Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

8 redenen waarom Bilbao jouw tijd waard is.

In vergelijking tot het populaire surf stadje San Sebastián, werd Bilbao altijd gezien als het lelijkere, industriële broertje. Het was de belangrijkste industriestad van Spanje. Maar . . .

2017-12-14

Daar kwam echter verandering in toen de Amerikaanse architect Frank Gehry Bilbao als plek koos om zijn schitterende moderne en bijna buitenaardse Guggenheim museum te bouwen. De stad wordt nog altijd gedomineerd door industrie, maar de binnenstad is mooi gerenoveerd en getransformeerd tot een kosmopolitische stad. In dit artikel geven we 8 redenen waarom de stad Bilbao jouw tijd waard is!

Op de grens met Frankrijk ligt de autonome regio Baskenland (in het Spaans: País Vasco, in het Baskisch: Euskadi), aan de Golf van Bizkaje. Deze prachtige regio heeft haar eigen taal en cultuur. Bijna alle Basken spreken Baskisch (ook wel Euskeda genoemd). Deze taal lijkt geenszins op het Spaans, maar dit hoeft geen probleem te zijn, want iedereen spreekt ook Spaans. Het is handig om te weten dat Bilbao ´Bilbo´ in het Baskisch is. Ook de straten en pleinen hebben zowel een Baskische als een Spaanse naam.

De Camino del Norte of de Noordelijke route van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela loopt door Bilbao langs de Baskische kust. Deze route naar Santiago is niet de meest populaire route maar staat samen met de Franse en de Portugese route in de top 3. De grote aantrekkingsfactor van deze route is zonder twijfel de groene kust. Maar ook de levendige grote steden zoals Bilbao, San Sebastián en Santander zijn voor de pelgrims een kans om een ontspannende rustdag in te lassen en de lokale cultuur op te snuiven.

Check ons dagprogramma voor Bilbao:

Ochtend 10u00 – 14u00

Park Los jardines de Albia Bilbao

Zoals vele steden in Spanje heeft Bilbao ook een prachtige stadsparken. Start de dag met een wandeling door het park Los Jardines de Albia, een kleine oasis tussen de oude binnenstad en het Guggenheimmuseum. Hier bevindt zich ook één van de oudste en beroemdste cafés van Bilbao, El Iruña, op de hoek aan de zuidoost kant van het park. Bezoek daarna één van de ontbijt- en brunchlocaties in de stad zoals bijvoorbeeld El Cinnamon, (op 200 meter wandelafstand van het parkje).

Slenter vervolgens door de Siete Calles (zeven straatjes rond Calle del Perro en Calle Santa Maria) in het oude Casco Viejo-gebied. Deze historische wijk herbergt enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zoals de kathedraal van Bilbao en de Plaza Nueva. Ook is dit de place-to-be voor tapas (pinxtos).

Vergeet daarna de beroemde La Ribera Mercado niet, dit is één van de grootste overdekte markten van Europa. Hier moet je zijn om de lokale specialitieiten te kopen. De Mercado werd in 1929 gebouwd in art-deco stijl door de architect Pedro Ispizua en bestaat uit 10.000m² aan ruimte en marktkramen. De markt heeft ook een eigen restaurant, bar en live jazzbands. Hier kan je trouwens ook brunchen vanaf 10u30 als je een reservatie hebt gemaakt (€15).

Middag 14u00 – 18u00

Na de brunch ga je naar het centrum van Bilbao om het internationaal bekende museum te bezoeken - het Guggenheim-museum. Het is gehuisvest in een gigantisch titanium metalen structuur en bevat werk van enkele van de meest prominente hedendaagse kunstenaars, waaronder Anish Kapoor, Eduardo Chillida, Mark Rothko en Jeff Koons. Het museum opende zijn deuren in 1997 en heeft zich onderscheiden als één van de beste ter wereld.

Guggenheim museum

Het gebouw is op alle vlakken bijzonder. Als je een liefhebber bent van architectuur, zal je met open mond rondlopen, zowel binnen als rondom het gebouw. In het kunstdistrict vind je verschillende beroemde kunstwerken, zoals de spin van Louise Bourgeois (´Mamá´ genoemd) en tegenover de hoofdingang de ´Puppy´ van Jeff Koons, een kunstwerk gemaakt van gekleurde bloemen.

​De toegangsprijs hangt af van de expositie die er op dat moment is. Meestal ligt de prijs rond de € 13,- p.p. en onder de 12 jaar is het gewoonlijk gratis. Openingsuren: dinsdag tot zondag van 10u00 tot 20u00. Gesloten op maandag behalve in de maanden juli en augustus.

Avond 18u00-20u00

Na het museumbezoek is het tijd om wat rond te slenteren aan de andere kant van de rivier. Niet te verwarren met de oude binnenstad Casco Viejo, Bilbao La Vieja, ook wel 'Bilbi' genoemd, is uitgegroeid tot hipste district van Bilbao. Het staat bekend om zijn innovatieve straatkunst, funky bars en cafés, maar ook kleine galerijen en (vintage) modewinkels.

Nadat je deze buurt verkend hebt, neem je een kijkje in het cultureel centrum Alhóndiga. De Franse ontwerper Philippe Stark heeft Bilbao´s Alhóndiga omgetoverd tot een excentriek gebouw. Verassend is de ruimte met 43 pilaren onder het zwembad, waar je boven je mensen kunt zien zwemmen.

Puppy Art district Bilbao

TIP: Indien je Bilbao op een zondag bezoekt is de Sunday Market een aanrader: Dit is de trendy hipstermarkt van Bilbao, die in bepaalde weekenden van het jaar wordt gehouden (bezoek de Facebook-pagina om de data te achterhalen). Naast vintage kleding, sieraden en designproducten, is het ook de thuisbasis van de foodtrucks.

Late avond 20u00 – 24u00

Baskenland wordt terecht gezien als het Spaanse culinaire mekka. Ga terug naar het Casco Viejo-gebied voor een Baskische pintxos-ervaring. In Baskenland worden er geen tapas gegeten, maar pinchos (pintxos in het Baskisch). Pinchos onderscheiden zich door de elegante presentatie. Het voelt alsof je in een snoepwinkel stapt, waar je al je favoriete snoepgoed kunt aanwijzen, in de vele barretjes kies je uit oneindig creatieve hapjes.

Pinxtos in Bilbao Pintxos zijn het antwoord van het Baskenland op tapas: kleine stukjes brood, gegarneerd met verschillende lokale ingrediënten en samengehouden met een cocktailprikker. Het is de bedoeling om jezelf te helpen en aan het eind van de nacht telt het personeel je cocktailsticks op om te zien hoeveel je verschuldigd bent.

De keuken is traditioneel gebaseerd op producten van goede kwaliteit en op simpelheid. Schaal- en schelpdieren, maar ook rood vlees zijn de basis van zowel de traditionele als de nieuwe Baskische keuken. De pinxtos worden gewoonlijk besteld met een glas Txakoli witte wijn (uitgesproken als tjakoli), die wordt geproduceerd aan de kust van Biskaje.

In de oude stad Casco Viejo barst het van de goede pinxtos restaurantjes, wij suggeren Gure Toki op Plaza Nueva.

Terug