Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

De pelgrimsmis in de kathedraal van Santiago de Compostela en de Botafumeiro

Elke dag is er een pelgrimsmis in de Kathedraal van Santiago. Als welkom begint de mis met het voorlezen van de pelgrims die Santiago hebben bereikt en die in de afgelopen 24 uur aanspraak hebben gemaakt op de Compostela. Naast hun namen worden ook hun nationaliteit en het beginpunt van waar ieder zijn/haar tocht is begonnen, opgenoemd.

2023-06-08

Pelgrims mis in de Kathedraal van Santiago de Compostela.

 

Dagelijks wordt een speciale pelgrims mis ter ere van alle pelgrims en hun na hun Camino de Santiago te verwelkomen en ze zo hun bedevaart waardig kunnen voldoen. Een ware beloning voor hun lange pelgrimstocht.

07:30 uur Alta Mayo PELGRIM MIS

09:30 uur Alta Mayo PELGRIM MIS

11.00 uur. Parochie Corticela

12:00 uur Alta Mayo PELGRIM MIS

19:30 uur Alta Mayo PELGRIM MIS

In het Kapel van het Pelgrims kantoor wordt er dagelijks een mis gehouden om 10:30h.

De kathedraal van Santiago is een heiligdom dat elke dag van het jaar vanaf 07:00 uur geopend is tot 21:00 uur

De Botafumeiro

Tijdens een Heilig Jaar (als 25 juli op een zondag valt) is de Botafumerio (letterlijk vertaald uit Galicisch: ‘Rookverspreider’) een van de bekendste en populairste symbolen van de Kathedraal van Santiago de Compostela.

Volgens de legende werd het eerste wierookvat in de 11e eeuw gemaakt vanuit hygiënisch oogpunt. In de middeleeuwen kwamen vermoeide pelgrims na het voltooien van het Camino De Santiago Lopen bijeen in de kathedraal en om de ophoping van vervelende lichaamsgeuren (een broedplaats voor epidemieën) tegen te gaan, werd er een groot wierookvat gebruikt.

In de zestiende eeuw werd, dankzij een gift van koning Lodewijk XI van Frankrijk, het middeleeuws artefact vervangen door een nieuw, ook van zilver, wierookvat.

Het werd gestolen door de troepen van Napoleon in 1809 tijden de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog. Het wierookvat van Lodewijk XI werd daarom in 1851 vervangen door het huidige en minder opzichtige exemplaar. De Botafumeiro is begin 2006 na 155 jaar gerestaureerd.

De Botafumeiro wordt heen en weer geslingerd door de dwarsbeuk die in beweging wordt gebracht door acht mannen – de tiraboleiros - met behulp van een katrolsysteem. Het begin en het eind van de zwaai wordt uitgevoerd door de voornaamste kerkdienaar die ook het tempo bepaalt.

De Botafumeiro weegt 53 kg en is anderhalve meter hoog. Het kan tot een hoogte van 20 meter geraken en met 70 kilometer per uur worden heen en weer geslingerd. De mis met de originele Botafumeiro kan worden bewonderd tijdens speciale hoogmissen (zie tijden en data hieronder).

Overzicht speciale mis met Botafumeiro:

 • 6 januari: Driekoningen
 • Eerste Paasdag
 • Hemelvaartsdag
 • Eerste Pinksterdag
 • 23 mei: Herdenkingsdag Slag bij Clavijo
 • 25 juli: Feestdag van Apostel Jacobus
 • 15 augustus: Maria-Tenhemelopneming
 • 1 november: Allerheiligen
 • Feest van Christus Koning (de zondag voorafgaand aan de eerste zondag van de advent)
 • 8 december: Onbevlekte Ontvangenis van Maria
 • 25 december: Eerste Kerstdag
 • 30 december: verplaatsing van het lichaam van de Apostel

Tijdens een Heilig Jaar – Año Xacobeo- is de Botafumeiro elke dag om 12.00u te zien.

Pelgrims en overige bezoekers hebben de mogelijkheid om op afspraak en betaling het spektakel met de Botafumeiro op een andere datum te zien. Hiervoor kun je een verzoek indienen bij het Pelgrimskantoor of per mail: botafumeiro@catedraldesantiago.es.

Terug