Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

De verzorging van blaren in 3 stappen

Au, een blaar! Blaren tijdens je camino zijn heel vervelend en pijnlijk. Iedere stap doet pijn en de kilometers lijken eeuwen te duren.

2022-12-22

Blaren worden veroorzaakt door wrijving, meestal doordat schoenen of sokken tegen uw huid wrijven. Alles wat wrijving bevat kan blaren veroorzaken. Met andere woorden, een verhoogd tempo of slecht passende schoenen kunnen dit veroorzaken. Maar hoe kom je van ze af?

In drie eenvoudige stappen vertellen we je hoe je je blaren kunt verzorgen, zodat je optimaal kunt genieten van je pelgrimstocht!


Hoe ontstaan ​​blaren?

Warmte en vochtigheid verhogen de wrijving tussen je voeten en schoenen. Het lichaam reageert door meer vocht te produceren dat zich ophoopt waar de wrijving onder de huid zit. Dit veroorzaakt druk en pijn. Wanneer door de wrijving ook kleine bloedvaten kapot gaan, ontstaan ​​er bloedblaren.


Blaren verzorgen in drie stappen:

Stap 1. Wassen

Heeft u een gesloten blaas? Dan laat je het best heel zodat je de kans op infectie verkleint. Als blaren zich op een plek bevinden waar veel wrijving is, is het vaak het beste om deze te "knallen".

Desinfecteer de huid rond de blaar. Prik vervolgens het oppervlak van de blaas aan met een steriele naald. Houd de naald altijd evenwijdig aan de huid en niet rechtop. Knijp de vloeistof uit de blister en droog af met een schoon stuk watten. Laat de huid zitten, dit versnelt het genezingsproces.

Is uw blaas al open? Was het en droog voorzichtig met katoen.

Stap 2. Desinfecteren

Voorbeeld: Betadine rechtstreeks uit het flesje druppelen op de open blaas.

Stap 3. Beschermen

Bedek de blaar goed met een pleister om te voorkomen dat vuil en bacteriën binnendringen. Dit kan anders een infectie veroorzaken.


En daarna?

Als je deze drie stappen volgt, kun je je wandeling voortzetten. Maar terwijl de blaar nog open is, moet je deze gedurende drie dagen behandelen met desinfectie, 1 tot 2 keer per dag en de pleister vervangen. Dit houdt de blaas beschermd tegen nieuwe bacteriën. Probeer ook wrijving zoveel mogelijk te voorkomen door 's avonds na het wandelen slippers te dragen. Je kunt ook speciale pleisters voor blaren kopen.

Tip

Heb je geen blaasset beschikbaar? Ik heb veel pelgrims gezien die hun blaren met naald en draad behandelden. Als je de blaas eerst doorprikt met de naald, naai je hem daarna dicht. Als er nieuwe vloeistof komt, wordt deze onmiddellijk afgevoerd.

De bruine kleur in Betadine heeft een belangrijke functie. Hierdoor kun je duidelijk zien waar je de vloeistof hebt aangebracht. Als de kleur verdwenen is, is het effect gestopt en moet je meer aanbrengen.

Tips voor het kiezen van de juiste schoenen voor de camino, klik hier.

Als je blaren zo'n pijn doen dat je niet verder kunt wandelen of een paar dagen moet rusten - geen zorgen, we zijn altijd bereikbaar via onze 24/7 servicetelefoon en helpen je graag met het vinden van een oplossing. Een bus of taxi kan je bijvoorbeeld naar je volgende hotel brengen.

Natuurlijk wensen we je een blaarvrije camino!

Terug