Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Pilgrims of León: Byron uit VSA

(#POL) We blijven pelgrims interviewen die León passeren op weg naar Santiago. Vandaag zijn we met Byron uit de VS gaan praten.

2018-03-16

Waarom heb je ervoor gekozen om de Camino te doen?

- Ik zag de film 'The Way' en vanaf dat moment wilde ik hierheen komen. Ik wilde starten in St. Jean-Pied-de-Port, maar toen ik naar Pamplona aankwam, sneeuwde het. Ik bood een taxichauffeur 200 € aan om me naar Saint-Jean-Pied-de-Port te brengen, maar hij weigerde vanwege de sneeuw.

Wat verbaasde je het meest over de Camino?

- Het aantal Koreanen, wat interessant is omdat ik Koreaans spreek. Ik denk dat ik gisteren meer Koreaans heb gesproken dan Engels. Voor veel Koreanen is de Camino de Santiago een belangrijke christelijke bedevaart.

Is religie een motivatie voor jou om de Camino te doen?

- Ik zou niet zeggen dat ik religieus ben. Ik ben spiritueel, ik ben leraar filosofie geweest. Maar wanneer ik in Santiago aankom zullen ze me in het pelgrimskantoor vragen: Wandel je om religieuze reden of niet? en dan zal ik religieus kiezen, ja.

Hoe is je ervaring met de mensen op de Camino?

- Ik ben positief verrast hoe vriendelijk de mensen hier zijn. Het is een groot verschil met de VS. Ook zijn de pelgrims een echte gemeenschap samen. We dineren elke avond samen in de hostel, of we gaan uit eten. Het is echt ongelofelijk hoeveel interessante mensen ik op de Camino heb ontmoet.

Zal deze Camino ervaring je veranderen?

- Ik heb al veel gewandeld in de VS, maar die wandelingen zijn meer in de natuur, je komt niet zoveel mensen tegen. Deze ervaring zal me zeker veranderen. Ik wil een betere man zijn, ik wil vaker met mensen praten. Ik kan jullie nu bijvoorbeeld aan mijn vrienden voorstellen, want ik herinner me jullie namen! Vroeger zou ik jullie namen al lang vergeten zijn... De Camino is als een herstart voor mij.

Wat had je beter niet ingepakt in de rugzak?

- Omdat ik een ervaren wandelaar ben, heb ik mijn rugzak op een zeer efficiënte en lichte manier ingepakt. Het enige dat ik tot nu toe niet heb gebruikt, zijn mijn zonnebril. :-)

Hoeveel voorbereiding heb je gedaan voordat je hier kwam?

- Ik ben met pensioen, dus ik liep ongeveer 500 km met mijn rugzak op mijn rug als voorbereiding voor ik naar hier kwam. Ook ben ik erg gewend aan wandelingen en marathons in de VS.

Kom je terug naar Spanje voor een andere Camino?

- Ik kom zeker terug ja. Ik hou van "trail run", dus ik kom terug en ga de Camino Francés lopen.

 

Heel erg bedankt, Byron. We wensen je een "Buen Camino"! Lees meer over de Camino en vind je weg naar de kathedraal in Santiago de Compostela.

Terug