Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

Wanneer kan ik het beste de Camino lopen/fietsen?

Het hele jaar is het mogelijk om de pelgrimstocht te lopen, maar de seizoenen en paden kunnen behoorlijk verschillen. Op de pelgrimsroutes in Noord-Spanje wisselen het oceanische klimaat, het middenlandse zeeklimaat en het bergklimaat elkaar af. Dit betekent dat het weer in korte tijd totaal om kan slaan en dat het per regio aanzienlijk kan variëren.

Het weer. Het is een veelbesproken onderwerp voorafgaand en tijdens een camino. Reden om er eens wat dieper in te duiken. De pelgrim en het weer. Ze hebben een bijzondere band.

Ze vervloeken het weer als het regent, puffen als het te warm is en lopen in de ochtend koukleumend de eerste kilometers. 

Droge voeten, een zonnetje, niet te veel wind en een aangename temperatuur zijn toch de ideale omstandigheden om een camino te lopen of te fietsen. Ook is het handig om vooraf te weten wat voor een weer het wordt, omdat je dan beter kunt inschatten wat je allemaal mee moet nemen en je geen onnodige spullen in je rugzak stopt. En dus houden pelgrims nauwlettend de weersverwachtingen in de gaten. 

Wat is überhaupt de beste tijd om een camino te lopen of te fietsen?

Het hele jaar is het mogelijk om de pelgrimstocht te lopen, maar de seizoenen en paden kunnen behoorlijk verschillen. Op de camino in Noord-Spanje wisselen het oceanische klimaat, het middellandse zeeklimaat en het bergklimaat elkaar af. Dit betekent dat het weer in korte tijd totaal om kan slaan en dat het per regio aanzienlijk kan variëren. Maar uiteraard is het heel persoonlijk. In het algemeen is de beste tijd tussen april en oktober. En probeer daarin de maanden juli en augustus te vermijden. Dan kan het heel warm zijn en veel Spanjaarden hebben dan ook vakantie. Dus kan het dan wat drukker zijn dan anders. Maar je kunt ook geluk hebben met het weer in november of maart. En misschien vind je het wel fijn om de camino voor jezelf te hebben! Je hoort er meer over in deze video. 

In 2021 is er nieuw heilig jaar in Santiago de Compostella. Dan kan het nog drukker zijn dan normaal. Je vindt hier 5 tips hoe je je kunt voorbereiden op opnieuw in Heilig Jaar. 

Een overzicht van de klimaatgegevens van verschilende pelgrimsroutes

Ons advies: richt je op de klimaatgegevens van de betreffende regio, voor de tijd in het jaar dat je gaat. Hou daarbij ook rekening met de uitschieters die mogelijk zijn. We hebben een handig overzicht gemaakt van het weer in de steden langs de camino naar Santiago, alsook de klimaatgegevens per maand op de verschillende pelgrimsroutes. Het kan je helpen om de ideale periode te kiezen om jouw camino te lopen of te fietsen. Je vindt het overzicht hier.

Maar weer of geen weer, als pelgrim wil je vooruit. Naar de volgende plek. Ik zie in de zomer bijvoorbeeld steeds meer pelgrims een uitgebreide siësta houden tussen 3 uur en 5 uur. En daarna weer verder wandelen of fietsen. Dan is het weer net iets aangenamer. En samen schuilen in een barretje voor de regen heeft ook zijn charmes, toch? En het mooie is, iedereen komt uiteindelijk altijd op de plaats van bestemming terecht.

Tot slot nog een aantal algemene stelregels per maand

Januari en Februari: koud (0-10 C) matige regen- en sneeuwval. Heel weinig pelgrims.
Maart: fris (10-15 C) en vaak regenachtig.
April: fris (10-15 C) en veel regen tijdens het eerste deel van het pad (in de regio Navarra). Daarna iets warmer en minder regen. Dit is de eerste maand van het Camino-seizoen.
Mei: 12-20 C. Het kan “zomer” zijn of begin van de lente. Dat is altijd weer een verrassing. Soms regent het, maar meestal zijn er veel zonnige dagen. Je hebt prachtige vergezichten over de groene weides met bloemen. Mei en september zijn de maanden van het Camino-hoogseizoen.
Juni: ideaal temperatuur om te lopen. Het is niet te heet (20-30 C) en af en toe lichte regenval. Bovendien zijn er niet zo veel pelgrims op de route. Deze periode van het jaar is sterk aan te raden!
Juli en augustus: het is erg heet deze maanden (30-40 C) en het regent niet (slechts 1 of 2 dagen van de maand). Na 13.00 u is het vaak te heet om te lopen! Er zijn veel pelgrims op de route en het is verstandig om van tevoren overnachtingen te boeken, omdat pelgrims al vroeg op pad gaan om zo snel mogelijk in het volgende stadje te zijn voor een slaapplek. Alleen aan te raden als je je goed bedekt tegen de zon. Draag een hoed of pet en gebruik zonnebrand met een hoge factor.
September: het is niet te heet (25-35 C) en er valt geen regen (slechts 1 of 2 dagen van de 30). Het is een drukke maand en alle hotels en hostels zullen vol zitten. Vanaf half september zal het aantal pelgrims afnemen. Een van de beste periodes om te lopen of te fietsen.
Oktober: Fijne temperatuur (15-25 C) en weinig regen. Aan het eind van de maand kan het behoorlijk regenen. Begin oktober is een goede periode om te lopen of te fietsen.
November: koud (5-15 C) en regenachtig en er zijn erg weinig pelgrims.
December: koud (0-10 C) met veel regen en sneeuw en er zijn bijna geen pelgrims.

Wil je een advies op maat? Neem dan contact met mij op. 

Buen camino! 

Annemiek Nefkens 

Happy Holiday Manager en camino-expert 

 

Terug