Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

Gele pijlen en andere symbolen

Op het pad zie je overal gele pijlen die je de weg wijzen. Ook zijn er veel markeringen te vinden met het embleem van de Sint-Jacobsschelp.

2016-04-07

Tijdens de pelgrimstocht naar Santiago rapen pelgrims stenen op die hun lasten symboliseren en leggen die bovenop een stapel stenen. Als je tijdens het lopen ineens wordt overvallen door gepieker, moet je een steen oprapen en tegen jezelf zeggen dat als je die steen neerlegt je de zorgen achterlaat.

Sint-Jacobsschelp

Door de eeuwen heen is de Sint-Jacobsschelp uitgegroeid tot het belangrijkste symbool van de Camino de Santiago. De schelp komt veel voor langs de kust van Galicië, vlakbij Santiago de Compostela. Het verhaal gaat dat monniken die de pelgrimstocht naar Santiago liepen een schelp meenamen voor degenen die de voettocht niet zelf konden doen om te bewijzen dat ze het met succes voltooid hadden.

Tegenwoordig maken pelgrims de schelp aan het begin van hun bedevaartstocht aan hun backpack vast als symbool voor hun poging om Santiago te halen.

Kruis van Sint-Jacob

Het kruis van Sint-Jacob (rode zwaardkruis) en het zegel van de Orde van de Tempeliers zijn ook twee symbolen die geregeld langs de weg te vinden zijn. Vaak zie je de Sint-Jacobsschelp versierd met een van deze tekens.

Terug