Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Met je kids naar de camino

Waar moet je rekening mee houden?

2019-06-19

Samen met je kinderen een pelgrimstocht doen is een onvergetelijke ervaring! Het zal een geweldige familieherinnering zijn. Een pelgrimstocht is een ontsnapping, een avontuur, maar met kinderen is het niet altijd gemakkelijk om naar een camino te gaan. Waar moet je rekening houden tijdens een wandel- of fietsvakantie met kinderen?

Leeftijd en vaardigheden

De belangrijkste factor waarmee je tijdens een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella rekening dient te houden, is de leeftijd en vaardigheden van de kinderen.

0 - 5 jaar

Je kind kan niet 15-20 km per dag wandelen, daarom heb je een manier nodig om je kind te dragen, bijvoorbeeld in een wandelrugzak of trailvriendelijke buggy. Als je met een baby wandelt op de pelgrimsroute, kun je kiezen voor een draagdoek of draagzak. Het is een relatief comfortabele manier en ze zo ontworpen dat je baby in slaap kan vallen of wakker kan blijven zonder zich ongemakkelijk te voelen. Neem een iPad mee vol met leuke of educatieve spellen en meerdere kleurboeken. Ze zijn licht en gemakkelijk in te pakken.

6 - 12 jaar

Zorg ervoor dat je kinderen in een goede fysieke conditie zijn, voordat je aan je wandelvakantie of fietsvakantie begint. En dus gewend zijn om te wandelen of te fietsen. Als jullie bijvoorbeeld niet gewend zijn om als gezin te gaan wandelen of fietsen, organiseer dan een paar eendaagse wandel- of fietstochten om te zien hoe ze het doen en of ze ervan genieten. Bouw langzaam hun zelfvertrouwen en fysieke kracht op. Je ergste vijand tijdens de camino de Santiago zal de korte aandachtsspanne zijn. Als je het scenario 'Zijn we er al bijna?' wilt vermijden, zorg dan voor korte etappes. Moedig je kinderen onderweg aan om dieren, planten en mensen te observeren, vertel hen over de geschiedenis van de camino en cultuur van het land, laat ze met andere pelgrims praten. Als je op fietsvakantie bent, hangt het erg af van de leeftijd of je ze zelf laat fietsen of achterop neemt.

13+

Tieners zijn hun eigen soort, geen twijfel mogelijk. Net als bij jongere kinderen, zijn motivatie en fysieke voorbereiding op een pelgrimsroute ook voor hun cruciaal. Als je kids nog nooit van een pelgrimstocht hebben gehoord, introduceer het concept, laat ze hun onderzoek doen, laat ze deel uitmaken van de planning en beslis over de etappes en de afstanden. Geef ze tijdens het wandelen of fietsen van de camino ruimte. Te veel proberen om ze te beheersen, kan resulteren in conflicten. Als ze in hun tempo willen lopen, laat ze dan. De camino naar Santiago heeft alles te maken met "het vinden van je weg" en bovendien is het ongelooflijk veilig. Zorg ervoor dat ze de naam hebben van het volgende dorp en hotel waar je verblijft en een telefoon om je te bellen voor het geval er iets gebeurt.

Welke pelgrimstocht kies je met je kinderen?

De Camino Frances is de populairste route waar je de meeste cafés en rustplaatsen vindt. Deze pelgrimroute is om die reden het meest geschikt voor kinderen. En omdat 65% van alle pelgrims deze pelgrimsroute volgt, is de kans op camino vriendjes ook het grootst. Echter, qua route en afwisseling is de Camino del Norte, meer geschikt. Je kunt het wandelen en fietsen afwisselen met strand, er zijn leuke activiteiten te doen onderweg (zoals surfen) en de temparatuur is aan de kust vaak ook aangenamer dan in het binnenland. 

Zorg goed voor jezelf

Goed voor je kinderen zorgen, begint vooral ook met goed zorgen voor jezelf! Pas dan kun je voor anderen zorgen. Luister goed naar je eigen lichaam, eet en drink voldoende en las voldoende rustmomenten onderweg in.

Een speciale kids-camino

Spain is More heeft een speciale pelgrimstocht voor kinderen: met kortere etappes, spannende activiteiten onderweg, de heerlijkste en meest kindvriendelijke stranden, mooie hotels (sommige met zwembad), een wandeltocht door de mooiste dierentuin van Europa, een bezoek aan het dinosaurusmuseum en dinosaurussporen zelf opsporen en een twee uur durende surfles. Kijk hier voor meer informatie.

Terug