Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Wandelen naar Santiago

Een ervaring die je voor de rest van je leven bijblijft.

2016-09-10

Wandelen naar Santiago  

Als je het hebt over wandelen naar Santiago weet iedereen meteen waar je het over hebt: de Camino de Santiago. Men heeft er gelijk, al dan niet altijd even duidelijk, een beeld bij en hebben er een mening over. Sommigen krijgen het alleen al benauwd als ze er alleen maar aan denken om het te moeten lopen. Anderen hebben een romantischer beeld en zouden het zelf ook graag een keer naar Santiago willen wandelen of fietsen. Net zoals ieder een ander beeld erbij heeft, ervaart iedereen de wandeltocht ook anders. Het mooiste is dat dit er niet toe doet, want het gaat om je eigen ervaring.

Wandelen

Je hoeft geen actieve wandelaar te zijn om naar Santiago te wandelen. Er zijn veel beginners die weinig ervaring hebben met wandeltochten en toch ervoor kiezen om de pelgrimstocht naar Santiago te lopen. Anders dan de meeste andere wandeltochten waar het voornamelijk draait om de natuur, is dit een tocht die zich op meerdere vlakken onderscheidt. Cultuur maakt onder andere een belangrijk onderdeel uit van de camino. Tijdens deze bedevaart passeer je meerdere steden. Onderweg snuif je veel cultuur op en maak je kennis met talloze authentieke Spaanse dorpjes die relatief ver van de bewoonde wereld afliggen. De tocht heeft ook een grote symbolische lading. Het is een eeuwenoud pad waarbij je terug gaat in de geschiedenis van Spanje en de geschiedenis van de pelgrimage en de bijhorende tradities met als belangrijkste traditie: gastvrijheid. Het is ook een tocht door de religie van het christendom met veel religieuze verwijzingen en religieuze gebouwen langs de weg in verschillende stijlen. Ook heeft de pelgrimstocht naar Santiago een belangrijke sociale functie. Behalve dat je veel zult leren over de cultuur en geschiedenis van de Spaanse steden en kleine dorpjes, leer je onderweg ook andere pelgrims kennen, ieder met zijn eigen taal en cultuur. De pelgrims die naar Santiago lopen komen uit alle windstreken. Zelfs als je weinig met elkaar gemeen hebt, deel je toch iets bijzonders samen.

De meesten die zich nog niet verdiept hebben in de Camino, zullen voornamelijk de Camino Frances kennen die van St Jean Pied de Port, vanaf de Spaans-Franse grens, tot aan Santiago de Compostela loopt. En dat is ook niet vreemd, want dit is de bekendste en populairste van alle pelgrim routes en bovendien een waanzinnig mooie route. Maar ook voor degenen die bekend zijn met de verschillende routes, zien de Camino Frances toch als het meest speciaal. Deze St Jacobsroute wordt vaak gezien als opstapje, oftewel een route om mee te beginnen voordat de andere Compostella routes worden afgelegd. Hoewel dit niet altijd de makkelijkste route is. Het kan prettig zijn om - met name voor de onervaren wandelaars - mensen om je heen te hebben voor afleiding en ter motivatie. Op andere St Jacobsroutes kan het heel rustig zijn waardoor je meer op jezelf aangewezen zult zijn.

In Nederland is het ook populair om via de Camino del Norte te wandelen naar Santiago. Hoewel het net als de Camino Frances bij de grens met Frankrijk begint en circa 800 km beslaat, is deze tocht heel anders. Tijdens deze bedevaart loop je via de kust, langs stranden en kliffen. Je komt langs verschillende schattige vissersdorpjes en door regio´s waar de Franse Route niet doorheen gaat. Dit is de enige pelgrimsreis die door Baskenland en Cantabrië gaat.

Het kan lastig zijn om een keuze te maken tussen de verschillende pelgrimroutes. Iedere route heeft weer andere bijzonderheden. Baskenland is bijvoorbeeld niet te vergelijken met Galicië en Roja niet met Asturië. Voor strandliefhebbers is de Camino del Norte aan te raden, omdat je zo nu en dan een duik in de zee kunt nemen, maar ook voor diegenen die liever naar de zee kijken is dit een prachtige Compostella route met mooie uitzichten. Uiteraard kun je ook via deze route gaan fietsen naar Santiago.

Zie hier al onze pelgrimsreizen.

De stad Santiago

 

Zoals je misschien wel weet is Santiago (Sant-Iago) vernoemd naar Sint Jacob, Jacobus de Meerdere, een van de apostelen van Jezus. De reden hiervoor is dat in Santiago de Compostela de overblijfselen van Sint Jacob zouden liggen, in een tombe in de kathedraal. Om je geheugen op te frissen: volgens de legende werd Sint Jacob in 42 in Jeruzalem onthoofd. In het geheim hebben de discipelen van Jezus het lichaam per boot naar Galicië vervoerd, waar ze het aan de kust hebben begraven. Pas in 813 werd zijn graf ontdekt en werd het lichaam verplaatst naar het huidige Santiago ter ere van hem een kathedraal werd gebouwd. Het nieuws van het graf verspreidde zich snel over Europa en de stad Santiago ontwikkelde zich tot een belangrijke bedevaartsoord. Het is nog altijd een belangrijke bestemming en het aantal pelgrims groeit nog ieder jaar explosief. Met name tijdens een Heilig Jaar (Año Jacobeo).

Santiago, de hoofdstad van Galicië, straalt veel sfeer uit. Al eeuwenlang komen hier jaarlijks tienduizenden, tegenwoordig zelfs honderdduizenden, pelgrims naar toe. Het belangrijkste gebouw is bij uitstek de kathedraal waar je de pelgrims opgelucht adem ziet halen bij het behalen van hun doel. In de rest van de stad staan ook oude bijzondere gebouwen in verschillende architectonische stijlen. Maar de wirwar van smalle straatjes wordt niet alleen bewandeld door vele pelgrims, maar ook door groepjes studenten. Momenteel kent Santiago een goede universiteit en is de stad veranderd in een echte universiteitstad. De stad huisvestigt daarom veel moderne winkels en het puilt uit van de horecagelegenheden. Van tapasbarretjes tot aan uitstekende restaurants waar typische Galicische gerechten serveerd worden. Neem niet alleen een kijkje in de kathedraal, maar ontdek wat de stad nog meer te bieden heeft.

Voor de pelgrim die in Santiago aankomt, is het uiteraard een must om de kathedraal te bezoeken en het graf van Jacobus te bezoeken. Door de eeuwen heen zijn er echter meer tradities ontstaan, zoals: drie keer een buiging maken voor het standbeeld van Matheus bij de ingang van de katedraal; Het standbeeld van Santiago, dat achter het altaar staat, omarmen; het bijwonen van een pelgrimsmis (dagelijks om 12.00u). Tijdens de mis wordt een groot wierrookvat (Botafumeiro) door het schip van de kerk heen geslingerd, wat een indrukwekkende ervaring is; En niet te vergeten, je laatste stempel voor in je pelgrimspaspoort halen en de Compostella in het Pelgrimskantoor ontvangen.

Voor de meeste pelgrims is Santiago de eindbestemming van de Camino de Santiago, maar er zijn er ook bij die na het wandelen naar Santiago naar Finisterre (¨Het Einde van de Wereld¨) doorlopen. Vroeger werd hier naar de Sint Jacobsschelp die je de meeste pelgrims ziet dragen, en die je onderweg enkele voordelen geeft, gezocht. Deze schelpen waren op dit strand te vinden en dienden als bewijs voor het thuisfront dat je de bedevaart voltooid had. Tegenwoordig is dit een symbool van de Camino de Santiago en wordt deze juist aangeschaft voordat men aan de tocht begint. Ook in Finisterre bestaat er een traditie: het verbranden van je kleren. Deze verbranding staat symbool voor een nieuw leven. Je keert naar huis met een schone lei.

Terug