Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Zo kies je de perfecte wandelschoen

Wandelen wordt met de dag populairder. Sta jij ook te popelen de deur uit te stappen en de natuur in te gaan? Zorg er dan voor dat je over de juiste wandelschoenen beschikt. Goede wandelschoenen zijn namelijk erg belangrijk voor een fijne wandeling. Lees onze tips en ga goed voorbereid op pad!

2016-11-30

Geschikte wandelschoenen zijn noodzakelijk voor een plezierige wandeling. Welke wandelschoen voor jou geschikt is, hangt af van je type voet, je loopstijl en je gewicht. Daarnaast is het ook afhankelijk van het gebied waar je gaat wandelen.

Koop nieuwe schoenen in de loop van de dag en niet ’s ochtends. Je voeten zetten namelijk gedurende de dag uit.

Koop je nieuwe wandelschoen in een speciaalzaak, zodat je altijd om betrouwbaar advies kunt vragen.

Pas je nieuwe wandelschoenen voor je ze koopt eerst met je wandelsokken.

Zorg ervoor dat je schoen niet te los, maar ook niet te krap zit: je grote teen moet zeker een centimeter ruimte over hebben. Tip: neem de binnenzool uit de schoen en ga daar op staan.

Let er op dat je tijdens het passen geen drukpunten voelt.

De hielkap van je schoen moet voldoende steun geven.

Kies voor de wat simpelere dagwandelingen voor een soepele, lichte wandelschoen (categorie A). Dit zijn schoenen zonder enkelsteun.

Ga je wandelen in ruwe gebieden of bergachtig terrein, kies dan voor trekkingschoenen (categorie B). Deze schoenen zijn steviger en hebben een enkelsteun. Echte bergwandelingen met rotsachtig en ruig terrein of meerdaagse tochten met zware rugzak vereisen zwaardere trekkingschoenen (categorie C), met een stijvere en ruwere zool.

Kies voor wandelingen door het hooggebergte – waarbij ook bergbeklimmen voorkomt – voor Alpine schoenen (categorie D). Deze schoenen hebben een stevige plaat in de zool waar stijgijzers aan vastgemaakt kunnen worden.

Loop je nieuwe schoenen altijd in voor je lange wandelingen gaat maken en zorg voor goede naadloze wandelsokken.

Iedere voet is anders en welke schoen het beste bij jou past, is heel persoonlijk. Bedenk dus altijd voor jezelf waar je je schoenen het meest zal gaan gebruiken, of je behoefte hebt aan waterdichte schoenen en hoeveel steun je nodig denkt te hebben. Het kan zomaar zijn dat jij veel lekkerder loopt op een lichte trailrunner, of dat je juist ook bij vlakke ondergronden behoefte hebt aan de enkelsteun die een B-schoen je geeft. Zorg met passen in ieder geval dat je verschillende bewegingen maakt, door naar beneden en omhoog te lopen, zodat je zeker weet dat je voldoende teenruimte hebt, je schoen niet te smal is en je geen last hebt van drukkende of schurende naden. Kies altijd voor de schoen die het beste bij jouw voeten past, óók als die schoen misschien niet zo modieus is als je zou willen. Dat gaat je een hoop ellende besparen, waardoor jij volop kan genieten van je wandeltochten.

Wandelmagazine is hét startpunt voor iedere wandelaar. Meer wandeltips? Op www.wandelmagazine.nu vindt je eindeloos wandelinformatie. Of neem een abonnement op Wandelmagazine, dan ontvang je 4 keer per jaar wandelinspiratie thuis op de mat.

Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Wandelmagazine van €28,50 voor slechts €17,95!

Link: www.wandelmagazine.nu/aanbieding

Terug