Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

20% tot 50% minder stress, angst en depressieve symptomen na een camino

Resultaten onderzoek naar psychologische voordelen van een camino bekend

2021-01-30

In 2018 kwamen er, volgens de statistieken van het Pelgrimsbureau, meer dan 300.000 pelgrims aan in Santiago de Compostela. De redenen waarom pelgrims een pelgrimstocht lopen of fietsen variëren enorm: van persoonlijke groei tot spirituele redenen of gewoon voor de ontspanning of sportieve uitdaging.

Project Ultreya

Veel pelgrims die de Camino de Santiago hebben gelopen of gefietst, zeggen dat dit een ervaring was die hun leven veranderde. En dus stelde een groep onderzoekers van verschillende universiteiten zich de vraag: heeft de pelgrimstocht voordelen voor psychologisch welbevinden en geestelijke gezondheid? Onder de naam Project Ultreya, begonnen zij, als allereerste ooit, aan een onderzoek naar de psychologische effecten die optreden bij pelgrims die een camino naar Santiago wandelen of fietsen.

Mindfull op de camino

Dr. Albert Feliu, een onderzoeker bij de Fundació Sant Joan de Deu en betrokken bij het project, zegt dat het onderzoek is gestart omdat een groep professionals in de gezondheidszorg, zich bewust is van de vele verhalen over de positieve effecten van de pelgrimstocht naar Santiago, zich afvroegen of het zou mogelijk zijn om de psychologische effecten van een pelgrimage wetenschappelijk te onderzoeken. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek was om te onderzoeken of de camino als 'mindfull' kan worden beschouwd: is de aandacht van een pelgrim gekoppeld aan het 'nu', leert hij of zij om te gaan met moeilijkheden in het 'heden' en is de pelgrim verbonden met anderen zonder daarover te oordelen. Volgens Albert Feliu zijn op de camino naar Santiago de Compostella veel mogelijkheden om stil te staan ​​en goed rond te kijken wat er in het moment gebeurt en dit met alle zintuigen te ervaren. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van de wind door het gras, het bereiken van een piek of de geur van het bos na een regenbui. Er is niets anders te doen dan lopen (of fietsen), stoppen en observeren!

20% tot 50% minder stress, angst en depressieve symptomen

Met deze studie onderzoeken de onderzoekers de effecten van de bedevaart naar Santiago op depressie, stress of geluk, zowel op korte termijn (aan het einde van een camino) als op middellange termijn (drie maanden na aankomst). Voorlopige resultaten tonen aan dat een pelgrimstocht zeer significante veranderingen teweegbrengt, vooral op de korte termijn, waardoor het stressniveau en depressieve symptomen met wel 20 en 50% verminderen. Andere aspecten die de onderzoekers hebben aangetoond is dat een camino aanzienlijk bijdraagt ​​aan de perceptie van geluk en tevredenheid met het leven.

Wat doet een normale vakantie?

Als onderdeel van het onderzoek hebben de initiatiefnemers ook gekeken of deze gunstige effecten op de geestelijke gezondheid ook voorkomen bij mensen die hun vakantie anders invullen. Hiervoor verzamelden zij gegevens van mensen die een actieve fiets- of wandelvakantie ondernamen, maar ook van degenen die thuis bleven of een all-inclusive reis naar het Caribisch gebied maakten. Dit met als doel: bepalen of de psychologische veranderingen vergelijkbaar zijn of niet met die waargenomen na het lopen of fietsen van de pelgrimsroute naar Santiago. Volgens de onderzoekers is het therapeutisch effect van al deze vakanties hetzelfde, maar er bestaat er een sterk vermoeden dat een camino een veel groter effect op de gezondheid heeft.

Onder begeleiding naar Santiago 

Wil je ook een pelgrimstocht wandelen of fietsen? Neem dan een kijkje op onze website. Spain is More biedt ook een camino aan onder begeleiding van een gids en coach. Tijdens de camino werk je aan je eigen thema en wandel je samen met een groep naar Santiago de Compostella. Meer informatie hierover vind je hier

Terug