Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Ogen te kort op de Camino del Norte

Kliffen, diepblauwe zee en de besneeuwde toppen van de Picos de Europa

2019-06-26

Ik mocht onlangs drie dagen aan de Camino del Norte snuffelen. Ik had er erg naar uitgekeken, deze pelgrimstocht stond, na de camino Frances vorig jaar en een stukje camino Portugues dit jaar, al een tijdje op mijn verlanglijstje.

Ik liep in 3 dagen van Pendueles naar Ribadesella, langs de Cantabrische kustlijn. De kliffen en diepblauwe zee steken daar fel af tegen de besneeuwde toppen van de Picos de Europa. Ik zag er verlaten stranden en middeleeuwse kustplaatsjes. Af en toe zwenkt het pad landinwaarts de beboste heuvels in, maar het duurde nooit lang voor ik weer afdaalde naar de oceaan. En het uitzicht? Dat is op dit deel van de Camino del Norte onovertroffen!

Pendueles – Llanes

Na Pendueles kun je als pelgrim op 2 manieren naar Llanes lopen. Via de kustweg of langs een drukke weg met razende auto´s. Beide zijn bewegwijzerd. De kustweg is langer en wat uitdagender, maar wat je ervoor terugkrijgt is met geen pen te beschrijven. Na Pendueles bereik je al snel de kustlijn en loop je bovenop de hoge kliffen. Dat betekent dus ook af en toe flink klimmen en dalen! Een korte pauze hou ik bij de bufones de Arenillas. Dit zijn de grootste bufones langs de oostkust en ze kunnen wel een hoogte van 40 meter bereiken. Deze dag is het zeewater niet krachtig genoeg, maar het geluid dat door het water wordt geproduceerd, is enorm. Het lijkt wel een fluitketel. Een prachtig natuurverschijnsel! Een stukje verder kom ik bij Mirador de la Boriza, een uitkijkpunt vanwaar je een onbeschrijfelijk gaaf uitzicht hebt op de Picos de Europa, de hoge kliffen van de kust, 2 prachtige stranden vlak voor Llanes en Llanes zelf. Ik kom werkelijk ogen tekort! Loop overigens het laatste stuk naar Llanes niet langs de drukke weg, maar steek de weg over en loop via het golfterrein. Het gaat een stukje landinwaarts, maar is de moeite waard. Llanes zelf is een gemoedelijk en gezellig kustplaatje. Er zijn vele barretjes en restaurantjes. Typisch in Llanes is de architectuur meegebracht door Spaanse emigranten die naar Amerika reisden en terugkeerden naar hun geboortedorp. Ze toonden hun welvaart door grote herenhuizen te bouwen, met tropische tuinen met palmbomen. In Llanes vind je om die reden ook het Museum van Emigratie, waar tal van verhalen en beelden over deze emigranten worden getoond. Maar na zo´n dag lopen, ga ik lekker naar het strand van Llanes om uit te rusten.

Llanes – Naves

Na een stevig ontbijt vervolg ik mijn camino. Het is even zoeken, hoe uit Llanes te komen. De manier waarop ze de beroemde ´gele schelp´ plaatsen, komt er blijkbaar niet zo nauw (met de gele stralen naar links, rechts of rechtdoor). Een schelp betekent gewoon rechtdoor. De kust verdwijnt een beetje uit mijn zicht, maar ik passeer kleine dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Via een idyllische kustweg zie ik het blauwe water weer. Het is zondag, lekker weer en dus zoeken veel Spanjaarden de kust op. En ik begrijp waarom, de strandjes zijn zo mooi. Schoon, klein, wit zand en prachtige baaitjes. En die zijn er in overvloed, dus het is nergens echt heel druk.

Vlak voor Naves ga ik van de pelgrimsroute af en loop naar Playa de Gulpiyuri. Hoewel het soms 'het kleinste strand ter wereld' wordt genoemd, is Playa de Gulpiyuri zeker een van 's werelds vreemdste: het is een strand zonder zee! Dit kleine zandstrand, met kristalhelder water en ingesloten door kliffen, wordt regelmatig verkozen als het beste van Asturië. De waterstanden zijn volledig afhankelijk van het getij. Bij hoog water komt Gulpiyuri tevoorschijn en bij laag water verdwijnt het.

Naves – Ribadesella

De laatste dag breekt aan. Vandaag loop ik naar Ribadesella. Dit deel van de camino del Norte loopt geheel door het binnenland. Glooiend, met af en toe een pittige klim. De kust zie je als pelgrim pas weer in Ribadesella. Maar daarvoor in de plaats ervaar ik het authentieke Noord Spanje. Ik passeer de middeleeuwse brug van Mia, die nog in zeer goede staat verkeerd. En iets daarvoor word ik compleet verrast door een heuse ´camino muur´. Een muur met beschilderde stenen, in allerlei kleuren. Met mooie tekeningen en teksten erop, la magia del camino is er eentje van. Na een ruim 3,5 uur lopen, bereik ik kustplaats Ribadesella. Een tip voor deze dag: eet en of drink wat in Nueva, daarna kom je, tot aan Ribadesella, niet veel meer tegen onderweg. Het stadje heeft een kleine haven, een leuk en oud centrum, de sfeer is er wederom gemoedelijk. Het is ook de thuisbasis van de Tito Bustillo-grot, die rotstekeningen bevat. In het Rock Art Centre van Tito Bustillo kom je meer te weten over de geschiedenis van deze grot. Vanaf Ribadesella is het nog ongeveer 375 km naar Santiago en ik ben jaloers op diegene die de camino voortzetten. Maar mijn mini camino zit er helaas op. Ik heb genoten en ik kom zeker terug voor meer!

Over de Camino del Norte

De camino del Norte start in Hondarribia en eindigt, na 825 km, in Santiago de Compostella. De pelgrimsroute strekt zich uit langs de Noord Spaanse kust. Deze route werd in het verleden vaak gebruikt door Nederlandse en Vlaamse pelgrims die per schip in de Noord Spaanse haven aanlegden. Ze trokken dan westwaarts langs de oceaan, tot ongeveer Oviedo, en liepen dan via de camino Primitivo naar Santiago. De afgelopen jaren is het aantal pelgrims op de Camino del Norte flink gegroeid. Deels omdat mensen die eerder de Camino Francés hebben “gedaan” weer op pad willen en dan bijvoorbeeld de Norte kiezen. Deels omdat mensen die voor het eerst op pelgrimspad gaan de Norte kiezen als alternatief voor de “volle” Camino Francés.

Wil je ook op de camino del Norte lopen? Kijk hier voor meer informatie. 

Annemiek Nefkens, Happy Holiday manager

Terug