Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Camino reizen met kinderen is populairder dan nooit tevoren

2022-09-05

De Camino met Kids is een vorm van reizen waar steeds meer mensen gebruik van maken.

Steeds meer gezinnen zoeken de natuur, buitenactiviteiten en gemeenschap op om zo hun familiebanden te versterken, dit is ook de reden waarom steeds meer gezinnen hun vakantie houden met een van de actieve wandeltochten langs de diverse caminos.

In de afgelopen jaren neemt het aantal kinderen onder de 14 jaar welke mee lopen langs de Camino steeds meer toe. In 2021 liepen meer dan 500 kinderen onder de 14 jaar door de stad León, de Franse Camino-route. Dat is meer dan een verdubbeling in slechts 4 jaar.

De bedevaartstocht van de Camino de Santiago is altijd beschouwd als een route voor volwassenen, maar dat is vandaag de dag niet meer het geval. De historische aspecten van de Pelgrimsroute maken de wandeling tot een geweldige culturele ervaring, en vooral in de zomermaanden biedt het volop activiteiten en vermaak voor kinderen.

De Camino wordt jaarlijks bezocht door pelgrims uit meer dan 120 verschillende landen, wat een uniek kans geeft om kennis te maken met diverse verschillende culturen die onze wereld rijk is.

Het bewandelen van de Camino met Kinderen bevort contacten en relaties binnen het gezin en kan levenslange vriendschappen smeden met andere pelgrims vanuit andere streken. Kinderen  verzinnen hun eigen avontuurlijke verhalen over de grote prestatie van het voltooien van de pelgrimstocht. Een avontuur om nooit te vergeten.

Het voltooien van een Camino de Santiago is zeker geen gemakkelijke taak, en het is daarom zeer belangrijk om rekening te houden met speciale omstandigheden waar je je in bevindt als je wordt vergezeld door kinderen.

De moeilijkheidsgraad van de Camino heeft altijd de aanwezigheid van kinderen geminimaliseerd, maar op sommige plaatsen langs de vele camino's zijn de faciliteiten nu zo goed  en verbeterd dat de verschillende etappes haalbaar zijn en spannend voor kinderen. Vele kinderen ervaren  grote voldoening en trots bij het voltooien van de wandeling.

Aanbevelingen voor de Camino met kinderen

Het criterium waar zeker rekening mee moet worden gehoudenis  bij het plannen van de Camino met kids, is dat volwassenen zich moeten aanpassen aan de capaciteiten van de kinderen.

Sommigen zullen beweren dat het andersom is,  maar een aanpassing en de versoepeling van de verwachtingen is heel belangrijk.

Ook kunnen de routines anders zijn als je met kinderen wandelt, en zullen waarschijnlijk anders zijn dan je bent gewend bent als je de camino al een keer alleen gelopen hebt.

De kortere etappes bieden de mogelijkheid om te wandelen in een tempo dat iedereen makkelijk kan bijhouden. Zo kan je onderweg ook makkelijker samen andere belevenissen ervaren.

Wat is de aanbevolen leeftijd om de camino te lopen?

Bij Spain is More hebben we kinderen van alle leeftijden op de Camino met kids gehad. Maar over het algemeen raden we aan dat kinderen minimaal 7 jaar oud zijn.

Om de ervaring voor iedereen goed te maken, moeten de kinderen minimaal 10 km zelf kunnen lopen, in één dag en zonder al te veel pauzes.

Het is veel gemakkelijker als je op de camino zelf bent dan wanneer je het bijvoorbeeld probeert in het bos waar je woont.  Geduld gaat hier meestal niet zo ver.

De etapes van minimaal 10km. per dag moet toeganglijk zijn, en dat de kinderen een goed conditie hebben.

Het is eventueel ook mogelijk met kleinere kinderen, maar in dat geval moet je een goede kinderwagen meenemen of huren waarmee je kunt wandelen. Er zijn meerdere kinderwagens met 3 wielen die geschikt zijn voor een wandeltocht met kleinere kinderen.

Voor iets oudere kinderen die iets langere etappes aankunnen, zou je een pelgrimstocht kunnen plannen van 15-20km per dag.

Tips voor het plannen van bedevaarten met kinderen

  • Korte etappes: Vooral op de eerste dagen.
  • Neem onderweg voldoende snacks mee en rust voldoende.
  • Maak iedere dag gerbuik van de gelegenheid om benodigheden in te kopen voor de reis.
  • Maak het vooral leuk voor de kinderen.
  • Leer ze een beetje Spaans, zo kunnen zichzelf nog meer verrijken en ontwikkelen door te winkelen bij de plaatselijke bakker of kiosk. Spaans kan gratis online worden geleerd, en kan samen worden geoefend tijdens het wandelen.
  • Het is belangrijk dat je vooral s´ochtends wandelt. Zo vermijd je de heetste uren en weten de kinderen dat er 's middags tijd is voor andere dingen, of gewoon om uit te rusten.
  • Ga tijdens de Camino op schattenjacht - bijvoorbeeld met de app Geocaching. Vind samen de schatten die vlangs  de route liggen.
  • Sommigen gebruiken onderweg pokemón-go als afleiding bij een wat moeilijkere etappe.
  • Download een podcast of luisterboek over het gebied waar je langs komt, of over de opwindende geschiedenis van Spanje.

Welke route moet ik kiezen?

Bij Spain is More hebben we  een aantal speciale routes geselecteerd waarvan we weten dat het mogelijk is om de etappes in afstanden van 10-15 km/dag te lopen. Je komt langs plaatsen waar de faciliteiten goed zijn om te winkelen, er goede hotels zijn, en restaurants.

En hebben we een aantal routes geselcteerd waar er meestal voldoende ruimte is om de middagen door te brengen met iets geheel anders dan wandelen.

Het voordeel van het lopen van de laatste 100 km. van de Franse camino met kids is dat zowel kinderen als volwassenen een bijzondere ervaring beleven wanneer ze eindelijk Santiago de Compostela binnenlopen.

Daarnaast heeft de route zeer goede voorzieningen en ontmoet je pelgrims van over de hele wereld, met wie je al jullie ervaringen kunnen delen. Een prachtige route met de echte pelgrimssfeer maakt deze route ideaal voor een bedevaart met kinderen.

Een andere route die Spain is More de afgelopen jaren veel heeft gebruikt voor gezinnen is het middengedeelte van de Camino del Norte langs de Spaanse noordkust.

Het voordeel van het wandelen van de Camino del Norte met kinderen is dat de geselecteerde etappes tot een van de mooiste van alle camino's behoren.

Je wandelt vaak langs het strand en aangezien je vaak in de zomervakantie met de kinderen weg bent, biedt het volop mogelijkheden om te zwemmen en te spelen op het strand tijden de Camino met Kids.

De mariniers stadjes langs de kust zijn gezellig en sfeervol, en ook vol met andere toeristen in plaats van alleen pelgrims. Hier vind je gefossiliseerde voetafdrukken van dinosaurussen, verborgen stranden, de visafslagen, havens met viskotters en tochten op het water, rivieren om te kanoën en nog veel meer.

Welke route je ook kiest, Spain is More heeft geschikte hotels die langs of heel dicht bij de camino liggen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken of er wel plek is waar je kunt verblijven etc.

Zo kun je je  concentreren op het belangrijkste tijdens je reis; te genieten van de quality time met je kinderen - of  zelfs misschien kleinkinderen.

Vragen? contacteer ons hier!

Heb je zin gekregen om de Camino met kids te doen? neem een kijkje hier!

@spainismore2022

Terug