Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Is het veilig om te reizen in Spanje?

Over het algemeen is Spanje een van de veiligste landen van Europa.

Kan ik alleen een camino lopen of fietsen? Hoe kom ongeschonden in Santiago de Compostela aan? Is het veilig om met een auto te reizen in Noord Spanje? Deze vragen worden dikwijls door pelgrims of vakantiegangers aan Spain is More gesteld. Het antwoord: over het algemeen is Spanje een van de veiligste landen van Europa! Maar wat zijn de feiten en de cijfers? We zetten het voor je op een rij. 

Een 26e plaats voor Spanje 

Spanje stond in 2018 op de Global Law and Order Report lijst (samengesteld door het Amerikaanse Gallup) op de 26e plaats van 142 onderzochte landen. Net zoals elk land kan er natuurlijk iets vervelends gebeuren. Maar over het algemeen staat Spanje bekend als een veilig land, iets wat vele pelgrims en vakantiegangers dan ook ervaren.

Drastische daling in criminaliteit

Jaarlijks worden er door moord zo’n 300 mensen om het leven gebracht, dat is 30% minder dan 30 jaar geleden. Ook het aantal straatroven is de laatste 10 jaar met 40% afgenomen in Spanje. Op de autosnelwegen zijn soms nog wel criminelen actief. Ze doen zich voor als politie die auto's staande houden. Wees alert op auto's die je proberen te stoppen en rijd door als je het niet vertrouwt. Je kunt een telefonische melding doen bij de Guardia Civil (062) en Policia (112). Laat de andere bestuurder duidelijk zien dat je aan het bellen bent en geef, indien mogelijk, het kenteken van de verdachte auto door.

Water uit de kraan kun je gewoon drinken

Het risico op reizigersziektes is relatief laag in Spanje. Net als op iedere warme bestemming dien je op te passen met voedsel. Het eten van rauw of slecht doorbakken vlees kan risico’s met zich meebrengen. Dit geldt ook voor slecht gekoeld roomijs en softijs op straat en bij strandverkopers. Over het algemeen is het met de hygiënische omstandigheden van voedingsmiddelen goed gesteld. Voor Spanje zijn dan ook geen inentingen verplicht. Ook de medische voorzieningen in Spanje zijn bijzonder goed. Let er wel op dat voor medische zorg vaak ter plaatse direct contant moet worden betaald, en je dit later bij je zorgverzekering of reisverzekering kunt claimen. Het drinken van kraanwater in Spanje vormt geen gezondheidsrisico. Het kraanwater heeft wel een sterkere chloorsmaak. 

Verkeer

In 2017 overleden er op de Spaanse wegen 1.830 personen waarvan 408 motorrijders, 351 voetgangers en 78 fietsers. Dat zijn nog steeds veel te veel mensen, maar het is al stukken beter dan tientallen jaren geleden. Er is de afgelopen jaren veel tijd en geld gestoken om de veiligheid van fiets- en voetpaden te verbeteren. En dat is dus te merken!

Het weer 

Het is ook belangrijk om de weersomstandigheden in enkele gebieden goed in de gaten te houden. De zomers kunnen, ook in Noord Spanje, zeer droog zijn, wat als gevolg heeft dat er een kans is op bosbranden. In december 2015 braken er meer dan 120 bosbranden uit in het noorden van Spanje, hoewel een deel hiervan kwam door brandstichting. Een van de redenen waarom het niet meer mogelijk om als pelgrim je kleren te verbranden in Finisterre.

Wat kun je zelf doen? 

Natuurlijk kun je als pelgrim of vakantieganger zelf ook enige veiligheidsmaatregelen in acht nemen: 

  • Vermijd verlaten of slecht verlichte plaatsen, alsook kansspelen op straat.
  • Neem niet meer geld mee dan strikt nodig is.
  • Wees voorzichtig op plaatsen waar veel mensen samen zijn, zoals het openbaar transport of grote winkels.
  • Laat voorwerpen zoals mobiele telefoons of camera’s niet onbeheerd achter op plaatsen van ontspanning en recreatie.
  • Hou tijdens de zomer het weer en het nieuws goed in de gaten in verband met bosbranden. 

Meer weten over alleen wandelen of fietsen naar Santiago? Bekijk dan ook onze vlog

Wij wensen je een veilig verblijf in het noorden van Spanje! 

(bron: Spanjeweetjes.nl)

Terug