het is erg veilig. ;) Het is niet dat ik midden in de nacht in grote steden moet lopen. Het zijn maar kleine dorpjes. Het gevaarlijkste is waarschijnlijk het feit dat je soms in de buurt van vrachtwagens moet lopen. Maar zelfs af en toe toeteren vrachtwagens en auto's om hallo te zeggen, dus dat was erg leuk.

Als u loopt, luister je dan naar muziek of audioboeken?

Als ik een moeilijke etappe loop, helpt het zeker om naar muziek te luisteren.

Had je dagen waarop je gewoon geen zin had om te lopen?

Ja natuurlijk, ik had dagen dat ik om zes uur geen zin had om wakker te worden maar een paar uur later ben ik dan wel blij dat ik vroeg opgestaan ben en dat ik aan het wandelen ben. Ik bedoel, ik ben niet naar hier gekomen om te slapen!

Waar heb je spijt van dat je het niet meegebracht hebt?

Mijn vader zei me om geen slaapzak mee te brengen, dus ik heb alleen een nooddeken en een laken bij. Twee keer moest ik slapen zonder een deken omdat de Albergue geen dekens op voorraad had. Dat was heel moeilijk, maar het maakt deel uit van de ervaring. En als ik de slaapzak had ingepakt, had ik er misschien toch weer spijt van gehad vanwege het extra gewicht.

Wat had je beter thuisgelaten?

Ik denk dat ik minder kleren had kunnen meebrengen. Ik wil zeker nog eens terugkomen in de zomer om te zien hoe het dan is. Nu zijn veel bars nog steeds gesloten, vooral op zondag en maandag. Als ik in de zomer terugkom, zal ik minder kleren meenemen.

Hoeveel weegt je rugzak?

Nu weegt mijn rugzak 9 kg.

Terug