Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

De ultieme gids: hoe bereid je je voor op de camino?

Tips om je voorbereiden op jouw camino!

2019-03-21

De ultieme gids - hoe bereid je je voor op een camino?

 

De basis uitrusting

Regel nummer 1: voorkom blaren

Training voor jouw pelgrimstocht - enkele basisoefeningen

 

De drie belangrijkste dingen:

1. Neem niet teveel mee

2. Neem niet teveel mee

3. Neem niet teveel mee

 

Wat neem je mee op je wandelvakantie naar Santiago de Compostela? 

Loopschoenen & wandelbroek

Legging (kort): voorkom wrijving tussen de benen tijdens het lopen gedurende vele dagen.

Jersey met kraag en lange mouwen (bescherming tegen de zon)

Regenjas of regenponcho

Blarenpleisters

Zonnebrand (ook voor fietsers!)

Hoed of ped ter bescherming tegen de zon 

Extra sokken 

 

Wat neem je mee op je fietsvakantie naar Santiago de Compostella? 

Fietsbroek 

Lange legging (als het koud is)

Regenjas

Helm

Fietshandschoenen (korte vingers / lange vingers)

Waterdichte tas voor kleine spullen - mobiel, creditcard, geld, enz

Schoenen - wandelschoenen zijn zeer geschikt

 

Wandelen op de camino naar Santiago de Compostella 

Wandelschoenen versus bergschoenen

De voorkeur gaat uit naar wandelschoenen en geen bergschoenen op de pelgrimstocht naar Santiago. Meer weten over schoenen op de camino? Bekijk dit filmpje

De camino Portugues en camino Frances hebben een aantal rotsachtige delen, maar desondanks zijn lichte wandelschoenen aan te bevelen. Bergschoenen zijn erg zwaar aan je voeten. 

Het is mogelijk om een ​​breed scala aan zeer goede wandelschoenen en zelfs Trail-hardloopschoenen te vinden, die zeer geschikt zijn voor de pelgrimsroute. Als je enkels echter zwak zijn, is het misschien een goed idee om een ​​paar lichtgewicht wandelschoenen te dragen. Sommige pelgrims geven ook de voorkeur aan wandelsandalen.

Tip: begin je wandelvakanie nooit met nieuwe schoenen of sandalen. Loop ze altijd vantevoren goed in! 

Wat als het regent?

Het is belangrijk om je voeten droog te houden! Schoenen met Gore-Tex beschermen over het algemeen beter tegen regen. Maar kunnen gaan zweten als het erg warm is. 

Regenjas versus Poncho

Je kunt hetzelfde regenjack gebruiken om te fietsen en te wandelen. Als wandelaar kun je ook een ​regenponcho meenemen de ook je rugzak afdekt als het regent. Een regenponcho geeft goede bescherming als het hard regent, en je kunt er nog steeds een korte broek onder dragen, zonder een regenbroek te hoeven dragen. De regen heeft de neiging om direct in je schoenen te komen wanneer je een lange broek draagt ​. 

Maar zoiets eenvoudigs als een paraplu kan de dag redden - en in sommige gevallen - je camino de Santiago

Regel nr. 1: Voorkom blaren! 

Het is de nachtmerrie van iedere pelgrim onderweg naar Santiago de Compostella, dus een paar tips om blaren te voorkomen. 

Een goede lichamelijke voorbereiding kan al heel wat helpen. 

Algemene fysieke conditie en snelheid / loopritme

Blaren worden gevormd als gevolg van wrijving, warmte en zweten / natte voeten en een combinatie van die drie. We begrijpen allemaal de rol die schoenen en sokken spelen. Toch stoppen daar de meeste mensen.

Als je geen ervaren wandelaar bent, is de kans groot dat je aan blaren denkt als een kleine blaar die een beetje vervelend is als je blijft lopen. Het kan echter ook iets zijn dat je ervan weerhoudt nog langer door te lopen. 

Je huid bestaat uit verschillende lagen. Zodra de bovenste laag is bedekt met een blaar, kan de volgende, diepere huidlaag blazen. Deze gelaagdheid van blaren is niet vervelend, maar je voelt het zeker tijdens het lopen. Juiste voetverzorging en lichamelijke voorbereidingen kunnen dit voorkomen.

Het is niet het idee om iemand bang te maken, maar denk twee keer na voordat je je eerste stap zet op de pelgrimsroute. Blaren kunnen ervoor zorgen dat je Santiago de Compostella niet bereikt. 

Lichamelijke conditie - hoe voorkom je blaren? 

Als je lichaam niet fit genoeg is om 25 km per dag te lopen, is de kans groot dat je na 10 km anders (verkeerd) gaat bewegen, als je blijft lopen.

Dit betekent dat je voeten ook een iets andere beweging gaan hebben; wat zich vertaalt in wrijving en als gevolg daarvan blaren. Dus voetverzorging gaat niet alleen over het aanbrengen van de juiste crème, maar ook over het voorbereiden van jezelf in het algemeen.

De juiste voorbereiding is belangrijk, niet alleen om blaarvorming te voorkomen, maar ook om te genieten van je camino en de kracht te hebben die nodig is om je camino te voltooien.

Loopsnelheid en loopritme

Een belangrijk thema met betrekking tot je eigen fysieke conditie is je snelheid en je loopritme. Als je de camino de Santiago loopt, ontmoet je andere pelgrims. Laat je niet verleiden en blijf bewust van je eigen loopsnelheid en ritme. Als je meegaat met de snelheid van anderen (zij het langzamer of sneller) kan het je dag totaal verpesten.

Langzamer lopen betekent meestal dat je heupen, knieën en enkels langere drukmomenten ondergaan die leiden tot meer vermoeide en / of pijnlijke gewrichten aan het eind van de dag (of minder kunnen lopen dan je dagelijkse doel!).

Als je sneller loopt dan normaal, is dit een extra inspanning voor je spieren, pezen en als je echt heel hard loopt, mogelijk ook voor je luchtwegen. Het enige juiste advies is om gewoon in je eigen tempo te blijven lopen! 

Langzamer wandelen dan anderen betekent niet altijd dat je als laatste aankomt, je komt uiteindelijk allemaal op de volgende bestemming aan. 

De fysieke voorbereiding van lichaam en geest

Wandelen op de Camino de Santiago:

Suggesties voor je training

Als je je voorbereidt op het lopen van een pelgrimstocht, focus je vooral op wandelen. 

Toch zijn er verschillende aanvullende oefeningen om te doen, dit alles afhankelijk van je fysieke mogelijkheden. Als je een ervaren wandelaar bent, hoef je je niet anders voor te bereiden dan je normaal doet. De meerderheid van de pelgrims die de Camino de Santiago lopen, vindt het nodig een training te doen. 

Kortom, het doel om te trainen voordat je een pelgrimstocht doet, of voor welke sport dan ook, is om je lichaam en geest voor te bereiden op de fysieke uitdaging en situaties waar je je lichaam aan wilt blootstellen. 

Of je nu voor het eerst wandelaar bent op de Camino de Santiago of een atleet die zich voorbereidt op de Olympische Spelen, je moet oefenen en allereerst luisteren naar de signalen van je lichaam wanneer je jezelf pusht. Teveel trainen kan ongewenste blessures veroorzaken en je dwingen tot lange onvrijwillige pauzes van je voorbereidingen. Aan de andere kant zullen te kleine inspanningen je ook niet goed voorbereiden. En je zou jezelf in een erg ongemakkelijke situatie kunnen brengen als je eenmaal beseft dat de Camino naar Santiago de Compostella niet alleen een mooie verzameling foto's op het internet is, maar ook echt avontuur in echte natuur is! 

Trainen voor het lopen van de pelgrimtocht naar Santiago de Compostella

Basistraining:

Voer zoveel mogelijk fysieke oefeningen uit, waarbij je vlakke en bergachtige grond combineert. Als je gewoonlijk elk weekend wandelt, dan is dit voldoende voor je training vijf en zes maanden voorafgaand aan je wandelvakantie naar Santiago de Compostella.Verhoog de afstand die je elke week geleidelijk aflegt, tot je de kilometers bereikt die je op een dag wilt wandelen tijdens je camino. Normaal gesproken loop je tussen de 20-25 km per dag. Naarmate je beter getraind bent, kun je geleidelijk aan beginnen om met je dagrugzak te lopen, zodat je  ook hier aan gewend raakt. 

Luister naar je lichaam, zowel tijdens de training als tijdens de Camino de Santiago. Als je vindt dat je moet uitrusten, doe dat dan ook. 

Trainingsprogramma voor het lopen van de Camino de Santiago

Als je voor de eerste keer gaat 

12 weken voorbereiding - inclusief 8 weken traintraining

Eerste week:

Wandel 2 keer per week gedurende ongeveer 30-45 minuten.

Zoek een comfortabel snelheids- en loopritme

Tweede week:

Wandel 2 keer per week gedurende ongeveer 30-45 minuten

Zoek een comfortabel snelheids- en loopritme

Derde week:

Wandel 2 keer per week gedurende ongeveer 45-60 minuten

Zoek een comfortabel snelheids- en loopritme

Volgende week:

Wandel 2 keer per week gedurende ongeveer 45-60 minuten

Zoek een comfortabel snelheids- en loopritme

Vijfde week:

Loop 2 keer per week gedurende ongeveer 30-45 minuten.

1 weektraptraining (zie hieronder)

Zesde week:

Loop 2 keer per week gedurende ongeveer 30-45 minuten

Zoek een comfortabel snelheids- en loopritme

Zevende week:

Loop 2 keer per week gedurende ongeveer 45-60 minuten

Zoek een comfortabel snelheids- en loopritme

Achtste week:

Loop 2 keer per week gedurende ongeveer 45-60 minuten

Zoek een comfortabel snelheids- en loopritme

Negende week:

Loop 2 keer per week gedurende ongeveer 30-45 minuten.

1 weektraptraining (zie hieronder) 

Tiende week:

Loop 2 keer per week gedurende ongeveer 30-45 minuten

Zoek een comfortabel snelheids- en loopritme

Elfde week:

Wandel 2 keer per week gedurende ongeveer 45-60 minuten

Zoek een comfortabel snelheids- en loopritme

Twaalfde week:

Loop 2 keer per week gedurende ongeveer 45-60 minuten

Zoek een comfortabel snelheids- en loopritme

 

Traptraining - Wandelen op de Camino de Santiago

Sommige pelgrims ervaren problemen met knieën, voeten en in sommige gevallen ook met hun heupen, tijdens het lopen gedurende meerdere dagen.

Traptraining is een eenvoudige en eenvoudige aanvullende oefening die je kunt doen om je spieren verder te versterken en met name de gewrichten waar zij zich hechten aan de botten. Deze gewrichten kunnen vaak problemen veroorzaken in de vorm van pijn en in bepaalde situaties hevige pijn die op zijn beurt ertoe kan leiden dat je anders gaat bewegen dan je normale en natuurlijke bewegingspatronen, wat weer resulteert in problemen met andere lichaamsdelen of misschien in pijnlijke blaren. 

Voordelen van traptraining:

Sterkere spieren en gewrichten

Verbetering van het ademhalingssysteem van het lichaam

Begin de eerste keer langzaam met trappentraining en verhoog dan geleidelijk de hoeveelheid en snelheid.

Trap- en looptraining

8 weekprogramma

Drie weken oefeningen - een week van herstel

Eerste week

Een keer per week:

Opwarmen met gemakkelijk wandelen gedurende ongeveer 30-45 minuten

Begin met 1 tree per keer

Loop langzaam in zigzag omlaag

Herhaal dit 4 keer

Koel af met gemakkelijk lopen gedurende ongeveer 20-30 minuten

Tweede week:

Opwarmen met gemakkelijk lopen gedurende ongeveer 30-45 minuten

Begin met 1 verdieping en 1 tree per keer

Loop langzaam in zigzag omlaag

Herhaal deze 5 keer

Koel af met gemakkelijk lopen gedurende ongeveer 20-45 minuten

Derde week:

Opwarmen met gemakkelijk lopen gedurende ongeveer 30-45 minuten

Begin met 2 verdiepingen en 1 tree per keer

Loop langzaam in zigzag omlaag

Herhaal deze 8 keer

Koel af met gemakkelijk lopen gedurende ongeveer 20-45 minuten

Volgende week:

Herstelweek:

Lichte wandeling gedurende ongeveer 60 minuten

Vijfde week

Een keer per week:

Opwarmen met gemakkelijk lopen gedurende ongeveer 30-45 minuten

Loop 2 verdiepingen en 1 tree per keer

Loop langzaam in zigzag omlaag

Herhaal deze 6 keer

Koel af met gemakkelijk lopen gedurende ongeveer 30 - 45 minuten

Zesde week:

Een keer per week:

Opwarmen met gemakkelijk lopen gedurende ongeveer 30-45 minuten

Loop 3 verdiepingen en 1 tree per keer

Op de tweede verdieping neem je 2 treden tegelijk

Loop langzaam in zigzag omlaag

Herhaal deze 5 keer

Koel af met gemakkelijk lopen gedurende ongeveer 30 - 45 minuten

Zevende week:

Opwarmen met gemakkelijk lopen gedurende ongeveer 30-45 minuten

Loop 4 verdiepingen en 1 tree per keer

Op de tweede verdieping neem je 2 treden tegelijk

Loop langzaam in zigzag omlaag

Herhaal deze 8 keer

Koel af met gemakkelijk lopen gedurende ongeveer 30-45 minuten

Achtste week:

Herstelweek: Lichte wandeling 60 - 90 minuten

 

Op fietsvakantie naar de Camino de Santiago

Als je voor de eerste keer gaat

Over het algemeen kan iedereen een pelgrimstocht fietsen, hoewel sommige iets minder vaak dan andere van de fiets moeten stappen om omhoog te lopen of langs rotsachtige gedeelten te gaan.

Als dit je eerste keer is dat je op de Camino de Santiago fietst - en je bent niet gewend om te fietsen, moet je jezelf zeker voorbereiden, voordat je op de fiets springt.

Een voor iedereen geschikte afstand: Normaal gesproken fiets je tussen de 55 - 65 km per dag.

Over het algemeen is het terrein op de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella heuvelachtig, met op sommige delen vrij steile hellingen.

 

Fietsen naar Santiago de Compostella - hoe bereid je je voor? 

We raden aan om één of twee keer per week te gaan fietsen.

Als je niet de mogelijkheid hebt om naar buiten te rijden, dan is het fietsen in een fitnesscentrum een ​​uitstekende vervanging (spinning bijvoorbeeld). 

Het beste is natuurlijk om te fietsen in een heuvelachtig landschap, vergelijkbaar met degene dat je tegenkomt op de pelgrimroute naar Santiago de Compostella. 

Interval training: wel of niet doen? Het antwoord is simpel - JA!

We raden je aan ook enkele wandelroutes op te nemen in je trainingsprogramma. Omdat je hoogstwaarschijnlijk een paar keer van de fiets moet stappen en omdat het altijd beter is om verschillende soorten training te gebruiken.

Probeer tijdens het fietsen een intervaltraining te volgen. Dit soort training is moeilijk ... maar als je op de pelgrimroute bent, zul je ook ontdekken dat dit is wat je naar de top van de heuvels brengt. En aan het eind van de dag geeft het je de kracht die nodig is om echt te genieten van het landschap, het eten, het gezelschap van andere pelgrims en de Camino de Santiago als een spirituele ervaring.

Een paar voorbeelden:

• 10x1 minuten (2 minuten herstel / langzaam fietsen) in een hogere versnelling, terwijl je op je wekelijkse tour rijdt.

• 10x 30 sec. in je hoogste versnelling.

• 5x3 min in lage versnelling (snel trappen) 2 minuten herstel / langzaam trappen

• 10-15 x bergop.

Zoek een steile heuvel terwijl je aan het rijden bent en ga gewoon op en neer zonder pauzes. Probeer langzaam je grenzen te verleggen - je zult verbaasd zijn hoeveel je kunt!

En vergeet niet dat het fietsen van de Camino de Santiago echt een van de meest ongelooflijke manieren is om Santiago de Compostella te bereiken - en een totaal andere ervaring dan wandelen in de Camino de Santiago. 

Buen Camino!

Terug