Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

De Credencial en Compostela (Pelgrimspaspoort en verklaring)

Jouw persoonlijke pelgrims document

2021-12-15

De Credencial en Compostela (Pelgrimspaspoort en verklaring)

"De Credencial" ( ofwel geloofsbrief) van de Camino de Santiago is het document  wat je nodig hebt zo dat je kan aantonen dat je een wandelende of fietsende pelgrim bent, en je je bedevaartstocht kan vastleggen door op diverse punten deze te laten afstempelen op een van de pelgrimstochten

Het verzamelen van stempels voor je pelgrimspas doe je in de pelgrimshostels, hotels, gemeentehuizen, kerken, winkels en barretjes langs een van de camino´s op een van de bedevaartstochten.

Het wordt ook wel pelgrimspaspoort “Credencial”genoemd.

Als je eenmaal bent aangekomen van je pelgrimstocht in Santiago de Compostela is dit paspoort met stempels het bewijs om de Compostela te ontvangen, dit is HETdocument dat verklaart dat de pelgrim wandelaar of fietser de Camino heeft voltooid.

Je krijgt de Compostela onder de volgende voorwaarde:

  • Te voet/Te Paard moet je minimaal 100KM hebben afgelegd.

LET OP: Als je alleen de “laatste 100KM” hebt afgelegd, geld dat je 2 x per dag een stempel moet halen in het Galicische deel van de Camino.

  • Op de fiets moet je minimaal 200KM hebben afgelegd.

LET OP: Als je alleen de “laatste 200KM” hebt afgelegd, geld dat je 2 x per dag een stempel moet halen in het Galicische deel van de Camino.

De officiële Credencial voor de Camino de Santiago bevat op de eerste pagina de persoonlijke informatie van de pelgrim, er is een plek voor de stempel van de plaats op een van de diverse camino´s waar dit ‘paspoort’ is uitgegeven en een vakje voor de laatste stempel van de Kathedraal van Santiago de Compostela .

Om jouw welverdiende compostela te kunnen behalen, is het niet verplicht dat je de Camino in een keer af te legt. Wel is het zo dat er NIET van de pelgrimsroute afgeweken mag worden of  delen overgeslagen mogen worden.

Een ander weetje is dat de bewuste Compostela wordt uitgegeven aan bedevaartgangers waarvan hun Credencial correct is afgestempeld en ze daarmee hun bedevaart hebben kunnen bewijzen, en deze hebben voldaan vanuit religieuze of spirituele redenen of met het doel op zoek te gaan naar zichzelf.

Pelgrims die de bekende bedevaartstocht hebben afgelegd als vrijetijdsbesteding of omdat ze sportfanaat zijn, kunnen een ander certificaat aanvragen in  het pelgrimskantoor in Santiago de Compostela, dit is dan het Pelgrimscertificaat.

Sinds 2021 is er ook een digitale versie beschikbaar. Lees hier meer over het digitale pelgrimspaspoort. De regels voor beide versies zijn identiek.

Vereiste minimum afstand / Beginpunten per camino:

Voor wandelaars:

Pelgrims die de Camino de Finisterre – Muxia aflegen doen het eerste stuk van de route, welke beide kuststeden met elkaar verbindt om vervolgens de rest van de etappes naar Santiago te lopen, en leggen zo ook de benodigde 100 km af.

Voor fietster geldt dit niet, omdat ze niet aan de minimum aantal KM kunnen voldoen, dit geldt ook voor de Camino Ingles.

Voor fietsers:

Heb je toch nog vragen hier over, contacteer ons dan hier!

Heb je zin gekregen om de camino te doen? Vind hier jouw camino!

Terug