Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Het leven in León

Nee, ik lig niet elke dag op het strand. En nee, het is niet elke dag lekker weer. León ligt noch aan de Costa Brava, noch aan de Costa del Sol. Om precies te zijn, het ligt in de regio Castilië en León, in het binnenland, op 2 uur rijden van de Cantabrische kust.

2017-08-18

18 aug. 2017
Tekst en foto´s: Laila Ras

León is een stad die weinig Nederlanders kennen. Spanjaarden kijken ook weinig enthousiast bij het noemen van de naam, maar in de meeste gevallen zijn ze er nog nooit geweest. Degenen die León wel kennen zullen het volgende beamen: León is een prachtige stad, een stad waar geleefd wordt. Zoals in heel Spanje vindt het sociale leven buiten plaats en in León is dat niet anders. León is misschien wel het ultieme voorbeeld hiervan. Inmiddels woon ik er een jaar en daarom wil ik jullie een kijkje geven in het leven in León.

 

Tapas

 

Waar het in León allemaal om draait zijn de tapas. In de avonden stromen de nauwe straatjes vol met mensen. León is een van de weinige plekken waar je echt altijd een gratis tapa bij je drankje krijgt. Deze tapas zijn goed en je mag de tapa zelf uitkiezen. Tenzij je in een echte kroeg zit waar de nadruk op cocktails en speciaalbier ligt, dan krijg je nootjes én olijven. Hoewel er veel bier wordt gedronken is het niet echt een biercultuur, er wordt bijna overal Amstel verkocht. Gelukkig zijn er verschillende bars begonnen met het brouwen van hun eigen bier. Uiteraard kun je de heerlijkste wijnen krijgen, omdat er verschillende goede wijngebieden in de buurt liggen (Rioja, El Bierzo en Ribera del Duero).

Om niet zoveel te hoeven drinken en toch genoeg tapas te eten zijn er cortos (minibiertjes). Ook is er vaak radler en alcoholvrij bier op de tap. Het is de bedoeling dat je na elk drankje weer naar de volgende bar gaat. In het begin had ik moeite om steeds van bar te wisselen en – in de winter – met jas aan te staan, maar nu weet ik niet anders. Het is een leuke gewoonte.

León heeft een prachtig en knus historisch centrum wat het hart van de stad is. Het bestaat uit de twee wijken Barrio Húmedo en Barrio Romántico die ’s avonds volstromen met Spanjaarden voor een hapje en een drankje. Tot 01.00u ’s nachts zijn er nog barretjes te vinden waar tapas worden geserveerd.

Bijzonder vind ik dat het ´straatleven´ voor alle leeftijden is. Je ziet families en ouderen in de weekenden door de binnenstad flaneren. Tot laat in de avond struikel je nog over de kinderwagens. De kinderen zijn het gewend om met hun ouders mee te gaan en je zult ze niet horen klagen. Op de bankjes zitten bejaarden te kletsen en er zijn barretjes waar ouderen aan het kaarten zijn. Het lijkt er op dat ouderen in Spanje minder eenzaam zijn dan in Nederland. Tot in de vroege uurtjes vind je zowel jongeren als 50-plussers die een dansje wagen in een van de vele danscafés.

 

De Mensen

 

Als buitenlander val je op in León. Degenen die je zullen aanspreken, vragen waar je vandaan komt, gevolgd door: ‘Te gusta León?’ ‘Bevalt León?’. Ze willen graag dat je het leuk hebt in León. De Leoneses, zoals ze genoemd worden, zijn erg trots op hun stad.

Plaza Mayor León

 

In dit deel van Spanje zijn de mensen iets afstandelijker dan in het zuiden, maar ze zijn ontzettend aardig. Om vrienden te maken is het een groot voordeel als je Spaans spreekt, omdat ze bijna geen Engels spreken. In groepen zullen ze niet snel voor je overschakelen naar het Engels, dus je moet gewoon meedoen in het Spaans. Hoewel ik een aardig woordje Spaans spreek, is het vrij lastig om in een drukke bar de gesprekken te kunnen volgen.

Spanjaarden leven niet volgens een agenda, maar zijn meer van de spontane afspraken. Het nadeel is dat het voorkomt dat je plotseling geen afspraak hebt. Ook is het altijd de vraag of de ander al gegeten heeft, aangezien de ene om 21 uur eet en de ander pas om 23 uur. Gelukkig kun je tot laat in de avond tapas krijgen.

 

Het weer

 

De meesten verwachten dat het in Spanje altijd lekker weer is, maar León ligt 800 meter hoog en landinwaarts. Het heeft een bergklimaatje: in de winter kan het erg koud zijn en in de zomer warm. Omdat de luchtvochtigheid laag is, gaat de kou gelukkig niet door merg en been en is het in de zomer minder zweten. Een geluk voor mij is dat het dit jaar nauwelijks geregend heeft en dat het bijna elke dag helder is. Alleen de nachten en ochtenden kunnen koud zijn.

 

Bezienswaardigheden

 

León heeft naast een mooie binnenstad met kleine straatjes veel andere bezienswaardigheden. Het heeft een grote kathedraal met mooie glas-in-lood ramen. Met name als de zon er op schijnt geeft het een prachtig licht.

Cathedral León

Een ander hoogtepunt is het Convento de San Marcos. Een prachtig gebouw uit de 16e eeuw. Het gebouw heeft veel functies gehad, maar tegenwoordig is er een Parador-hotel in gevestigd.

Er zijn verschillende interessante musea, zoals het MUSAC. Het gebouw op zich is met zijn kleurtjes leuk te bezoeken en er zijn verschillende exposities te bezichtigen.

Ook is er nog een groot deel van de oude stadsmuur overeind gebleven. Op één plek kun je een stukje over de muur lopen.

Hoewel ik al een jaar León heb kunnen ontdekken, schijn ik een van de meest bijzondere bezienswaardigheden nog niet te hebben gezien: Panteón de los Reyes – ook wel de Romaanse Sixtijnse kapel genoemd. Hier kun je prachtige frescos bewonderen. Deze muurschilderingen zal ik deze week maar eens bekijken.

 

Excursies

 

Vanaf León kun je verschillende excursies doen. In 2 uur ben je met de hogesnelheidstrein in Madrid. De kust van Asturië is goed te bereiken met de bus. Dichterbij is er ook veel te bezoeken, maar hier heb je wel een auto voor nodig. De wegen zijn goed in Spanje. Het is makkelijk de weg te vinden en er is weinig verkeer.

In de buurt ligt de grot van Valporquero. Hoewel ik wel vaker grotten heb gezien, vond ik deze toch bijzonder. De grot bestaat onder andere uit een reusachtige ruimte met mooie stalagmieten en stalactieten. In deze grot is Caving mogelijk. Bij Caving ga je samen met een gids diep de grot in. Je volgt de ondergrondse rivier via afdalingen en beklimmingen. Zodra ik de kans krijg, ga ik dit uitproberen.

De goudmijnen Las Médulas zijn ook spectaculair. Het verbaast me dat dit wonderlijke landschap bij buitenlanders onbekend is. Mogelijk komt dat, omdat het zonder auto moeilijk te bereiken is.

Op een klein uurtje rijden, bevinden zich de bergen van León. In de winter is het mogelijk om hier in een van de skigebieden te skiën. De gebieden zijn niet groot, maar wel ideaal voor een sportief dagje. Deze gebieden worden veel bezocht door de lokale bevolking.

Het dorpje Castrillo de los Polvazares is het mooiste authentieke dorpje dat ik bezocht heb dit jaar. Je waant je haast in de middeleeuwen met zijn kasseien straatjes. Bovendien liggen in de regio verschillende mooie stadjes met een bijzondere architectuur, zoals Salamanca, Áviles en Segovia. Als je langer de tijd hebt, dan ben je zo in Galicië, Asturië of Cantabrië.

Ik heb het geluk dat ik veel leuke uitjes heb kunnen maken naar verschillende regio´s. Een wandeltocht door de Picos de Europa is een van de hoogtepunten geweest. Helaas was ik beperkt doordat ik geen auto heb. Gelukkig vinden de Spanjaarden het geen probleem om veel te rijden.

Het is een bijzondere ervaring om in León te wonen. Het is niet zo grootschalig als Madrid of Barcelona en daarom leer je de stad snel kennen. León is een veilige stad en met name ´s avonds en in de weekenden is er een bruisende sfeer. Door het jaar heen zijn er meerdere feesten die 2 weken duren. Het is een stad die ik iedereen kan aanraden, voor korte of lange tijd.

 

Terug