Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

De pelgrimsmis en de Botafumeiro

Elke dag is er om 12.00u en 19.30u een pelgrimsmis in de Kathedraal van Santiago. Als welkom begint de mis met het voorlezen van de pelgrims die Santiago hebben bereikt en die in de afgelopen 24 uur aanspraak hebben gemaakt op de Compostela. Naast hun namen worden ook hun nationaliteit en het beginpunt van waar ieder zijn/haar tocht is begonnen, opgenoemd.

2014-12-29

Tijdens een Heilig Jaar (als 25 juli op een zondag valt) is de Botafumerio (letterlijk in Galicisch: ‘Rookverspreider’) een van de bekendste en populairste symbolen van de Kathedraal van Santiago de Compostela. Volgens de legende werd het eerste wierookvat in de 11e eeuw gemaakt vanuit hygiënisch oogpunt. In de middeleeuwen kwamen vermoeide pelgrims na het voltooien van de Camino bijeen in de kathedraal en om de ophoping van lichaamsgeuren (een broedplaats voor epidemieën) tegen te gaan, werd er een groot wierookvat gebruikt. In de zestiende eeuw werd, dankzij een gift van koning Lodewijk XI van Frankrijk, het middeleeuws artefact vervangen door een nieuw, ook van zilver, wierookvat. Het werd gestolen door Napoleons troepen in 1809 tijden de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Het wierookvat van Lodewijk XI werd daarom in 1851 vervangen door het huidige en minder opzichtig exemplaar. De botafumeiro is begin 2006 na 155 jaar gerestaureerd.

De botafumeiro wordt heen en weer geslingerd door de dwarsbeuk die in beweging wordt gebracht door acht mannen – de tiraboleiros - met behulp van een katrolsysteem. Het begin en het eind van de zwaai wordt uitgevoerd door de voornaamste kerkdienaar die ook het tempo bepaalt.

 

De botafumeiro weegt 53 kg en is anderhalve meter hoog. Het kan tot een hoogte van 20 meter en met 70 kilometer per uur worden geslingerd. De botafumeiro kan worden bewonderd tijdens speciale hoogmissen (zie tijden hieronder). De rest van de dagen wordt er gebruik gemaakt van een kopie van het origineel en heeft de naam La Alcachofa (De Artisjok).

Tijdschema Botafumeiro:

Vanaf april tot 31 december is de botafumeiro elke vrijdag tijdens de mis van 19:30 u te zien als onderdeel van de Pelgrimsoffer, dankzij de samenwerking tussen de Kathedraal, de Raad van Santiago, het Consortium van Santiago, de Kamer van Koophandel en de horecagelegenheden van Santiago de Compostela.

Tijdens een Heilig Jaar is de botafumeiro elke dag om 12.00 u te zien. Andere jaren is deze traditie alleen tijdens speciale feestdagen te bewonderen:

6 januari: Driekoningen  
Eerste Paasdag
Hemelvaartsdag
Eerste Pinksterdag
23 mei: Herdenkingsdag Slag bij Clavijo
25 juli: Feestdag van Apostel Jacobus
15 augustus: Maria-Tenhemelopneming
1 november: Allerheiligen
Feest van Christus Koning (de zondag voorafgaand aan de eerste zondag van de advent)
8 december: Onbevlekte Ontvangenis van Maria
25 december: Eerste Kerstdag
30 december: verplaatsing van het lichaam van de Apostel

Bezoekers hebben ook de mogelijkheid om voor 300 euro het spektakel op een andere datum te zien. Hiervoor moet van tevoren wel een verzoek ingediend worden bij het Pelgrimskantoor.

Terug