Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

10 redenen waarom je de Rías Bajas niet mag missen!

De Rias Baixas zijn vol met schatten, en het is nog steeds onbekend paradijs.

2023-05-27

De zone Rias Baixas, in zuidwest Galicië, loopt van Kaap Finisterre (Noordkust) naar de monding van de riviermonding of ‘Esteiro do Miño’, een beschermd gebied die de natuurlijke grens met Portugal aanduidt waar de beste gastronomie van Galicië te vinden is. De faam van zijn zeevruchten is alleen te vergelijken met die van zijn witte wijnen.

Het staat buiten kijf dat er veel te zien en te doen in de Rias Baixas, en zelf als we niet over eten spreken… 

In dit artikel geven we u het essentiële van de Rias Baixas mee: 

1) Baiona: haven van de nieuwe wereld

De schuilplaats van de berg Boi, deze versterkte stad is een van de mooiste in de provincie. Het groene landschap en de muur zorgen voor een middeleeuwse sfeer voor deze onbeschrijfelijke plaats.

Deze stad was de eerste in Europa om nieuws te ontvangen over de ontdekking van Amerika sinds op 1 maart 1493 kapitein Martion Alonso Pinzon aanmeerde met zijn schip in de haven van Baiona, de meest zuidelijke haven van de Ría van Vigo.

De replica van zijn schip ‘La Pinta’ is slechts een van de meer dan twintig dingen die je hier kunt zien, maar als je niet veel tijd hebt, kan je beginnen met deze 5 belangrijkste bezienswaardigheden: 

- de oude stadskern

- het fort Monterreal (tegenwoordig een Parador)

- De Ex-Colegiata de Santa María

- de Mont Boi paseo (boulevard)

- Virxe da Roca, een gigantisch hol beeld van 15 meter dat in zijn rechterhand een uitzichtpunt vasthoudt dat toegankelijk is via een stenen wenteltrap binnenin het beeld. 

2) Combarro: marineros van Hórreos

Het is een stad om van te genieten, vooral als je van rust en natuur houdt, maar zonder de essentie van de geschiedenis te verliezen. Combarro heeft de best bewaarde graanschuren in de omgeving, en heeft nog de oorspronkelijke bouwwerken uit de tijd waarin het een van de belangrijkste vissersdorpen was. Het stedelijke centrum met zijn stenen huizen is een trekpleister voor toeristen.

3) Cambados: Paleis van Albariño

Aan de oostkant van de Ría de Arousa, een half uur van Pontevedra is de hoofdstad van de gouden wijnen, de ‘albariño’. Cambados is een dorp dat uit graniet opgebouwd is, waar je verliefd wordt op de herenhuizen, de oude en statige villa's en de geplaveide straten.

Cambados heeft wat er nodig is om een ​​van de meest toeristische steden van de Rias Baixas te zijn: een historisch dorp aan zee met zowel gastronomie als oenologie: Het dorp is van cultureel belang verklaard en het Feest van Albariño wijn is bovendien van nationaal toeristisch belang.

4) O grove

In dit dorp, beschouwd als een van de meest charmante dorpen in Galicië, is een must vanwege zijn schoonheid en de verscheidenheid aan activiteiten. Een Romeinse villa, een necropolis, de vloer van een kerk uit de 2e eeuw voor Christus en elementen van een vestingwerk is wat je hier kunt vinden.

Binnen het schiereiland O Grove, en op zijn hoogste punt, kom je bij een uitkijkpunt, de Mirador de Siradella, van waaruit u het beste uitzicht van het gebied observeren. Misschien is dit wel het mooiste uitzicht dat je kan hebben in deze regio vol magie. Vooral bij zonsondergang is dit een mooie plaats, wanneer de lucht oranje geverfd is.

Mis in oktober het visfeest dat in deze stad plaatsvindt niet.

5) Nationaal park van de Atlantische eilanden:

Van de Ría Arousa naar Ria Vigo, het Nationaal park van de Atlantische eilanden gaat van eiland naar eiland en vormt zo een natuurlijke paradijs van steile kliffen en een beschermde zeebodem met uitzonderlijke rijkdom. Het bestaat uit verschillende eilanden, waaronder Ons, Cíes, Sálvora en Cortegada, allemaal van spectaculaire schoonheid.

Het Nationaal Park heeft zijn belangrijkste attractie op de Cies-eilanden, deze groep eilanden heeft een zeer grote biodiversiteit. Waar de Cíes eilanden in het verleden een piratenparadijs waren, zijn ze nu onbewoond en alleen in de zomer toegankelijk voor het publiek. Op eender welke reis naar de Cíes eilanden moet je de route van Monte Faro volgen, dit is ongetwijfeld de meest populaire route, want na de wandeling bereikt u de vuurtoren, het gezichtspunt van de Cies-eilanden, waar u een onovertroffen panoramisch uitzicht over de eilandengroep in zijn geheel kan waarnemen: de drie eilanden, de kliffen, de stranden en de volledige ría de Vigo.

Na de wandeling kunnen we onze krachten herwinnen door te zonnebaden op het strand van Rodas, dat de Britse krant ‘The Guardian’ opnam in de top 10 van de beste stranden ter wereld. In Ons mag je de mysterieuze "furnas", maritieme grotten gebeeldhouwd in graniet, niet missen, net als de legendarische "Burato do Inferno"

6) Santa Tecla

Santa Tecla heeft het beste uitzicht op de Rías Baixas. Om ervan te genieten moet je omhoog naar de kapel, op 341 meter boven het stadje La Guardia. Daar zie je de overblijfselen van een oude Keltische samenleving in Santa Tecla, cirkelvormige huisjes zoals je hieronder op de foto kan zien. De beste en meest indrukwekkende getuigenis uit de Galicisch-Romeinse cultuur. Vanaf de top van de berg van Santa Tecla in La Guardia heb je een uniek uitzicht over de monding van de rivier de Minho, de natuurlijke grens tussen Spanje en Portugal. Prachtig uitzicht vooral bij zonsondergang.

7) Sanjenjo

Deze stad was dé bestemming voor vele jaren, Spanjaarden (vooral mensen uit madrid) en Portugezen die willen vluchten uit de grote steden om de ware rust te vinden op de mooiste stranden van fijn wit zand. De grootste concentratie van inwoners is te vinden in Portonovo, een ruimte waarin de rust niet verloren gaat. Ook hier kan je van geweldige panorama’s genieten.

8) Barro

Genesteld in het natuurpark van de Barosa River, vinden we deze stad vol stilte. Een stilte die alleen wordt onderbroken door het geluid van het kletsende water tegen de rotsen. Het geluid is aangenaam, maar als je omhoog kijkt, zal de vegetatie van het meest intense groen je boeien. Een andere attractie is het Festa do Viño, waar de beste wijnen van het gebied bekend worden gemaakt.

9) Ribadumia

Dit stadje heeft een belangrijk natuurlijk en cultureel erfgoed, je kan er meer dan 10 km over paden langs de rivier wandelen waar je molens, oude wasplaatsen en natuurlijke bronnen tegenkomt. In het bijzonder moet je El Castro de Besomaño bezoeken, een ander overblijfsel van samenlevingen die hier eeuwen gelden leefden, gelegen in het Monte Do Castro. 

Als je het leuk vindt om door een charmant dorpje te wandelen dat veel minder toeristisch is dan de andere plaatsen uit deze lijst, dan is Ribadumia een perfecte bestemming tijdens uw vakantie, hier kan je genieten van de rust van een kleine Galicische stad.

10) Catoira

In het binnenland van de Ría de Arousa ligt dit kleine stadje, waar de Ulla-rivier de Ría D'Arousa ontmoet.

Gastronomie, cultuur, rondslenteren ... Catoira heeft alle ingrediënten om een ​​van de meest aanbevolen dorpen in Galicië te zijn. Hoogtepunten zijn de torens van het westen, een versterkt fort van de negende eeuw en een van de belangrijkste forten van Galicië.

Als je dit jaar gaat genieten van je vakantie in Galicië in het begin van augustus, kan je in Catoira genieten van een beroemd cultureel evenement waar je waarschijnlijk ooit al over gehoord hebt: de Viking optocht, uitgeroepen tot feest van International Toeristisch Belang. Dit feest wordt gevierd op de eerste zondag in augustus.

Zoals je kunt zien, veel en gevarieerde plaatsen om te verdwalen in de Rías Bajas ... mis het ontdekken van dit paradijs, dat nog steeds onbekend is voor velen, niet!

Terug