Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

León: het ultieme Spanje in elk opzicht

Voor het blad Por Favor schreven we een artikel over al het moois dat León bieden heeft.

2021-09-21

Het magazine Por Favor – Het mooiste van Spanje presenteert vier maal per jaar het beste van dit mooie land in woord en beeld. Een fraaie glossy boordevol interviews, artikelen en beschouwingen op het gebied van reizen, natuur, kunst & cultuur, culinair, sport, politiek en design. We schreven een mooi artikel over de stad en regio León. Je leest het artikel hier: 

León is een stad die weinig Nederlanders en Belgen kennen. Degenen die het wel kennen, zullen het volgende beamen: León is een prachtige stad, een stad waar geleefd wordt, met de meeste zonuren in Noord Spanje. León ligt in de regio Castilië en León, in het binnenland van Noord Spanje. Zoals in heel Spanje vindt het sociale leven buiten plaats en in León is dat niet anders. León is misschien wel het ultieme voorbeeld hiervan.

De innerlijke mens

De stad is gemakkelijk en snel te bereiken met een hogesnelheidstrein vanaf Madrid. De comfortabele rit duurt ongeveer 2 uur. Waar het in León allemaal om draait zijn de tapas. In de avonden stromen de nauwe straatjes vol met mensen. León is een van de weinige plekken waar je echt altijd een gratis tapa bij je drankje krijgt. Uiteraard kun je er ook de heerlijkste wijnen krijgen, er liggen diverse wijngebieden in de buurt (zoals Tierras de  León en El Bierzo, een wijngebied in opkomst). León heeft een prachtig en knus historisch centrum. Het bestaat uit de twee wijken Barrio Húmedo en Barrio Romántico. Je kunt er terecht voor een grote verscheidenheid aan lokale gerechten die de stad zelf vertegenwoordigen, evenals de bredere provincie León. Denk aan de cecina (gezouten gedroogd vlees), Valderón-kaas, botillo (met vlees gevulde varkensdarm) en smakelijke gebrande paprika's van Bierzo. De regio heeft ook drie Denominations of Origin en zes keurmerken van regionale voedingsmiddelen.Het is dan ook niet voor niets dat León in 2018 werd uitgeroepen tot gastronomische hoofdstad van Spanje.

Uitvalsbasis voor de camino naar Santiago

Honderdduizend pelgrims passeren jaarlijks de stad León. Het is daarmee het kloppend hart van de camino naar Santiago de Compostela. De stad ligt ongeveer op 2/3 van de camino Francés. Vanuit hier is het nog 2 weken lopen en 1 week fietsen. Dat betekent dat vele pelgrims er een rustdag inplannen of de stad als startpunt nemen. In de maanden april tot oktober kom je in de stad pelgrims van over de hele wereld tegen. Het is een komen en gaan en de ´energie´ van de pelgrimstocht is voelbaar en zichtbaar van ´s morgens vroeg tot ´s avonds laat.

Op hoogte

De Leoneses, zoals ze genoemd worden, zijn erg trots op hun stad. In dit deel van Spanje zijn de mensen iets afstandelijker dan in het zuiden, maar ze zijn ontzettend aardig. Om vrienden te maken is het een groot voordeel als je Spaans spreekt, omdat ze bijna geen Engels spreken. León ligt 800 meter hoog en landinwaarts. Het heeft dus een bergklimaat: in de winter kan het erg koud zijn en in de zomer warm. Gelukkig koelt het in de nacht wel af. En omdat de luchtvochtigheid laag is, gaat de kou niet door merg en been en is het in de zomer minder zweten.

Bezienswaardigheden

León heeft vele bezienswaardigheden. Verreweg de bekendste is de kathedraal. Het is één van de meest relevante voorbeelden van gotische stijl in Spanje. Gebouwd tussen 1205 en 1301 en wordt vooral geroemd vanwege de prachtige glas-in-lood ramen. Met een oppervlakte van minstens 1.764 vierkante meter, waarvan de meeste de originele ramen bevatten, is het een van de meest uitgebreide en best bewaarde collecties middeleeuwse glas-in-lood in Europa. Ook de romaanse 'Real Colegiata de San Isidoro' (11de eeuw) is een hoogtepunt in de stad. De plafondschilderingen worden vaak de 'Sixtijnse kapel van de Romaniek' genoemd.

Een andere ´must-see´ is het Convento de San Marcos. Een prachtig gebouw uit de 16e eeuw. Het gebouw heeft veel functies gehad, maar tegenwoordig is er een Parador-hotel in gevestigd. Er zijn ook verschillende interessante musea, zoals het MUSAC. Het gebouw zelf is een van de meest opvallende kenmerken van het museum. De buitenkant is gemaakt van witte betonnen muren en grote gekleurde glaspanelen, die een ruimte vertegenwoordigen die open staat voor cultuur en de nieuwste artistieke trends. Het is ontworpen door de Spaanse architecten Emilio Tuñón en Luis Moreno Mansilla, die hiermee in 2007 de Mies van der Rohe Award voor hedendaagse architectuur van de Europese Unie wonnen. Ook is nog een groot deel van de oude stadsmuur van León overeind gebleven. Op één plek kun je zelfs een stukje over de muur lopen.

De omgeving verkennen

Vanaf León kun je verschillende excursies doen. De kust van Asturië is goed te bereiken met de bus of eigen vervoer. Het is makkelijk de weg te vinden en er is heel weinig verkeer. In de buurt ligt de grot van Valporquero. De grot bestaat uit een reusachtige ruimte met mooie stalagmieten en stalactieten. In deze grot is Caving mogelijk. Hierbij ga je samen met een gids diep de grot in. Je volgt de ondergrondse rivier via afdalingen en beklimmingen. De goudmijnen Las Médulas zijn ook spectaculair. Dit wonderlijke landschap is bij buitenlanders nog vrijwel onbekend. Op een klein uurtje rijden, bevinden zich de bergen van León. Hier kun je in de winter prima skiën. De gebieden zijn niet groot, maar wel ideaal voor een sportief dagje. Het dorpje Castrillo de los Polvazares ligt ook op een uurtje rijden en is het mooiste authentieke dorpje van Noord Spanje. Je waant je gewoon in de middeleeuwen! Een hoogtepunt is een wandeltocht door de Picos de Europa. Het gebergte Picos de Europa is een goed bewaard geheim, vrijwel ongerept en daarom heel aantrekkelijk. De intense schoonheid maakt het tot de ideale streek voor een actieve vakantie. Je komt door mooie bergdorpen en bewandelt een van de meest befaamde en mooiste wandelpaden in het gebied: de route langs de rivier Cares (Ruta del Cares).

 

Semana Santa

Het jaarlijks culturele hoogtepunt in León is Semana Santa. De Heilige Week, die de week voorafgaand aan Pasen plaatsvindt, herdenkt de passie, dood en opstanding van Christus en wordt beschouwd als één van de belangrijkste culturele, religieuze en toeristische attracties van de stad.  Zestien ´cofradías´ waarvan sommige meer dan zes eeuwen oud zijn, verzorgen een dertigtal processies. Tijdens deze processies worden diverse religieuze beelden, rondgedragen door de 16.000 broeders van het genootschap. De leden van de verschillende broederschappen zijn gekleed in karakteristieke kleding en lopen op het ritme van trommels en muziek. De traditie van de Heilige Week in León dateert uit de 16e eeuw.

Kortom….

Wat je ook zoekt tijdens je stedentrip, vakantie of camino naar Santiago, de stad León heeft het. Met zijn diverse monumenten en typische buurten om lekkere tapas te eten, de omgeving waar de tijd stil lijkt te staan en de overheerlijke lokale keuken gecombineerd met de meest veelbelovende wijnen uit de regio, is een bezoek hoe dan ook de moeite waard!

Terug