Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Culinair genieten in het Baskenland

3 dagen Baskenland staat voor: cultuur, natuur, historie, maar voornamelijk culinair genieten.

2019-08-19

Laatst was ik een weekend in het mooie Baskenland. Vrienden vlogen, na een vakantie in Noord Spanje, vanaf Bilbao terug naar Nederland. En dus een goede reden om eens op ontdekkingstocht te gaan in dit deel van het land.

Maar eerst wat achtergrondinformatie. Het Baskenland isbijna 21.000 km² (half zo groot als Nederland of 2⁄3 de oppervlakte van België)en er wonen ongeveer 3 miljoen mensen. Ongeveer een kwart van de totale bevolking spreekt Baskisch, ofwel Euskara. Het is een van de weinige niet-Indo-Europese talen van Europa. Ik spreek inmiddels een aardig woordje Spaans, maar van het Euskara´s is werkelijk niets te maken.

Gratis kunst bewonderen

Op naar Bilbao dus, vanuit Leon een kleine drie uur met de auto. Al rijdende zie het landschap veranderen. Van het ruige, droge en rotsachtige Castilla y Leon naar het groene, glooiende Baskenland. Bilbao is, met ruim 345.000 inwoners, de grootste stad in het Baskenland en ligt aan de rivier Nervion en aan de camino del Norte naar Santiago. Meer weten over de camino del Norte? Klik hier.

De stad is sinds 1997 één van de vier steden op de wereld met haar eigen Guggenheimmuseum, de trekpleister van de stad. Het museum trekt ruim 1 miljoen bezoekers per jaar. En dat is niet gek, het gebouw van de Amerikaanse architect Frank Owen Gehry, is spraakmakend, innoverend en betoverend mooi. Ieder moment van de dag heeft zijn charme. Dat komt door de combinatie van vormen en het gebruik van titanium. Je kunt bijna niet kiezen wat mooier is: het moment waarop het zonlicht van opzij valt en voor vrij grote contrasten zorgt of het moment na zonsondergang wanneer de lucht nog niet helemaal donker is. Een deel van de kunst is gratis te bewonderen, zoals de 12 meter hoge puppy bedekt met 70.000 bloemen en de metalen reuzenspin Maman die aan de Nervión-zijde van het museum staat.

241 zware treden

De volgende dag vervolgen we onze reis richting San Sebastián, via de snelweg op ongeveer een uurtje rijden van Bilbao. Maar wij nemen de route langs de prachtige groene kust van het Baskenland. En natuurlijk mag de een bezoek aan het kleine eiland San Juan de Gaztelugatxe dan niet ontbreken. Gehecht aan het vasteland, vind je dit rotsachtige eiland een kleine kerk. Het eiland is vernoemd naar Johannes de Doper, die volgens lokale traditie het eiland heeft bezocht. En Game of Thrones-fans zullen de setting herkennen, de cast maakte er voor seizoen 7 opnames. De weg ernaartoe is echter niet gemakkelijk. Na eerst 1,5 kilometer flink dalen, klim je vervolgens weer 241 treden omhoog. Volgens de legende luid je bij aankomst van de kerk 3x de bel om een wens te doen en kwade geesten te verbannen.

Gastronomische hoofdstad van Spanje

San Sebastián staat bekend als gastronomische hoofdstad van Spanje. Maar liefst drie restaurants hebben drie Michelinsterren (de maximale score) en daarnaast zijn er nog zes sterrenrestaurants (één of twee sterren). Hier huist ook de eerste gastronomische faculteit ter wereld, waar getalenteerde koks worden opgeleid. In Baskenland eet je geen ´tapas´ maar ´pintxos´. Dus, proberen maar! Er is volop keuze, maar als Bask neem je hooguit één of twee pintxos en iedere bar heeft zijn eigen specialiteit. Een glaasje Txakolina, de witte wijn uit deze streek, hoort er uiteraard bij. Bijna iedereen in San Sebastián is lid van een ´sociedades gastronómica´. Dit zijn plekken, compleet ingericht met keuken, waar je elkaar ontmoet. Hetzij met andere leden van de vereniging of met hun families of vrienden. Het koken wordt meestal gedaan door 2 of 3 van de leden. Na het eten worden de kosten berekend en verdeeld over iedereen die aan tafel eet.

Strand, zee en surfen

De inwoners van San Sebastián (in het Baskisch heet de stad Donostia) zijn mega trots op La Concha, de schelp. Zo wordt de baai waar de stad aan ligt genoemd. Buitenstaanders vergelijken het strand met de Copacabana van Rio de Janeiro. De stad heeft drie stranden. Aan de westkant begint de boulevard bij Playa de Ondarreta. Locals die rust willen, zwemmen vanaf hier naar het eilandje Santa Clara. Jongeren en surfliefhebbers gaan het liefste naar Playa de Zurriola, aan de overkant van de rivier Urumea in de wijk Gros. Hier zijn de golven op zijn best. En zelfs al regent het, ik zie genoeg surfers in het water. Een prachtig schouwspel tussen mens en natuur. En om over het weer gesproken: dat was het enige minpunt van dit weekend. Baskenland heeft een zeeklimaat. En dat betekent dus af en toe een buitje. Maar 5 minuten later komt dan gelukkig alweer de zon tevoorschijn.

3 dagen Baskenland staat voor mij voor: cultuur, natuur, historie, maar voornamelijk culinair genieten. En dus keerden we minstens 2 kilo zwaarden dan de heenreis weer terug naar Leon. Meer weten over het Baskenland en ons aanbod? Klik dan hier.

 

Terug