Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Tips om de meest geschikte rugzak voor de Camino de Santiago te kiezen

Je hebt het al besloten, je gaat El Camino de Santiago doen! Nu hoef je alleen maar de rugzak en alle spullen die je gaat meenemen naar dit geweldige avontuur voor te bereiden.

2022-06-18

Dit is het moment waarop een van de grootste kopzorgen van de toekomstige pelgrim begint, want er zijn rugzakken van vele soorten, van verschillende kleuren en merken, met verschillende capaciteiten ... hoe je de juiste kiest? Dat vertellen we je in deze blogpost. 

De overgrote meerderheid van de pelgrims die voor het eerst op avontuur gaan, geven meestal geen speciaal belang aan de keuze van hun rugzakken en kiezen uiteindelijk voor de goedkoopste, zonder rekening te houden met andere details van groter belang.

Het kiezen van de juiste rugzak voor de Camino de Santiago is een van de belangrijkste beslissingen die u moet nemen voordat u aan het avontuur begint, vooral als u ervoor kiest om zelf je rugzak te dragen. Het is ook mogelijk om voor bagagevervoer te kiezen bij Spain is More.

Hier geven we de belangrijkste tips:

GEWICHT

De rugzak moet licht zijn, het lege gewicht mag niet hoger zijn dan 1,5-2 kg. Het wordt altijd aangeraden om niet meer dan 10% van ons gewicht te dragen, dus het gewicht van de rugzak is een detail om rekening mee te houden. Probeer een rugzak te vinden die goed aansluit op je schouders en heupen. Als het goed gepakt is en correct zit, draag je 80% van het gewicht op de heupen en slechts 20% op de schouders.

MAAT

We kunnen in de verleiding komen om een ​​te grote rugzak te dragen om meer dingen mee te nemen. Maar het is beter om de geschikte maat te kiezen aan de hand van het aantal dagen je onderweg bent op de Camino. Tussen 35 en 60 liter zou de meest geschikte maat zijn. Tijden het grootste deel van het jaar (lente, zomer en herfst) zou het voldoende moeten zijn om een rugzak te nemen tussen de 35 en 45 liter en alleen voor de koudste maanden heb je een grotere rugzak van 50 en 60 liter nodig omdat je meer ruimte nodig hebt voor warme kleding. Het ideale is om zo licht mogelijk te gaan en echt alleen het essentiële in te pakken.

BANDEN

De bovenste banden moeten gewatteerd zijn en over de borst en schouders lopen voor een betere ondersteuning en verdeling van het gewicht van de rugzak. Om spierblessures te voorkomen en voor een comfortabelere wandeling, moet de rugzak strak tegen de rug worden vastgemaakt. Dit is precies waarom verstelbare en aanpasbare gespen belangrijk zijn: heupgordel (om het gewicht te balanceren), schouder- en borstgespen en elastische gespen om dingen aan vast te maken zijn belangrijk. Controleer ook of de rugzak gespen aan de binnenkant heeft, zodat dingen niet te veel bewegen tijdens de wandeling zelf.

WATERDICHTE HOES

Deze is meestal inbegrepen bij het kopen van een rugzak en is al ingepakt. Afhankelijk van het seizoen kan het tijdens je Camino minstens een paar dagen regenen en de hoes voorkomt dat je rugzak nat en zwaar wordt.

MOGELIJKHEID VAN VENTILATIE

Omdat de rugzak goed tegen de rug moet zitten, is het belangrijk dat hij een zak heeft die je kunt openen om te ventileren en om zo zweet te voorkomen. Deze 'ventilatiegaasjes' komen veel voor in de rugzakken van tegenwoordig, maar kunnen toch de moeite waard zijn om er nog eens extra op te letten.

STIKSELS & MATERIAAL

Controleer of de naden en het materiaal zelf geen gebreken vertonen. Dit zijn onderdelen die aan extreem hoge belastingen zullen worden blootgesteld en het is belangrijk dat ze niet kapot gaan.

VAKKEN

Om te voorkomen dat je je rugzak elke keer dat je iets zoekt helemaal leeg moet maken, zijn aparte vakken essentieel. Zo heb je altijd toegang tot veelgebruikte spullen: bidon, zonnebrandcrème, hoed/pet, gsm, enz.

TENSLOTTE...

Probeer de rugzak een paar weken voordat je aan je Camino begint! Loop enkele weken van te voren een dagetappe (van 20-25 km) met je rugzak en volle bepakking. Zo heb je tijd om je aan te passen als er iets niet klopt. Probeer ook eens met een helling te lopen, zowel bergop als bergaf.

Bottom Line: De beste rugzak voor de El Camino is welke een inhoud heeft van 35 tot 50 liter, erg licht is, een goede lendensteun heeft en goed aansluit op de schouders en heupen.

Nu ben je klaar om aan de Camino van je leven te beginnen. Buen Camino!

Terug