Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Pilgrims of León: Eric uit Nederland

Eric doet de Camino om geld in te zamelen voor het goede doel!

2018-04-06

Waarom doe jij de Camino?

Ik heb besloten om te Camino te lopen omdat ik dat altijd al graag wilde. Tegelijkertijd wilde ik graag een goed doel omarmen. In eerste instantie had ik aan vrijwilligerswerk gedacht en toen heb ik besloten om het roer om te gooien. Ik loop de Camino om drie grote hulporganisaties die wereldwijd bekend zijn te steunen. Ik doe dit door me te laten sponsoren. Dat goed nu aardig maar dat is niet voldoende dus we gaan nog een tijdje door met de sponsoring. Mijn doel is 20 000 euro en mensen kunnen nog geld storten tot 1 juli.

Hoe is je ervaring tot nu toe geweest?

Ik ben in Saint-jean-pied-de-port begonnen op woensdag 14 maart. Ik heb heel slecht weer gehad. Ik heb op een gegeven moment zelfs moeten schuilen achter de rotsen want ik kwam geen meter vooruit door de wind. Toen ik in de provincie Navarra aankwam lag er 1,5 meter sneeuw. En vanwege de weersomstandigheden ben ik de eerste dag 10 uur onderweg geweest. Dat was behoorlijk pittig. Maar ik was blij toen ik het hotel zag!

En ook omdat ik uit een land kom waar helemaal geen heuvels zijn, in Nederland is alles vlak, moest ik ook best wel wennen. Ik had van tevoren wel getraind maar trainen op vlak gebied is niet te vergelijken met de heuvels en de bergen hier. Maar hoe meer ik liep, hoe makkelijker dat is gegaan. Dus dat is prima.

Veel mensen zeggen ook dat de Camino hun leven beïnvloed. Is dat bij jou ook het geval?

Ik durf dat nog niet met zekerheid te zeggen want dat gevoel heb ik nu nog niet. Maar het zal zeker je leven veranderen omdat het natuurlijk een hele mooie ervaring is om de Camino te wandelen. Ik wilde ook graag een tijdje helemaal alleen zijn, zonder mensen om mee heen zijn. En als je in je eentje kan lopen, dan kom je tot rust. Maar om te zeggen dat dit mijn leven heeft veranderd, dat weet ik niet. Ik denk dat dat gevoel pas komt als ik de Camino helemaal heb gelopen en ik een paar dagen weer thuis ben en alles nog een keer kan herkauwen. Nu merk ik daar nog niet veel van, nu zit ik in een soort flow.

Waren er dagen dat je absoluut geen zin had om te lopen?

Nee, dat niet. Ik had elke dag wel zin om te lopen. Maar tijdens het lopen dacht ik af ten toe wel: Nu mag het weer toch wel beter worden, dat zou wel prettiger zijn.

Wandel je alleen?

Ik wandel heel graag alleen. Ik heb natuurlijk ook wel heel wat mensen ontmoet. Met een paar ben ik 2 dagen op pas geweest en andere kwam ik later weer tegen. Ik heb onder andere met een Amerikaanse priester gelopen. Dat was tijdens twee etappes met heel slecht weer en dan is het natuurlijk prachtig als je samen kan lopen want dat maakt het allemaal veel makkelijker te gaan.

Ik heb ook een hele aardige vrouw ontmoet uit Engeland, een vrouw van 70 jaar met een pacemaker. Die mocht niet meer dan 15 km per dag lopen. Ze is schrijfster en we hebben zo’n leuk gesprek gehad dat ze mijn verhaal heeft uitgeschreven en ze wil me ook helpen om via haar klantenkring in Engeland mensen aan te sporen om geld te doneren. Heel leuke vrouw, heb ik nog steeds contact mee. En soms kom je ook mensen tegen waar je gewoon ’s avonds lekker een avondje mee gaat eten. En de volgende dag gaat iedereen zijn weg zeer. Dat is heel inspirerend!

Wat heeft je het meest verrast tijdens de Camino? Positief en negatief?

Het weer viel wel erg tegen deze tijd van het jaar (maart 2017). En de natuur is soms prachtig en andere keren oersaai. Tegelijkertijd ben ik ook heel erg positief verrast door de gastvrijheid van de mensen, de natuur, het eten, de barretjes, de tapas, je hoofd leegmaken.

Heb je nog tips voor andere pelgrims?

Dat is een goede vraag, de Camino wandelen is iets heel persoonlijk. Maar als iemand net zoals ik gesteld is op zijn privacy dan lijkt het me verstandig om een hotel te boeken en niet in een herberg te slapen. Wandel niet meer dan dat je lichaam aangeeft en pas goed op want er zijn wel plekken waar je heel gefocust moet wandelen, soms kan het glad zijn of steil. En geniet ervan!

Heb je goed gepakt? Heb je te weinig of te veel gepakt?

Ik zou het niet anders willen. Ik heb niet te veel bij me in de kleine rugzak die ik mee heb op de Camino; flessen water, EHBO kit, handschoenen. Neem zeker handschoenen en een muts mee, dat is wel heel belangrijk. En een goede poncho en een goede wandelbroek. Ik heb de fout gemaakt om een paar dagen te wandelen in een spijkerbroek en dat raad ik iedereen af. Dat gaat schuren tegen je lijf. De rest van mijn bagage heb ik door Spain is More laten transporteren en dat is me prima bevallen!

Bedankt voor het gesprek Eric! Buen Camino!

Graag breng ik de inzamelactie voor o.a. UNICEF van Eric Bremmer onder de aandacht. Eric is vader van zes kinderen waarvan er vier zijn geadopteerd. Toch vindt hij dat hij nog meer kan doen voor kinderen in ermbarmelijke omstandigheden wereldwijd. Eric heeft zijn Camino de Santiago reis bij Spain is More geboekt en wandelt dit voorjaar de 800 km van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago! Wij steunen Eric alvast in zijn nobele onderneming.

Alle beetjes helpen! Doneeractie

Terug