Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

De verzorging van blaren in 3 stappen

Au, een blaar! Blaren tijdens je camino zijn heel vervelend en pijnlijk. Iedere stap doet pijn en de kilometers lijken eeuwen te duren.

Blaren ontstaan door wrijving, meestal omdat je schoenen of sokken langs je huid schuren. En alles wat wrijving vergroot, kan een blaar veroorzaken. Dus ook een sneller tempo, schoenen met slechte pasvorm of voetafwijkingen, zoals eeltknobbels. Maar hoe kom je er vanaf?

 

We leggen je in drie simpele stappen uit hoe je blaren te behandelen, zodat je weer optimaal van je pelgrimstocht kunt genieten! 

 

Hoe ontstaat een blaar?

Maar hoe ontstaat een blaar eigenlijk? Warmte en vochtigheid versterken de wrijving, omdat je voeten opzetten. Het lichaam reageert op de wrijving door vocht te produceren. Het vocht hoopt zich op onder dat deel van de huid waar de wrijving plaatsheeft. Dat veroorzaakt druk en pijn. En wanneer de wrijving ook kleine bloedvaten kapotmaakt, ontstaat een bloedblaar.


De verzorging van blaren in 3 stappen

Stap 1. Reinigen
Heb je een dichte blaar? Dan is het beter om deze niet open te prikken, want dan heb je meer kans op een infectie. Als de blaar op een plek zit waar wrijving ontstaat, dan kun je ‘m beter wel openprikken.

Desinfecteer de huid rondom de blaar met ontsmettingsmiddel. Prik daarna met een steriele naald de basis van de blaar op een paar plekken open. Hou hierbij de naald niet rechtop maar evenwijdig aan de huid. Duw met een schoon watje of steriel gaasje het vocht uit de blaar. Verwijder de huid niet, want dan geneest de blaar sneller.

Is je blaar al open? Spoel dan je blaar met schoon water. Dep daarna de blaar en huid voorzichtig droog met een steriel gaasje of schone doek.

Stap 2. Desinfecteren
Druppel bijvoorbeeld Betadine direct vanuit het flesje op de open(geprikte) blaar. Je kunt hiervoor ook een watje of steriel gaasje gebruiken.

 

Stap 3. Beschermen
Dek de blaar goed af met een pleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen die een infectie kunnen veroorzaken.


En daarna?

Als je deze drie stappen volgt, kun je je pelgrimsroute gewoon voortzetten. Maar zolang de blaar nog open is, doe je er goed aan om deze gedurende 3 dagen, 1 tot 2 keer per dag te behandelen met ontsmettingsmiddel en de pleister te vervangen. Zo blijft de blaar goed beschermd tegen nieuwe bacteriën. Probeer ook zo veel mogelijk wrijving te voorkomen door, na het lopen, zoveel mogelijk slippers te dragen. Je kunt ook speciale blaarpleisters kopen om de blaar te beschermen.

Tip
Heb je geen blarenpleisters of andere middelen in je bezit? Tijdens mijn eigen camino heb ik veel pelgrims hun blaren zien behandelen met naald en draad. Je prikt dan de blaar door met naald en katoenen draad. Mocht er nieuw vocht in lopen, dan wordt dat direct via het draadje afgevoerd.

De bruine kleur van Betadine heeft een belangrijke functie. Je kunt hierdoor namelijk goed zien waar je het hebt aangebracht. Als de bruine kleur is verdwenen, is het middel uitgewerkt. Dan weet je dus meteen dat je het opnieuw moet aanbrengen.

Onze tips voor het kiezen van de juiste schoenen voor je camino vind je hier.

Mochten je blaren zo ernstig zijn dat je niet verder kunt lopen of een paar dagen rust moet houden, geen zorgen! We zijn bereikbaar op ons servicenummer en vinden altijd samen met jou een oplossing, bijvoorbeeld een bus of taxi om je naar je volgende accommodatie te brengen.

Maar we wensen je uiteraard een blaarvrije camino!

 

Annemiek Nefkens

Happy Holiday Mananger en camino-expert

Terug