Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Camino De Santiago Lopen?

10 Camino de Santiago dingen die je moet weten!

2024-03-20

Nog niet eerder was de Camino de Santiago Lopen zo populair als de afgelopen jaren. In het afgelopen jaar 2023 hebben zo een 446.061 pelgrims van over de hele wereld hun camino route naar de kathedraal van Santiago de Compostela gevonden.

 

De Camino de Santiago Lopen. Soms is het lastig om uit te kunnen leggen, waarom? En wat het betekent nou voor jou?

Dit is voor iedereen anders, ook de redenen achter het “Waarom” om ervoor te kiezen om de Camino de Santiago te lopen of fietsen. Doe je het om Spirituele redenen, een sportieve uitdaging? Of is het gewoon een wandelvakantie in Spanje wat je wilt doen?

Er zijn diverse Compostela routes welke je kunt doen. Welke camino of Pelgrimstocht je kiest, is zeer persoonlijk en hangt af van verschillende factoren zoals jouw conditie en uithoudingsvermogen, de tijd die je hebt en over welke budget je beschikt.

 

Maar welke pelgrimsroute je ook naar de kathedraal van Santiago de Compostela kiest, zijn er zeker deze 10 dingen die je absoluut dient te weten voordat je begint met het Camino de Santiago lopen (of fietsen).

 

Hier zijn onze 10 tips om de Camino de Santiago Lopen (of fietsen) welke wij vinden dat je moet weten voor je begint

 

1. Planning
Begin met plannen en onderzoek de Camino route die je wilt doen. Bekijk en bestudeer de pelgrimsroute vooraf goed. 
Breng de Compostela route die je wilt doen in kaart en houd deze kaarten bij de hand, of via een van de vele Apps die er momenteel ook zijn. Maar het is altijd handig om ouderwets, op een papiertje de plaatsen te noteren waar je op jouw pelgrims pad langs komt.  

Plan de dagelijkse afstanden en de rustpauzes per dag, ook om zo blessures te voorkomen. Bedenk goed of je eventueel rustdagen wilt inplannen, en waar je deze wilt. Het is natuurlijk heel persoonlijk of je op een plek wilt blijven waar het heel rustig is, of misschien van het moment gebruik wilt maken om zo de iets grotere plaatsen iets beter te kunnen verkennen. 

Over het algemeen kun je tijdens het Camino de Santiago Lopen niet verdwalen, maar het kan toch gebeuren, blijf dan kalm en bekijk op je mobiele app of kaart om je weg weer terug te vinden, vraag eventueel aan mensen die je tegenkomt (en vandaar dat briefje, weet je nog?) 
Als je een dorp of stad uitgaat volg de gele pijlen, en het liefste de officiële pijlen (op betonnen paaltjes, met het Jakobsschelp logo), er zijn namelijk ook “valse” pijlen die je stiekem toch een kleine omleiding kunnen laten lopen om zo precies langs een winkel of restaurantje te komen wat net een KM van de camino route af ligt. Het wordt wel goed gemonitord, maar het kan toch onverhoopt ergens nog gebeuren. Dus volg altijd zo goed mogelijk het Pelgrimspad

2. Uitrusting
Zorg voor de juiste uitrusting, waaronder goede wandelschoenen, de juiste kleding en een goede rugzak. 
En neem niet te veel mee! Er zijn onderweg langs jouw camino route genoeg plaatsen waar je eventueel iets kunt kopen wat je net mist. 

Beperk je toiletspullen, deze wegen vaak zwaar, dus kijk of je een goede all-in one zeep vindt. 
Neem kleine flesjes voor dag-nachtcrème, bodylotion mee. Zonnebrandcrème (altijd – gedurende het hele jaar).

De hotels waar Spain Is More de overnachtingen voor je regelt, is over het algemeen altijd shampoo en zeep aanwezig. 

Neem ook een klein tasje mee, waar je net je mobiel, geld en andere kleine waardevolle spullen in kan bewaren. 

Vergeet ook niet jouw Jakobsschelp, zo word je overal als pelgrim herkent!

Hier vertellen we je meer over wat nou exact mee te nemen op jouw pelgrimstocht.

Bij Spain Is More kunnen we altijd bagagevervoer van hotel naar hotel voor je regelen als je niet met een zware rugzak wilt tijdens het camino de Santiago Lopen. 

3. Training
Train om in goede fysieke conditie te zijn en gewend te raken aan wandelen op lange afstanden. 

Weet je van je zelf al dat je een minder goede conditie hebt, maar wil je toch de uitdaging aan: de Camino de Santiago Lopen en start je al snel, beperk dan het aantal KM wat je per dag gaat doen. Zo voorkom je oververmoeidheid en blessures – Plan rustdagen in! 

En: Luister naar je lichaam!

4. Gezondheid
Controleer je gezondheid en zorg ervoor dat je je medicijnen bij je hebt, en evt. een lijst met alle namen ervan. 

Drink voldoende, en neem altijd iets kleins mee wat je kunt nuttigen tijdens het Camino de Santiago Lopen. Je kunt tijdens de Pelgrimsroute op voldoende plekken onderweg iets kopen, maar het is toch wijs om een stuk fruit of kleine snack bij te hebben, en natuurlijk voldoende water, en zeker op de warmere dagen. 
Je komt tijdens de Compostela Route lopen langs verschillende fonteinen waar je je fles eventueel kunt vullen. Vaak staan deze ook op sommige Apps gemarkeerd. Bekijk deze eventueel voor je vertrekt zodat je niet zonder water op weg loopt.

En nogmaals: Luister naar je lichaam!

5. Budget 
Het budget is natuurlijk voor iedereen persoonlijk, wat ieder wil en kan spenderen. Bij Spain Is More begin je tijdens jouw Camino de Santiago op jouw Pelgrimsroute, in de ochtend altijd met een ontbijt in het hotel waar je verlijft, welke al betaald is. Dus maak een budget waar je rekening houdt met je uitgaves voor de lunch en diner en houdt ook rekening met kosten voor eventuele onverwachts vervoer of andere onverwachte uitgaves tijdens het Camino de Santiago Lopen of fietsen.

6. Sociale connecties
Maak verbinding met andere pelgrims op de pelgrimsroute, leer een beetje de taal en de cultuur van Spanje kennen. Wissel altijd gegevens met andere pelgrims uit, je weet maar nooit wat voor mooie band eruit kan groeien. Niet iedereen is natuurlijk super sociaal, houdt daar ook rekening mee, laat iedereen in zijn waarde, daar is de Camino Santiago lopen ook voor, om dit te leren. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, en iedereen is vrij om dit met jou te delen of niet, en dit geldt natuurlijk ook voor jouzelf. Maar heb je een klik met iemand, wissel gegevens uit, je kan elkaar altijd uit het oog verliezen tijdens de Pelgrimstocht. Dan is het toch leuk als je elkaar daarna kan opzoeken in het echt of via social media etc…

7. Geld
Neem altijd wat contant geld mee. In de kleinere plaatsjes waar je langs en door komt tijdens het lopen of fietsen van de Compostela Route is het mogelijk dat er geen pinautomaat of bank aanwezig is. Ook kan het zijn dat in de winkels of restaurants hier niet met pas betaald kan worden. Dus zorg ervoor dat je altijd wat cash op zak hebt.

8. Nieuwe ervaringen
Stel je zelf open voor nieuwe ervaringen tijdens het camino de Santiago Lopen. Dit kan op verschillende vlakken zijn natuurlijk. 
Proef de lokale gerechten, iedere streek/plaats heeft zijn eigen specialiteit. Uiteraard is het misschien niet wat je van thuis gewend bent, maar wat heb je te verliezen? Proef, en ervaar waar je bent. 

Stel doelen voor jezelf onderweg, altijd met je eigen limieten in gedachten, maar probeer uit je comfort zone te komen (waar mogelijk). Je bent hieraan begonnen, om een levenslange ervaring op te doen. Wat de grondreden ook mag zijn dat je deze pelgrimsroute gaat doen. 
Een ding is zo goed als zeker, dat het camino de Santiago Lopen effect op je zal hebben als persoon, en voor je toekomst, is bijna een feit. 

Ervaar iedere stap, neem alles in je op wat je onderweg tegenkomt, geniet van de ongelofelijke mooie natuur waar je doorheen komt tijdens het afleggen van jouw pelgrimstocht of tijdens jouw wandelreis in Spanje. Maak contact met je zintuigen, en maak dit een onvergetelijke reis.

9. Veiligheid
De Camino de Santiago Lopen (of fietsen) is veilig. Maar dat neemt uitzonderingen niet weg natuurlijk. Maar dit is overal ter wereld waar je bent of naar toe gaat. Wees alert op je veiligheid en neem veiligheidsvoorzieningen mee zoals een fluitje en een zaklamp, eventueel eentje die je op je hoofd kunt dragen, zodat je je handen vrij hebt. 

Laat mensen thuis weten waar je ongeveer bent op jouw Pelgrimsroute.  Je hebt ook pelgrims die ervoor kiezen een GPS tracker mee te nemen, zodat ze hun live locatie altijd met iemand op het thuisfront kunnen delen. Dit is voor iedereen natuurlijk vrij om te kiezen om dit te doen of niet. 

10. Spiritualiteit
Bereid je mentaal voor op de spirituele aspecten van de Camino en overweeg hoe je dit kunt integreren in je wandeltocht. Ben je niet zo Spiritueel, wat natuurlijk zeer mogelijk is, en doe het je voor het sportieve aspect, dan adviseren we toch om je mentaal goed voor te bereiden.

Vele mensen zijn vandaag de dag zo in de “haast” met alles – dat ze letterlijk zichzelf tegen kunnen komen tijdens het Camino de Santiago Lopen. En dat kan soms wel even rauw op je dak vallen. Het is ook helemaal niet erg als dit gebeurt, als je je zelf maar weer kunt motiveren om door te gaan, om jouw pelgrimstocht af te maken, om jouw eindpunt te bereiken! 

We hopen dat deze tips van nut voor je kunnen zijn! Heb je nou toch nog vragen over het Camino de Santiago Lopen, of andere vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren. 
Dit kan via ons contactformulier! 


Bekijk hier het aanbod van onze pelgrimsroutes en ga jouw Camino de Santiago Lopen!

Terug