Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

De ultieme gids: hoe bereid je je voor het Camino Lopen of fietsen?

Tips om je voorbereiden op jouw Camino!

2023-12-01

De Voorbereiding op de Camino!

 

Goedzo!! Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt! Je gaat de pelgrimstocht en de reis van je leven maken! Tijd voor de eerste voorbereidingen! Hier geven je tips om je verder op weg te helpen!

 

De eerste drie belangrijkste dingen:

1. Neem niet teveel mee

2. Neem niet teveel mee

3. Neem niet teveel mee

 

Camino Wandelen  naar Santiago de Compostella 

 

De camino Portugues en camino Frances hebben een aantal rotsachtige delen, maar desondanks zijn lichte wandelschoenen aan te bevelen. Bergschoenen zijn erg zwaar aan je voeten. uiteraad is het ook heel persoonlijk, waar je voorkeur naar uit gaat. 

Het is mogelijk om een ​​breed scala aan zeer goede wandelschoenen en zelfs Trail-hardloopschoenen te vinden, die zeer geschikt zijn voor de pelgrimsroute. Als je enkels echter zwak zijn, is het misschien een goed idee om een ​​paar lichtgewicht wandelschoenen te dragen. Sommige pelgrims geven ook de voorkeur aan wandelsandalen.

Het is belangrijk om je voeten droog te houden! Schoenen met Gore-Tex beschermen over het algemeen beter tegen regen. Maar kunnen gaan zweten als het erg warm is. Tip: begin je wandelvakanie nooit met nieuwe schoenen of sandalen. Loop ze altijd vantevoren goed in! 

De Voorbereiding op de Camino

 

Regenjas versus Poncho

Je kunt hetzelfde regenjack gebruiken om de Camino te fietsen en tijdens het Camino wandelen. Als wandelaar kun je ook een ​regenponcho meenemen die ook je rugzak afdekt als het regent. Een regenponcho geeft goede bescherming als het hard regent, en je kunt er nog steeds een korte broek onder dragen, zonder een regenbroek te hoeven dragen. De regen heeft de neiging om direct in je schoenen te komen wanneer je een lange broek draagt ​. 

Maar zoiets eenvoudigs als een paraplu kan de dag redden - en in sommige gevallen - je camino de Santiago

 

Lichamelijke conditie - hoe voorkom je blaren? 

Het is de nachtmerrie van iedere pelgrim onderweg naar Santiago de Compostella, dus een paar tips om blaren te voorkomen. 

 • Een goede lichamelijke voorbereiding kan al heel wat helpen. 

 • Algemene fysieke conditie en snelheid / loopritme.
 • Blaren worden gevormd als gevolg van wrijving, warmte en zweten / natte voeten en een combinatie van die drie. We begrijpen allemaal de rol die schoenen en sokken spelen. 
 • Toch een blaar - zorg dat je altijd een klein EHBO doosje bij je hebt.

Lichamelijke conditie - hoe voorkom je blaren

Als je lichaam niet fit genoeg is om 25 km per dag te lopen, is de kans groot dat je na 10 km anders (verkeerd) gaat bewegen, als je blijft lopen.

Dit betekent dat je voeten ook een iets andere beweging gaan hebben; wat zich vertaalt in wrijving en als gevolg daarvan blaren. Dus voetverzorging gaat niet alleen over het aanbrengen van de juiste crème, maar ook over het voorbereiden van jezelf in het algemeen.

De juiste voorbereiding is belangrijk, niet alleen om blaarvorming te voorkomen, maar ook om te genieten van je camino en de kracht te hebben die nodig is om je camino te voltooien.

 

Loopsnelheid en loopritme

Een belangrijk thema met betrekking tot je eigen fysieke conditie is je snelheid en je loopritme. Tijdens het Camino de Santiago Lopen, ontmoet je andere pelgrims. Laat je niet verleiden en blijf bewust van je eigen loopsnelheid en ritme. Als je meegaat met de snelheid van anderen (zij het langzamer of sneller) kan het je dag totaal verpesten.

Langzamer lopen betekent meestal dat je heupen, knieën en enkels langere drukmomenten ondergaan die leiden tot meer vermoeide en / of pijnlijke gewrichten aan het eind van de dag (of minder kunnen lopen dan je dagelijkse doel!).

Als je sneller loopt dan normaal, is dit een extra inspanning voor je spieren, pezen en als je echt heel hard loopt, mogelijk ook voor je luchtwegen. Het enige juiste advies is om gewoon in je eigen tempo te blijven lopen! 

Langzamer wandelen dan anderen betekent niet altijd dat je als laatste aankomt, je komt uiteindelijk allemaal op de volgende bestemming aan. 

Loopsnelheid en loopritme

 

De fysieke voorbereiding van lichaam en geest

Als je je voorbereidt op het lopen van een pelgrimstocht, focus je vooral op het  wandelen. 

Toch zijn er verschillende aanvullende oefeningen om te doen, dit alles afhankelijk van je fysieke mogelijkheden. Als je een ervaren wandelaar bent, hoef je je niet anders voor te bereiden dan je normaal doet. De meerderheid van de pelgrims die de Camino de Santiago lopen, vindt het nodig een training te doen. 

Kortom, het doel om te trainen voordat je een Pelgrimstocht doet, of voor welke sport dan ook, is om je lichaam en geest voor te bereiden op de fysieke uitdaging en situaties waar je je lichaam aan wilt blootstellen. 

Of je nu voor het eerst  een wandelaar bent op de Camino de Santiago of een atleet die zich voorbereidt op de Olympische Spelen, je moet oefenen en allereerst luisteren naar de signalen van je lichaam wanneer je jezelf pusht.

Teveel trainen kan ongewenste blessures veroorzaken en je dwingen tot lange onvrijwillige pauzes van je voorbereidingen. Aan de andere kant zullen te kleine inspanningen je ook niet goed voorbereiden.

En je zou jezelf in een erg ongemakkelijke situatie kunnen brengen als je eenmaal beseft dat de Camino Santiago Lopen echt niet alleen een mooie verzameling foto's  voor op het internet is, maar ook een echt avontuur in de vrije natuur is! 

 

Trainen voor het lopen van de pelgrimtocht naar Santiago de Compostella

Voer zoveel mogelijk fysieke oefeningen uit, waarbij je vlakke en bergachtige grond combineert. Als je gewoonlijk elk weekend wandelt, dan is dit voldoende voor je training vijf en zes maanden voorafgaand aan je wandelvakantie naar Santiago de Compostella.

Verhoog de afstand geleidelijk die je elke week aflegt, tot je de kilometers bereikt die je op een dag wilt wandelen tijdens je camino.

Normaal gesproken loop je tussen de 20-25 km per dag. Naarmate je beter getraind bent, kun je geleidelijk aan beginnen om met je dagrugzak te lopen, zodat je  ook hier aan gewend raakt. 

Luister naar je lichaam, zowel tijdens de training als tijdens het Camino de Santiago Lopen. Als je vindt dat je moet uitrusten, doe dat dan ook. 

Traptraining - Camino de Santiago Wandelen

Sommige pelgrims ervaren problemen met knieën, voeten en in sommige gevallen ook met hun heupen, tijdens het lopen gedurende meerdere dagen.

Traptraining is een eenvoudige en eenvoudige aanvullende oefening die je kunt doen om je spieren verder te versterken en met name de gewrichten waar zij zich hechten aan de botten. Deze gewrichten kunnen vaak problemen veroorzaken in de vorm van pijn en in bepaalde situaties hevige pijn die op zijn beurt ertoe kan leiden dat je anders gaat bewegen dan je normale en natuurlijke bewegingspatronen, wat weer resulteert in problemen met andere lichaamsdelen of misschien in pijnlijke blaren. 

Voordelen van traptraining:

 • Sterkere spieren en gewrichten
 • Verbetering van het ademhalingssysteem van het lichaam
 • Begin de eerste keer langzaam met trappentraining en verhoog dan geleidelijk de hoeveelheid en snelheid.

Ultieme Paklijst voor het Camino de Santiago Wandelen 

 • Loopschoenen & wandelbroek
 • Legging (kort): voorkom wrijving tussen de benen tijdens het lopen gedurende vele dagen.
 • Jersey met kraag en lange mouwen (bescherming tegen de zon)
 • Regenjas of regenponcho
 • Blarenpleisters
 • Zonnebrand (ook voor fietsers!)
 • Hoed of ped ter bescherming tegen de zon 
 • Extra sokken 

 

Camino de Santiago Fietsen

 

Over het algemeen kan iedereen een Pelgrimstocht Fietsen, hoewel sommige iets minder vaak dan andere van de fiets moeten stappen om omhoog te lopen of langs rotsachtige gedeelten te gaan.

Als dit je eerste keer is dat je een  Camino gaat Fietsen - en je bent niet gewend om te fietsen, moet je jezelf zeker voorbereiden, voordat je op de fiets springt.

Een voor iedereen geschikte afstand: Normaal gesproken fiets je tussen de 55 - 65 km per dag.

Over het algemeen is het terrein op de Pelgrimstocht naar Santiago de Compostella heuvelachtig, met op sommige delen vrij steile hellingen.

Camino gaat Fietsen 

 

hoe bereid je je voor op je Fiets Camino? 

 

Ook voor het Fietsen van de Camino raden we je aan om één of twee keer per week te gaan fietsen.

Als je niet de mogelijkheid hebt om naar buiten te rijden, dan is het fietsen in een fitnesscentrum een ​​uitstekende vervanging (spinning bijvoorbeeld). 

Het beste is natuurlijk om te fietsen in een heuvelachtig landschap, vergelijkbaar met degene dat je tegenkomt op de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. 

Interval training: wel of niet doen? Het antwoord is simpel - JA!

We raden je aan ook enkele wandelroutes op te nemen in je trainingsprogramma. Omdat je hoogstwaarschijnlijk een paar keer van de fiets moet stappen en omdat het altijd beter is om verschillende soorten training te gebruiken.

Probeer tijdens het fietsen een intervaltraining te volgen. Dit soort training is moeilijk ... maar als je op de Pelgrimsroute bent, zul je ook ontdekken dat dit is wat je naar de top van de heuvels brengt. En aan het eind van de dag geeft het je de kracht die nodig is om echt te genieten van het landschap, het eten, het gezelschap van andere pelgrims en de Camino de Santiago als een spirituele ervaring.

Zoek een steile heuvel terwijl je aan het rijden bent en ga gewoon op en neer zonder pauzes. Probeer langzaam je grenzen te verleggen - je zult verbaasd zijn hoeveel je kunt!

En vergeet niet dat het fietsen van de Camino de Santiago echt een van de meest ongelooflijke manieren is om Santiago de Compostella te bereiken - Het is een totaal andere ervaring dan het Camino de Santiago Lopen.

Ultieme Paklijst voor de Camino de Santiago Fietsen

 • Fietsbroek 
 • Lange legging (als het koud is)
 • Regenjas
 • Helm
 • Fietshandschoenen (korte vingers / lange vingers)
 • Waterdichte tas voor kleine spullen - mobiel, creditcard, geld, enz
 • Schoenen - wandelschoenen zijn zeer geschikt

Heb je nog niet geboekt, en wil je jouw Camino ontdekken? Contacteer ons dan, en we helpen je graag op weg!

¡Buen Camino!

Terug