Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Alles wat je moet weten over Tempranillo Wijn

Als het gaat om wijn, is Tempranillo de trots van Spanje. Deze veelzijdige, vroegrijpe druif is een van de favorieten van de wereld en is de vierde meest geplante van alle wijndruivenrassen. Hoewel het ook zelf wordt gebotteld, wordt Tempranillo ook vaak vermengd met veel andere druiven uit de belangrijkste teeltgebieden, zoals Rioja.

2019-02-06

Over Tempranillo 
 
De naam zelf komt van het Spaanse woord temprano, wat 'vroeg' betekent, een verwijzing dat deze druif de eerste is die rijpt uit alle Spaanse rassen die er zijn. Meer dan 88% van de productie van Tempranillo-druiven in de wereld komt uit Spanje. Met een relatief neutraal en natuurlijk smaakprofiel, verandert Tempranillo's smaak zodra deze ouder wordt of gemengd met andere druiven zoals Grenache en Carignan. Wanneer gemengd met andere druiven, kan Tempranillo vaak tot 90% van een totale blend uitmaken. Een van de meest bekende wijnen die vaak Tempranillo-druiven bevat, is Port.
 
Voor de beste all-round smaak, met zuurgraad, kleur en suikergehalte, heeft Tempranillo een koel klimaat nodig, maar ook warmte. Om deze reden gedijt de druif erg goed in de Ribera del Duero in Spanje, waar de grote hoogte warme zomerdagen betekent, maar de temperaturen 's nachts dalen. 

Tempranillo Tidbits

Als je de naam Tempranillo niet herkent, komt dat waarschijnlijk omdat deze druif tientallen andere namen heeft, afhankelijk van waar het over de hele wereld wordt gekweekt. Enkele voorbeelden van andere namen zijn Tinto Moriz, Aragon, Negra de Mesa, Ull de Liebre, Valdepeñas en Chinchillana. Zoals je kunt zien, zijn de namen enorm gevarieerd.

Spaanse Tempranillo is onderverdeeld op 4 verschillende manieren, afhankelijk van de leeftijd van de wijn. Van jongste tot oudste zijn dit Vin Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva. Als je een fles Vin Joven of Crianza koopt, kun je deze het beste consumeren terwijl deze nog jong zijn. De oudere rassen Reserva en Gran Reserva zijn met name geschikt voor veroudering in een wijnkelder.

De tweede donderdag van november is de Internationale Tempranillo-dag, dus als je nog niet genoeg excuus had om de vele verschillende soorten Tempranillo te proberen, nu doe je dat zeker.

Tempranillo Smaakprofiel

De gebottelde jonge, Tempranillo heeft een lichte, granaat kleur vergelijkbaar met Pinot Noir en Grenache, terwijl oudere flessen een diepere robijnrode kleur hebben, vergelijkbaar met Sangiovese en Merlot hebben. Vin Joven en Crianza bieden fris fruitige smaken met de smaak van pruimen, kersen, vijgen en tomaten. Oudere Tempranillo-wijnen erven de eiken van hun vat, evenals rijke tabak, stof, leer en rokerige smaken voor een vollere ervaring. Fijne Tempranillo-wijnen zorgen voor een balans tussen de combinatie van aardigheid en fruitigheid en produceren een uitstekende smaak en kwaliteit.

Tempranillo combineren met eten 

Dankzij de relatief neutrale, hartige tonen is Tempranillo een fantastische match voor een breed scala aan voedselgerechten. De tomatensmaak past perfect bij Italiaanse gerechten op basis van tomaten, zoals lasagne, pizza en bolognese. De rokerige, aardse tonen in de wijn passen bij een barbecue, waarbij de aardse houtskoolsmaak van kip, hamburgers of groenten tot leven komt.

Met een jonge Tempranillo kunnen de vers fruitige smaken, zoals pruim en kers een uitstekende aanvulling zijn op de pittigere Mexicaanse gerechten,  denk aan taco's met rundvlees of kip, of burrito's en pittige nacho's.

Als je op zoek bent naar iets om specifiek te combineren met een oudere fles zoals Reserva of zelfs Gran Reserva, dan raden we je aan een hoogwaardige entrecote aan, of sappige lamskoteletten die de rokerige leder-, eiken-, stof- en tabakaroma's naar voren brengen. 

De beste Tempranillo-wijnen hebben zelfs een diepe chocoladesmaak, die rechtvaardigen dat deze wijn op zichzelf kan worden gedronken. 

De Tempranillo regio's

Als 's werelds vierde meest geplante wijndruif, is Tempranillo te vinden op verschillende continenten en produceert. 

Spanje

De klassieke oorsprong van Tempranillo is natuurlijk Spanje, waar de druif wordt verondersteld al meer dan 2000 jaar te bestaan ​​- daterend uit de tijd van Christus. Rioja en Navarra zijn een van de meest productieve en hoog aangeschreven producenten van fijne Tempranillo-wijn en -mengelingen, evenals Ribera del Duero, Toro en Cigales uit de regio Castilla-León. De productie omvat bijna het gehele land, zo ver noordelijk als País Vasco, ten zuiden van Andalucía, ten westen van Galicië en ten oosten van Catalunya.

Portugal

Met een vergelijkbaar klimaat als Spanje, wordt Tempranillo ook veel gekweekt in Portugal. In Alentejo Central, in het zuiden van het land, staat Tempranillo bekend als Aragonez en wordt het in een aantal melanges gebruikt om een ​​verscheidenheid aan rode tafelwijnen te produceren. Tempranillo staat in Duoro bekend als Tinta Roriz en wordt gebruikt om de beroemde Port van Portugal te maken.

Verenigde Staten van Amerika

Aan het eind van de 20e eeuw, begin 2000, arriveerden Tempranillo-druiven in Californië en werden ze voor de eerste keer geplant onder de naam Valdepeñas. Helaas was de opbrengstkwaliteit relatief slecht vanwege het soort klimaat in de teeltregio, dus de druif werd vooral gebruikt voor tafelmengsels. Sindsdien is het inzicht in het cultiveren van de druif verbeterd en wordt Tempranillo nu gebruikt in fijne wijnmengsels.

Australië

Ondanks dat dit ras slechts ongeveer 20 jaar geleden in het land werd geïntroduceerd, is de populariteit van Tempranillo in Australië enorm en is de druif geplant in veel verschillende wijnbouwgebieden. Sommige regio´s die uitstekende Tempranillo produceren zijn Adelaide Hills, McLaren Vale en Heathcote in het zuiden van het land. Als vroeg rijpende druif doet Tempranillo het uitzonderlijk goed in Australië, omdat het klaar is voor de oogst tijdens de aangenamere maanden en de verzengende hete zomers, die wijnjaren kunnen vernietigen, worden vermeden.

Argentinië

De regio's Mendoza en San Juan in Argentinië bieden enkele van de beste wijnbouwomstandigheden en zijn zeer gunstig voor Spaanse druiven, dankzij het vergelijkbare klimaat. Mendoza produceert ongeveer 60% van de totale wijnproductie in Argentinië en Tempranillo is de op twee na populairste druivensoort.

Artikel verstrekt door https://ilovewine.com - klik hier om het originele artikel te lezen. 

 

Terug