Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Vind jouw Camino naar Santiago

Je wilt naar Santiago wandelen. Leuk! Maar welke route of welke camino ga je nemen? Hierop is geen éénduidig antwoord te geven. Alles hangt af van een reeks factoren die ik hieronder zal proberen uit te leggen en uiteraard van je persoonlijke voorkeur!

2018-01-26

Om te beginnen een lijst van de Camino’s in volgorde van meest populair naar minder populair:

1. Camino Francés: 63 % van de pelgrims (van de ongeveer 300 000 pelgrims die de tocht maakten in 2017) kiest deze route en dit is zonder twijfel de belangrijkste Christelijke pelgrimsroute wereldwijd.

2. Camino Portugués: 18 %

3. Camino del Norte: 6 %

4. Camino Primitivo: 4 %

Vergeet niet, elk van deze routes heeft zijn charme en elk van hen heeft bijgedragen aan de legende van de Camino de Santiago. We je helpen kiezen aan de hand van een aantal criteria:

Is een goede fysieke vorm vereist om de uitdaging aan te gaan?

Sommige Camino’s zijn veel zwaarder dan anderen. Niet alleen het aantal etappes doet ertoe, ook de aard van het terrein. Maar wees niet gealarmeerd, de pelgrims van vroegere eeuwen waren noch atleten noch dwazen, ze zochten naar valleien, bergpaadjes en vlaktes om in Santiago te raken. Bovendien is het vaak mogelijk om etappes op te splitsen, zodat je kortere afstanden per dag aflegt.

De Caminos geordend op basis van moeilijkheidsgraad (van hoogste naar laagste):

1. Camino Primitivo: Deze Camino is beduidend heuveliger en met name tussen Oviedo en Lugo ben je voortdurend aan het stijgen en dalen.

2. Camino del Norte: Het deel langs de kust is voortdurend stijgen en dalen, maar geen hoogtes zoals je die tegenkomt op de Camino Frances.

3. Camino Francés: Slechts 2 zware etappes; de etappe vanaf de Franse grens in de Pyreneeën en de etappe bij het ijzeren kruis.

4. Camino Portugués: Hier heb je geen significante hoogteverschillen.

Is de weg goed gemarkeerd op alle Camino’s?

In het algemeen is de weg zeker wel goed gemarkeerd en bij de Franse route in het bijzonder is er zelfs een overvloed aan bewegwijzering. Om hier een rangschikking te maken zou ik de Franse route zeker op 1 plaatsen en de rest volgt dan op grote afstand. 

Vind ik plaatsen om te drinken en te eten?

Ja, over het algemeen is het mogelijk om onderweg eten of drinken te kopen. Tijdens iedere etappe is er wel iets te vinden en in de reisgids die je voor vertrek ontvangt, staat beschreven waar je deze locaties kunt vinden. 

Ook hier biedt de Camino Primitivo de meeste uitdaging, althans tussen 2 etappes in. Je zult dus vaak met een lunchpakket op pad moeten en voor een restaurant moeten wachten tot aan het einde van de etappe. Dit maakt deze Camino uiteraard ook de rustigste, je zal weinig mensen tegenkomen en de locals zullen opkijken als ze je zien voorbij wandelen.

De Camino del Norte daarentegen gaat door een aantal van Spanje’s moderne grootsteden zoals San Sebastian, Bilbao, Santander en Gijón.

Wat is het meest authentieke pad?

Als je op zoek bent naar het authentieke, het wilde en in contact met de natuur wil staan dan raden we hier opnieuw de Camino Primitivo aan. Het woord zegt het zelf, dit is de Oorspronkelijke route. In de 9e eeuw reisde koning Alfons II van Asturië van zijn residentie in Oviedo naar Santiago om het graf van Sint Jacob te bezichtigen dat een aantal jaar eerder werd ontdekt. De route die de koning aflegde, is goed gedocumenteerd en volgt grotendeels het pad van de huidige “Camino Primitivo”. Dit was de Camino de het licht gaf aan de rest van de Camino’s. Als je kiest voor de Camino Primitivo kies je voor avontuur en pure natuur. 

Kortom, welke Camino je ook kiest, de essentie van de Camino de Santiago zit hem in het simpele, gewoon je laten onderdompelen in de omgeving en genieten. Binnenkort voel je een tijdloze reiziger zonder haast om je bestemming te bereiken.

Hier vind je een korte omschrijving van elke Camino. 

Terug