Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Pilgrims of León: Linda uit het Verenigd Koninkrijk

Wat haar het meest verraste over de Camino Frances was hoe makkelijk het was om je weg te vinden dankzij de uitstekende wegmarkeringen (gele pijlen)

2018-04-01

Hoe ben je op het idee gekomen om de Camino de Santiago te wandelen?

- Ik werkte als vrijwilliger in Polen toen ik voor het eerst over de Camino hoorde en ik vond het idee erg leuk. Later heb ik uiteindelijk een baan gevonden in León, precies in het midden van de Camino. Ik dacht: “dat is het lot dat mij in León doet belanden”, dus besloot ik om El Camino te gaan verkennen. Tot nu toe ben ik van Ponferrada naar Sarria in vier dagen gewandeld tijdens de paasvakantie en van Roncesvalles naar Burgos in september, dit duurde 12 dagen. Deze laatste trip was om mijn 60e verjaardag te vieren!

Hoe heb je je op je Camino voorbereid?

- Ik heb absoluut geen training gedaan op voorhand en ik heb een fout gemaakt met mijn rugzak... Het was een klein rugzakje, maar tegelijkertijd was het erg oncomfortabel. Het was ook te klein, dus ik eindigde met 2 rugzakken: één aan de voorkant en één aan de achterkant. Ook waren de kleren die ik pakte te zwaar. Uiteindelijk heb ik veel advies ingewonnen van andere pelgrims op mijn eerste Camino, dus de tweede keer heb ik beter ingepakt.

Wat verbaasde je het meest over de Camino Frances?

- Er zijn overal gele pijlen. Ik was aangenaam verrast hoe gemakkelijk het was om de weg te vinden, want de bewegwijzering op de Camino Frances is erg goed. Aan de andere kant waren de twee reisgidsen die ik bij me had absoluut nutteloos.

Hoe is je ervaring met de andere pelgrims?

- Ik heb echt gemerkt hoe er 2 verschillende Camino's zijn. De Spaanse Camino Frances en de 'Foreigner' Camino Frances. Ik merkte dit omdat ik twee dagen met een Spaanse vriend heb gelopen. De Spanjaarden hebben echt een andere, minder toeristische ervaring hebben op de Camino.

De buitenlanders worden bijvoorbeeld altijd aangetrokken door de borden "pelgrimsmenu", maar dat is altijd precies hetzelfde eten. Terwijl de Spanjaarden naar de plaatselijke bars gaan waar ze lekkerder eten. Ook merkte ik dat de oudere niet-Europese pelgrims (bv. Amerikanen) de neiging hebben om bij elkaar te blijven, terwijl de oudere Europese pelgrims die neiging niet hebben. Jongeren mengen zich altijd veel.

Waar heb je spijt van dat je niet hebt ingepakt?

- Ik liep alleen op de Camino Frances, dus ik had een klein tasje moeten meenemen om geld dicht bij mijn lichaam te hebben. Je vraagt ​​om problemen als je je geld onbeheerd achterlaat.

In wat voor soort accommodatie heb je op de Camino geslapen?

- Beide Camino's probeerde ik de eerste nacht in een 'albergue' te slapen. Maar ik moest overstappen naar een privé-hotelkamer, omdat ik gewoon niet tegen de snurkende mannen kon. Ook staat in de 'albergues' iedereen op bij het krieken van de dag. Het stresseerde me omdat ik dacht "Ik moet ook opstaan ​​en beginnen wandelen".

Dus bij beide ervaringen heb ik hotels geboekt langs de Camino. Eigenlijk is het moeilijkste aan de Camino een ​​slaapplaats vinden. Als je geen Spaans spreekt, is het heel moeilijk. Omdat ik twee dagen met een Spaanse vriend heb gelopen, wist ik hoe het gaat hier: als je niet vóór 14:00 uur aankomt, houden ze je boeking niet vast omdat ze de kamers toch kunnen vullen. Ook is het verzenden van e-mails naar de hotels nutteloos omdat ze deze negeren.

Eigenlijk denk ik dat de Camino een cultuurschok is voor veel mensen omdat ze niet gewend zijn aan de Spaanse timing. In sommige dorpen is alles 's middags gesloten. Vooral Amerikanen zijn dit niet gewend.

Is het veilig op de Camino?

- Ik denk dat het veilig is om te wandelen tijdens het hoogseizoen. Je kunt altijd overal pelgrims zien. Maar mijn zonen waren erg bezorgd om mij. Ze wilden er elke dag zeker van zijn dat ik in orde was. Ten eerste dachten ze dat ik niet zoveel zou kunnen lopen en ten tweede, ze dachten gewoon dat het niet veilig was om in mijn eentje op het platteland van Spanje rond te lopen. Maar het is helemaal prima, ik denk zeker dat de Camino veilig is.

Ben je van plan om nog een Camino te wandelen?

- Ik denk erover om de Camino del Norte te doen. Ik zou ook graag de hele Camino Frances willen doen, beginnend in Saint-Jean-Pied-de-Port en wandelen naar Santiago en doorgaan naar Finisterre. Ik kan zien waarom mensen de Camino meer dan eens doen!

Wat is het beste advies dat je kan geven aan iemand die de Camino de Santiago overweegt?

  1. VASELINE = geen blaren
  2. DOE HET GEWOON! Het maakt niet uit hoeveel boeken je van tevoren hebt gelezen, je hoeft alleen je wandelschoenen aan te trekken en te beginnen met lopen en in de stroom van de Camino te komen.
  3. DIGITAL DETOX! Gebruik je Smartphone niet zo veel! Vraag niet om WIFI! Praat met elkaar! Ik was echt verrast dat zoveel mensen hun smartphones niet kunnen loslaten. Ik denk dat het hele punt van het doen van de Camino is om deze dingen los te laten en je tempo te vertragen. Maar als je constant naar nieuws uit het buitenland luistert en je constant je Facebook bijwerkt, dan geef je jezelf geen tijd om na te denken. En zo kan je jezelf niet vinden.

Heel erg bedankt om met ons een babbel te doen Linda!

 

Terug