Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Compostellaroute: Pelgrimsreizen naar Santiago

Een woordje uitleg...

2016-04-08

Compostellaroute: Pelgrimsreizen naar Santiago

 

De Compostellaroute is een begrip in Nederland en België en ongetwijfeld zal iedereen weten dat het gaat om de mytische pelgrimstocht die in de Spaanse stad Santiago de Compostella eindigt. De officiële naam is Camino de Santiago, maar de Camino staat ook bekend onder de naam Compostella route en St Jacobsroute.

De Compostellaroute

 

De geschiedenis van deze bedevaart gaat terug naar de 8e eeuw na de ontdekking van het graf van de apostel Jacobus de Meerdere bij de kust van Galicië. Sint Jacob – Jacobus - speelde een belangrijke rol voor het christendom in Hispania, omdat hij na de dood van Christus de evangelie hier verspreidde. De apostel werd onthoofd in Jeruzalem in het jaar 42 na Christus. Het lichaam van Jacobus zou vervolgens door zijn volgelingen in het geheim per boot meegenomen zijn naar de Galicische havenstad Padrón, waar hij in de buurt begraven werd.

In het jaar 813 werd zijn graf herontdekt en werden zijn overblijfselen naar het huidige Santiago de Compostela gebracht. Hij werd begraven in de kathedraal die ten ere van hem is gebouwd. Het woord Santiago komt van de naam Sint Jacob (Sant Iago).

Het verhaal gaat dat de toenmalige koning van Asturië als eerste het graf bezocht via de route die tegenwoordig bekend staat onder de naam Camino Primitivo. Na hem zouden nog velen volgen. De bedevaart naar Santiago de Compostela is een van de belangrijkste christelijke pelgrimages. Hoewel het oorspronkelijk – en nog steeds - een religieuze tocht is, zijn er jaarlijks ook tienduizenden pelgrims die zonder religieuze overtuiging de Camino de Santiago lopen.

De Camino Primitivo zou de oorspronkelijke St Jacobsroute naar Santiago zijn, maar de route Camino Frances die bij de grens van Frankrijk en Spanje begint, is veruit de bekendste. Hier kwamen pelgrims uit andere delen van Europa aan om vervolgens door te lopen naar Santiago. Langs de Camino Frances zijn er meer steden en culturele bezienswaardigheden te vinden dan langs de ietwat ´primitieve´ Camino Primitivo.

Tegenwoordig kan men makkelijk het vliegtuig naar Santiago pakken om het graf van de apostel te bezoeken, maar gelukkig is de legendarische weg ernaartoe nog altijd belangrijk. De redenen om de Camino de Santiago te lopen zijn uiteenlopend. Naast religieuze en spirituele redenen wandelen pelgrims de compostella route om sportieve redenen of om de prachtige natuur langs het pelgrimspad. Bovendien wordt het steeds meer gezien als een soort vakantie, omdat je door verschillende steden en dorpjes komt met een interessante geschiedenis, musea, goede gastronomie en leuke activiteiten. Sommigen lopen of fietsen de pelgrimstocht het liefst alleen om na te denken over hun leven en anderen lopen juist voor de gezelligheid, om in aanraking te komen met andere mensen en culturen.

Pelgrimsreizen naar Santiago

 

Veel pelgrims doen de bedevaart op de bonnefooi met overnachtingen in de slaapzaal van een herberg. Maar er is ook een groot aanbod op internet te vinden van reispakketten van pelgrimsreizen waarbij de overnachtingen van tevoren voor je worden gereserveerd. Hier is Spain is More een van. Je vindt reizen in verschillende vormen en maten met de Camino de Santiago als rode draad.

Pelgrimsreizen van Spain is More

 

Met Spain is More boek je reizen met overnachtigen in comfortabele hotels (Zie foto´s hotel hier). Er zijn enkele voordelen om met Spain is More te boeken: Omdat je in hotels overnacht, hoef je minder mee te nemen, zoals een slaapzak of handdoek; er wordt vervoer geregeld binnen Spanje en eventueel de vlucht naar Spanje; bij problemen onderweg kun je naar het kantoor bellen; een leuke gids met praktische informatie en bezienswaardigheden maakt jou wegwijs door Noord-Spanje.

Op deze site zijn standaardpakketten van pelgrimsreizen te vinden met elke dag (de reisdagen uitgesloten) een etappe van de pelgrimsroute. Maar het kan ook aangepast worden naar jouw wens: splits etappes, neem rustdagen of eindig met enkele dagen aan het strand. Als je het helemaal anders wilt doen, dan hebben we ook verschillende Camino alternatieven. Bijvoorbeeld de St Jacobsroute afleggen met de auto of motor.

Daarnaast vraagt een camino met kinderen om een andere aanpak. Wij hebben daarom een reisprogramma samengesteld voor het hele gezin. De Camino met kinderen bevat de mooiste etappes van de Camino del Norte met zo min mogelijk reistijd en leuke, kindvriendelijke hotels en stranden. Tijdens de voorgestelde etappes kom je door een gigantisch dierenpark en langs verschillende grotten. Je kunt gezamenlijk op zoek gaan naar dinosaurussporen of met een surfles de golven van de Groene Kust bedwingen.

Bovendien beschikt Spain is More over een hele nieuwe route die exclusief bij ons te boeken is. Het betreft de actieve pelgrimstocht: de Camino del Mar. Tijdens deze Camino volg je met de kajak de zeeroute waar het lichaam van Sint-Jacob in Galicië aankwam. In plaats van de route te volgen van de pelgrims, volg je de historische route van de apostel zelf. Aangezien je niet per kajak helemaal tot aan Santiago kunt varen, is de laatste 25 km van de route te voet. Deze etappe komt overeen met de laatste etappe van de Camino Portugues. Tijdens deze pelgrimsreis overnacht je voornamelijk op campings.

Langs de Compostellaroute

 

Via de pelgrim routes kom je door verschillende historische en idyllische dorpjes en steden, maar ook iets verder van de pelgrim routes af zijn er interessante dingen te zien. Afhankelijk of je over een huurauto beschikt of dat je afhankelijk bent van het openbaar vervoer, kunnen we je verschillende tips geven over wat er te zien is in de buurt van de compostella routes. Met behulp van deze off-camino ervaringen maak je jouw pelgrimage unieker.

Langs de verschillende pelgrimspaden vind je veel UNESCO Werelderfgoed. Op en rond de Camino Frances vind je de beroemde opgravingen van Atapuerco, Romaanse architectuur en ruïnes, grotten, kleine historische dorpjes, steden met kathedralen en stadsmuren, schitterende kloosters en verschillende wijngebieden en bodegas van de bekende Rioja wijn of de minder bekende, maar uitstekende El Bierzo.

 

Aan de Camino del Norte liggen de meest uiteenlopende stranden, de ene nog mooier dan de andere: Ruige stranden; lange brede kindvriendelijke stranden; het wereldberoemde strand Playa de Las Catedrales; en zelfs een strand dat niet aan zee ligt, maar via een ondergrondse gang verbonden is met de zee. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de talloze idyllische vissersdorpjes waar je de voortreffelijke gastronomie kunt proeven met een grote keus uit vis en schaal- en schelpdieren. Maar ook hier vind je een interessante geschiedenis, dankzij de vele prehistorische grotten met schilderingen en zelfs meerdere sporen van dinosaurussen.

Sommige genoemde bezienswaardigheden liggen niet direct aan de camino en vereisen mogelijk een extra overnachting. Vertel ons daarom als je een van deze off-camino bezienswaardigheden wilt bezoeken. Wij kunnen je hiermee helpen.

Terug