Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

De kathedraal van Santiago De Compostela

Ontdek het licht

2021-03-01

De majestueuze kathedraal van Santiago de Compostela is een waar architecturale en spirituele schat

De kathedraal van Santiago de Compostela is een van de meest emblematische religieuze bestemmingen ter wereld. Gelegen in de pittoreske stad Santiago de Compostela, in Galicië;

Dit architecturale juweeltje is veel meer dan een plaats van aanbidding; Het is een symbool van bedevaart en toewijding dat jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld trekt.

De kathedraal, gebouwd in de 11e eeuw, is een prachtig voorbeeld van de Romaanse stijl. De voorgevel, bekend als de Puerta del Obradoiro, is een meesterwerk van middeleeuwse beeldhouwkunst. Hier worden pelgrims die uitgeput zijn van hun reis langs de Camino de Santiago begroet door het imposante beeld van de apostel Santiago, wiens stoffelijk overschot in de kathedraal begraven zou liggen.

Maar de kathedraal van Santiago is niet alleen een architecturale schat, maar ook een spiritueel centrum. Pelgrims komen er vanuit alle hoeken van de wereld naartoe en volgen de routes van de Camino de Santiago, een unieke ervaring die fysieke uitdaging combineert met spirituele reflectie. De omhelzing van de apostel in de kathedraal is het hoogtepunt van deze reis, en velen geloven dat dit verwennerij en spirituele zuivering schenkt.

Binnen herbergt de kathedraal een indrukwekkende verzameling religieuze kunstwerken, waaronder de majestueuze Portico of Glory, een meesterwerk van romaanse beeldhouwkunst, en de Botafumeiro, de grootste wierookbrander ter wereld, die bij speciale gelegenheden majestueus boven de gelovigen uitzwaait.

Naast het religieuze belang is de kathedraal van Santiago ook een magneet voor liefhebbers van geschiedenis en architectuur. De talrijke kapellen, kloosters en relikwieën bieden een fascinerend inzicht in de geschiedenis van Spanje en het christendom.

In het Heilige Jaar 2021 - Año Xacobeo - was er een nieuw verlichtingsproject. De Xunta de Galicia stemde samen met de kathedraal van Santiago en de Iberdrola Foundation in met een onderzoek naar de verlichting van de tempel.

La Luz De Santiago

Van het hele project vallen de 36 lampen op die aan de plafonds van de kathedraal hangen, geïnspireerd op oude votieflampen. Bovendien is natuurlijk licht ook de hoofdrolspeler in de verhoogde delen, een overvloed aan licht dat dient om de middeleeuwse beuken naar een hoger niveau te tillen.

En als er iets bijzonders is in het leven, dan is het licht. Licht stelt ons in staat de wereld te observeren, te leren, te groeien en vooruitgang te boeken.

Datzelfde licht dat het Pad verlicht, welke mensen leidt en verenigt. Degene waarmee je je op de details kunt concentreren en ervan kan genieten. Degene die ervoor zorgt dat we verder kijken en de angst verliezen.

Wij nodigen je uit om de kathedraal van Santiago te bezoeken en dat nieuwe licht te voelen.

Terug