Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Reis naar het wilde, romantische Noord-Spanje en ervaar het paradijs in Parador-hotels

Ontdek het paradijs in de Paradors. De noordkust van Spanje is er oneindig meer te zien dan de typische vakantieresorts. Je hoeft niet ver te rijden vanaf de Middelandse zee om te ontdekken dat het landelijke Spanje niet te vergelijken is met Zuid-Spanje.

2023-12-05

Noord-Spanje, gelegen aan de baai van Biskaje, dat in het oosten reikt tot aan de Pyreneeën en in het westen tot aan de ruige Atlantische kustlijn, lijkt een land op zich (iets wat de lokale bevolking regelmatig herhaalt). Aan schitterende landschappen geen gebrek.

De Picos de Europa, de immense bergketen die de kustlijn volgt, is een bijzonder natuurreservaat dat het leefgebied is van beren, wolven en adelaars. Maar ook de geschiedenis is indrukwekkend: dit was de plek waar de veldtocht begon die de Moorse indringers moesten verdrijven bij de Slag van Covadonga.

In Pamplona vindt elke zomer het beroemde San Fermin festival plaats, waarbij de stieren door de stad rennen. Er zijn ook fantastische traditionele zomerresorts, zoals San Sebastian en prachtige bezienswaardigheden, zoals het Guggenheimmuseum in Bilbao. Voor de ideale vakantie, kun je in stijl overnachten in een van de vele Paradors in Noord-Spanje. Dit is een befaamd hotelketen wiens hotels zijn gevestigd in gebouwen van historisch of architectonisch belang. Hieronder vertel ik je mijn leukste Paradorroute in Noord-Spanje:

Santiago de Compostela, Galicië

Het vijf-sterren Hostal dos Reis Católicos was oorspronkelijk een pelgrimsziekenhuis dat in 1499 werd gebouwd in opdracht van de Katholieke Koningen Ferdinand en Isabella voor pelgrims die naar het graf van Sint-Jacob liepen dat zich in de kathedraal zou bevinden.

Het gebouw wordt beschouwd als het oudste hotel ter wereld en is een van de bekendste Paradors. Het is prachtig gelegen aan de Plaza do Obradoiro en bevindt zich gelijk naast de beroemde Romaanse kathedraal met haar barokke voorgevel in het hart van de oude binnenstad.

Parador de Santiago

Fuente Dé, Picos de Europa

Voor een even-weg-van-alles vakantie. Er gaat niets boven een overnachting in dit moderne hotel midden in het ongerepte berglandschap. De parador ligt, omgeven door weides, bosrijke heuvels en hoog uitstekende rotsachtige pieken, aan de voet van de kabelbaan die je omhoog brengt naar het adembenemende Áliva uitzichtpunt.

Naast de vele outdoor-activiteiten die je in dit bergachtig gebied kunt doen – waaronder wandelen en mountainbiken – is Fuente Dé een ideale uitvalbasis om de pittoreske dorpjes en oude kloosters in de omgeving te bekijken.

Subliem: De vier-sterren Parador de Cangas de Onís in Asturië was ooit een middeleeuws klooster.

Spain is More is trots om een 'geselecteerde partner' te zijn met Paradores. Onze samenwerking betekent dat we u overnachtingen en op maat gemaakte routes kunnen aanbieden tegen gunstige prijzen in alle Parador-hotels in Spanje

Santillana del Mar, Cantabrië

De Parador Santillana Gil Blas bevindt zich in een voorouderlijke woning die dateert uit de 17e eeuw. Het hotel staat op het centrale plein van Santillana del Mar, een van de mooiste en best behouden oude dorpjes van Spanje – op steenworp afstand van Santander.

Deze parador is een goede plek om de Cantabrische kust te gaan verkennen, de schitterende bergen van de Picos de Europa en de wereldberoemde Altamira-grotten met prehistorische grotschilderingen.

León, Castilië en León

Het Hostal San Marcos, de Parador van León, is gevestigd in een prachtig 16e eeuws klooster. Als vijf-sterren hotel is het een van de meest bijzondere plekken van Europa om te overnachten. León is een mooie oude stad die meerdere bijzondere gebouwen uit de Renaissance huisvest.

Het is mogelijk om de resten van de romaanse en middeleeuwse stadsmuur te bekijken, als ook andere prachtige monumenten, zoals de gothische kathedraal, het Palacio de los Guzmanes (de zetel van het parlement van Castilië en Léon) en Casa Botines, een vroeg ontwerp van de beroemde architect Antoni Gaudí.

In het restaurant van de Parador zijn lokale gerechten te bestellen, zoals de ´cocido maragato´ (stoofpotje van kikkererwten, varkensvlees, rundvlees en groenten met een noedel-bouillon, ´ancas de rana´ (kikkerpoten) en ´cecina´ (gedroogd rundvlees uit de regio).

Parador de Leon

Ribadeo, Galicië

De parador in Ribadeo is een Galicisch herenhuis met uizicht over de serene riviermonding van Ribadeo. Dit vier-sterren hotel is de ideale uitvalbasis voor activiteiten als vissen, varen en golven – de dichtsbijzijnde golfbaan ligt drie kilometer verderop. Degenen die willen uitrusten, kunnen naar het beroemde strand Playa de Catedrales dat hier 10 kilometer vandaan ligt.

Santo Domingo de la Calzada, Rioja

De Parador Santo Domingo Bernardo de Fresneda heeft drie sterren en bevindt zich in een 16e eeuws klooster in Spanjes beroemde wijnregio, ten zuiden van Bilbao. Het staat langs de eeuwenoude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en ligt op rijafstand van San Sebastian.

Argómaniz, Rioja

Een mooi vier-sterren hotel in het hartje van de wijnregio Rioja. De parador is gevestigd in een adembenemend paleis uit de Renaissance dat uitkijkt over de mooie vlakten van Álava. Napoleon verbleef hier in 1813 op de avond van de Slag van Vitoria. De naam Vitoria (´overwinning´), geeft aan dat Napoleon de slag heeft verloren van de hertog van Wellington, wat een einde van de overheersing van de Fransen betekende.

Hondarribia, Baskenland

De vier-sterren parador is gevestigd in een kasteel uit de 10e eeuw dat was gebouwd in opdracht van Koning Sancho II van Navarra. Het Baskische stadje Hondarribia (ook bekend onder de Spaanse naam Fuenterrabia) ligt op een schiereilandje vlak bij de Franse grens, tussen San Sebastián en Biarritz. Achter de stevige muren van het kasteel ligt de prachtige parador met een schitterende binnenplaats. De parador heeft een balken plafond en bogen en een collectie kanonnen, lansen en harnassen.

Parador de Hondarribia

Pontevedra, Galicië

De vier-sterren Parador Pontevedra is gehuisvest in een schitterend Reinaissance paleis in de charmente oude Galicische haven (het schip van Columbus, ´Santa Maria´, werd gebouwd in de scheepswerven van Pontevedra). Het paleis stamt uit de 16e eeuw, werd gelijk na de periode van Columbus gebouwd als woning voor de graven van Maceda. In de zomer kun je buiten op de patio eten en de rest van het jaar is er een restaurant dat lokale zeevruchtgerechten serveert, zoals pulpo feira (octopus gebakken in olijfolie, paprika en zout), of overheerlijke desserts als filloas (de verrukkelijke lokale crêpes).

Cangas de Onís, Asturië

De waanzinnige vier-sterren Parador de Cangas was ooit het middeleeuwse klooster San Pedro de Villanueva. Het ligt aan de oever van de Sella rivier aan de voet van de Picos de Europa, tussen Oviedo en Santander en 1,5 km van het kleine stadje Cangas. In de buurt zijn er genoeg activiteiten te doen, zoals wandelen, vissen, kanoën en mountainbiken. Op de kaart van het restaurant staan veel Asturische gerechten, zoals de ´pote asturiano´ (een lokale bouillon), fabada (een stoofpot van vlees en bonen) en lokale kazen, zoals de cabrales en beyo. Alle gerechten worden gegeten onder het genot van het regionale drankje, cider.

Terug