Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

De Credencial en Compostela (Pelgrimspaspoort en verklaring)

De Credencial (geloofsbrief) van de Camino de Santiago is een document voor zowel wandelaars als fietsers dat aangeeft dat je een pelgrim bent en het dient om je tocht door verschillende plaatsen langs een van de Camino’s vast te leggen.

Dit gebeurt door het verzamelen van stempels in de pelgrimshostels, hotels, gemeentehuizen, kerken, winkels en barretjes. Het wordt daarom ook pelgrimspaspoort genoemd. Eenmaal aangekomen in Santiago is dit paspoort met stempels het bewijs om de Compostela te ontvangen, een document dat verklaart dat de wandelaar of fietser de Camino heeft voltooid. Om dit certificaat te ontvangen moet er wel een afstand van minimaal 100 km te voet of te paard of minstens 200 km op de fiets afgelegd worden.

De officiële Credencial voor de Camino de Santiago bevat op de eerste bladzijde persoonlijke informatie over de pelgrim, een plek voor de stempel van de instelling die dit ‘paspoort’ heeft uitgegeven en een vakje voor de laatste stempel van de Kathedraal van Santiago. De rest van de opvouwbare bladzijden bestaat uit een reeks vakjes waar verschillende stempels kan worden verzameld bij hostels of andere locaties waar de pelgrim langskomt tijdens de Camino. Het Pelgrimskantoor – de plek waar de Compostela kan worden opgehaald bij aankomst in Santiago – stelt als eis dat wandelaars de laatste 100 km ten minste een keer per dag een stempel hebben gehaald, waarvan twee op het Galicische deel van het pad. Als de bedevaartstocht per fiets wordt gedaan dan geldt dit voor de laatste 200 km.

Voor de Compostela is het niet verplicht om de Camino in een keer af te leggen, zolang er maar niet wordt afgeweken van de route. Pelgrims kunnen bijvoorbeeld eerst een deel van de pelgrimstocht doen en later de reis vervolgen op het punt waar ze waren gestopt en doorgaan met het afstempelen van het paspoort. Het geldt echter niet als je een deel van de pelgrimsroute overslaat en op een andere plek verder gaat met afstempelen.

De Compostela wordt uitgegeven aan alle bedevaartgangers wiens Credencial is afgestempeld en daarmee hun pelgrimsroute hebben aangetoond van een reis die ze uit religieuze of spirituele redenen hebben ondernomen of met het doel op zoek te gaan naar zichzelf. Degenen die de pelgrimstocht hebben voltooid met een ander doel (vrijetijdsbesteding, sport, etc.) kan een ander certificaat aanvragen in Santiago, namelijk het Pelgrimscertificaat.

Vereiste afstand:

Omdat veel wandelaars en fietsers niet altijd precies weten waar het exacte beginpunt is vanaf waar ze recht hebben op de Compostela heeft het Pelgrimskantoor het beginpunt van elke route vastgelegd dat overeenkomt met de minimumafstand voor het certificaat.

Voor wandelaars:

De Camino Frances, de Franse Route, start in Sarria of Barbadelo.
De Camino Ingles, de Engelse Route, in Ferrol of Neda.
De Camino del Norte, de Noordelijke kustroute, in Vilalba of Baamonde.
De Camino Primitivo, de Oorspronkelijke Route, in Lugo.

Voor de wandelaars die de Camino de Finisterre – Muxia lopen waarbij ze de eerste stuk de route lopen die beide kuststeden met elkaar verbindt om vervolgens de rest van de etappes naar Santiago te lopen, leggen ook de benodigde 100 km af.

Voor fietsers:

De Camino Frances start in Ponferrada.
De Camino Portugues in Póvoa de Varzim.
De Camino del Norte in Tapia de Casariego.
De Camino Primitivo in Grandes de Salime.

Terug