Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Fietsen naar Santiago

Veruit de meeste pelgrims leggen de St-Jacobsroute te voet af. Echter heeft de fiets enkele voordelen.

2016-07-01

Fietsen naar Santiago

 

Veruit de meeste pelgrims leggen de St Jacobsroute te voet af. De laatste jaren lag het percentage fietsers die over een van de pelgrimroutes in Santiago aankwamen op 15%, maar afgelopen jaar is het zelfs gedaald tot onder de 10%. Deze daling is waarschijnlijk te verklaren doordat het stuk van Sarria tot aan Santiago (de laatste 100 km van de Camino Frances) steeds populairder wordt. Pelgrims kunnen in weinig dagen toch de sfeer van de Camino de Santiago ervaren en bovendien eindigen in Santiago de Compostela. Tijdsgebrek is daarom niet meer de voornaamste reden om voor de fiets te kiezen.

Echter heeft de fiets enkele voordelen: je kunt in kortere tijd meer zien; je kunt makkelijker van de route afwijken om iets te bezichtigen dat verder van de compostella route afligt; en in de grotere steden kan een fiets handig zijn. Een pelgrim die de pelgrimstocht naar Santiago op de fiets aflegt, wordt ook wel een bicigrino genoemd (een samenstelling van de Spaanse woorden bicicleta = fiets en peregrino = pelgrim).

Ook als je wilt fietsen naar Santiago, is het verstandig om te oefenen, omdat het toch een opgave is om uren achter elkaar – gedurende meerdere dagen - op een zadel te zitten. Op die manier kun je lichamelijke ongemakken zo veel mogelijk voorkomen. Daarnaast is de Camino niet geheel vlak en vooral voor de Nederlanders die zelden met heuvelachtige gebieden te maken hebben, kan dit een uitdaging zijn. Een sportschool kan in dit geval uitkomst bieden. Voor degenen die twijfelen aan hun conditie: voor het grootste deel doe je de St Jacobsroute op mentale kracht.

Om als bicigrino een certificaat in Santiago te kunnen ontvangen, moet je minstens de laatste 200 km van een van de pelgrimroutes hebben aflegd.

Fietsreizen van Spain is More

 

Spain is More heeft verschillende pelgrim routes voor fietsers. Al onze fietsreizen eindigen in Santiago de Compostela. Mocht je willen fietsen naar Santiago dan vind je op onze website een fietsreis die de route van de Camino del Norte volgt en twee fietsreizen die de route van de Camino Frances aflegt. Als jouw voorkeur uitgaat naar een andere route of ander deel van de zojuist genoemde pelgrim routes, dan kun je uiteraard contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Als je de Camino del Norte wilt gaan fietsen, dan vind je op deze site de 9-daagse fietsvakantie waarin je in 6 dagen van Gijón naar Santiago de Compostela fietst. Het eerste deel fiets je langs de kustlijn van de autonome regio Asturië waarbij je talloze pittoreske (vissers)dorpjes passeert. Eenmaal aangekomen in de regio Galicië laat je, nadat je eerst het wereldberoemde strand Playa de las Catedrales hebt bezocht, de kust achter je. Tijdens de compostella route in Galicië leer je het binnenland van deze regio kennen. Je komt door dunbevolkte rurale gebieden waar in de dorpjes nog traditionele landbouwmethoden worden gebruikt.

Als je niet langs de kust wilt fietsen naar Santiago, maar de populaire franse route per fiets wilt afleggen, dan heb je de keuze uit twee fietsvakanties die we voor jou hebben samengesteld: vertrekpunt in Pamplona of in León. Het enige verschil tussen beide pelgrimsroutes is de lengte van de tocht. Pamplona is een mooie begingpunt van de bedevaart, omdat je de beklimming over de Pyreneeën overslaat, die voor fietsers haast te steil is. Tijdens deze fietsreis kom je door 4 verschillende autonome regio´s: Vanaf Navarra langs de wijngaarden van La Rioja, via de hoogvlakte in Castilië en León naar Galicië. Deze fietsvakantie duurt 16 dagen. Als je León als vertrekpunt kiest, dan begin je 7 fietsetappes later.

Al onze fietsvakanties eindigen in Santiago de Compostela. De fietsetappes komen meestal overeen met twee wandeletappes. Dat betekent dus dat je de pelgrimstocht naar Santiago twee keer zo snel aflegt op de fiets dan als je gaat wandelen naar Santiago. Bij onze fietsreizen wordt de bagage standaard van hotel naar hotel vervoerd, omdat wij het afraden om met een zware rugzak op je rug te gaan fietsen. Met veel gewicht op je rug verandert je balans en is de kans op een valpartij groter.

In de Spain is More gids die we voor iedere pelgrimsreis versturen, staan kaartjes van de route en beschrijvingen van elke etappe. In principe zijn de paden goed te doen voor zowel wandelaars als fietsers, maar de plekken waar we een betere of mooiere route voor fietsers kennen, beschrijven we ook in de gids.

Onze fietsen

 

Spain is More heeft eigen mountainbikes van zeer goede kwaliteit die geschikt zijn voor de Camino de Santiago. Voor de pelgrimsreis zorgen we ervoor dat de mountainbikes in perfecte staat zijn om mankementen onderweg te voorkomen.

De standaarduitrusting van onze fietsen beschikken over fietstassen en een klein tasje aan het stuur met een bandenplakset. Bij het hotel van vertrekpunt zorgen we dat de mountainbikes klaar staan, zodat je na het ontbijt direct weg kunt fietsen. In Santiago - of ander eindpunt - kunnen de fietsen weer achtergelaten worden.

Bij ons kun je er ook voor kiezen om op je eigen fiets (of e-bike) te fietsen naar Santiago. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Santiago

 

Eenmaal in Santiago aangekomen, laat je de fiets bij het hotel achter. De fietstocht zit er voor de meesten op. Een enkeling fietst door naar Finisterre of zelfs naar Muxía; een prachtige tocht naar en langs de ruige en adembenemende kust van Galicië. Voor degene wiens pelgrimage in Santiago eindigt, hebben we een excursie waarbij een Engelstalige gids je naar Finisterre en andere mooie plekjes brengt.

Santiago de Compostela heeft voor zowel pelgrims, toeristen als voor haar inwoners veel te bieden. De grootste trekpleister is de kathedraal van Santiago, maar de stad heeft ook een prestigieuze universiteit en een bijzondere historische binnenstad met een groot aanbod aan winkels, restaurants en bars. Met name in het pelgrimsseizoen is het er gezellig druk.

Als je na de bedevaart meer van Galicië wilt zien of een paar dagen wilt bijkomen op het strand of in een parador, dan kunnen we een huurauto en een geschikt hotel voor je regelen, waar je wilt. Mocht je niet willen wandelen of fietsen naar Santiago, maar toch de pelgrimstocht willen ervaren dan kun je de Camino ook per motor (Harley Davidson) of per auto afleggen. Bovendien hebben we een mooie nieuwe pelgrimsroute over zee, de Camino del Mar. Tijdens deze tocht ga je per kajak kom je ook langs historische plekken die verbonden zijn aan de apostel Sint Jacob. Ook deze pelgrimage eindigt in Santiago de Compostela.

Terug