Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

20% tot 50% minder stress, angst en depressieve symptomen na een camino

Resultaten onderzoek naar psychologische voordelen van een camino bekend

2022-10-27

Volgens de statistieken van het Pilgrimskantoor in Santiago de Compostela arriveerden er in 2021 zo een 178.912 pelgrims in Santiago de Compostela.

De verklaringen waarom zoveel pelgrims deze bedevaartstocht  naar Santiago de Compostela maken lopen nogal uiteen. Alles van persoonlijke ontwikkeling, spirituele redenen of gewoon voor ontspanning of sportieve uitdagingen.

Project Ultreya

Veel pelgrims die de Camino de Santiago hebben gelopen of gefietst, zeggen dat dit een ervaring was die hun leven volledig veranderde. Daarom vroeg een groep onderzoekers van verschillende universiteiten zich af wat de psychologische en mentale voordelen zijn van het lopen van de camino de Santiago. Onder de naam "Project Ultreya" begonnen ze de psychologische effecten van wandelen en fietsen op de pelgrimstocht te bestuderen.

Bewustzijn op de camino

Dr. Albert Feliu, onderzoeker bij de Fundació Sant Joan de Deu en betrokken bij het project, zegt dat het onderzoek begon toen een groep gezondheidswerkers op de hoogte was van alle verhalen over de positieve effecten van wandelen of fietsen op de camino. Ze vroegen zich af of het mogelijk zou zijn om de psychologische effecten van een bedevaart wetenschappelijk te evalueren. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek was om te evalueren of de camino als "mindfulness" kan worden beschouwd of dat de aandacht van de pelgrims op het heden gericht is.

De Pelgrim leert omgaan met moeilijkheden in het heden en de toekomst en voelt zich betrokken bij anderen zonder iemand te veroordelen. Volgens Albert Feliu biedt de camino verschillende mogelijkheden om te "stoppen" en rond te kijken om te zien wat er in het heden gebeurt en met alle zintuigen te ervaren. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van de wind die door het gras ruist, of de geur van het bos na regen. Er zit niets anders op dan wandelen (of fietsen), stoppen en je omgeving observeren.

20 - 50% minder stress, angst en depressieve symptomen

Met deze studie gaan onderzoekers de effecten van een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela onderzoeken. Depressie, stress of geluk, zowel kortdurend (direct na afloop van de camino) als langdurig (drie maanden na thuiskomst). Voorlopige resultaten laten zien dat wandelen bijdraagt ​​aan significante veranderingen, vooral voor het verminderen van stressniveaus en depressieve symptomen tot wel 20-50%. Andere aspecten die onderzoekers ontdekten, is dat een bedevaart bijdraagt ​​aan een verandering in de kijk op wat geluk en voldoening in het leven is.

Waaraan draagt ​​een reguliere vakantie bij?

Als onderdeel van het onderzoek keken ze ook of deze positieve effecten op de geestelijke gezondheid ook bij andere soorten reizen werden gevonden. Er zijn zowel gegevens verzameld van mensen die actieve fiets- en wandeltochten maakten, als van mensen die in all-inclusive hotels in het Caribisch gebied verbleven. Dit met als doel vast te stellen of de psychologische veranderingen te vergelijken zijn met degenen die een actievere vakantie hebben gehad. Volgens de onderzoekers zijn de therapeutische effecten van beide soorten reizen hetzelfde. Maar er is een sterk vermoeden dat een Camino-wandeling een veel sterker effect heeft.

Wil je na het lezen ook nog een van de camino´s  wandelen of fietsen? Kies dan hier jouw Camino!

Terug