Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Complete gids voor de Camino Lebaniego: Alles wat je moet weten

Pelgrimsreis door de indrukwekkende Picos de Europa

2024-02-06

Cantabrië is de enige regio in de christelijke wereld met twee pelgrimswegen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan: Camino Lebaniego en Camino del Norte.

Sinds de Middeleeuwen is er een stroom van pelgrims naar het heiligdom van Santo Toribio, waar de overblijfselen van de heilige rusten en waar genezende en wonderbaarlijke eigenschappen aan werden toegeschreven. Men kwam ook om het Lignum Crucis te aanbidden, vandaar dat pelgrims van de Camino Lebaniego bekend stonden als "crucenos" of "Kruispelgrims", zij die kwamen om het kruis te aanbidden.

Camino Lebaniego is niet zomaar een route, het is een transformerende ervaring die je meeneemt naar de diepten van de rijke geschiedenis, spiritualiteit en natuurlijke schoonheid van Cantabrië.

Camino Lebaniego begint in het kustplaatsje San Vicente de la Barquera en verbindt met het klooster van Santo Toribio de Liébana door landschappen die vertellen over een duizendjarig verleden en een natuur die bij elke stap overloopt.

De route ontvouwt zich in 3 etappes, ontworpen om je onder te dompelen in de bergen en hun natuur in al hun pracht. Je zult dicht bij de kust wandelen, de loop van rivieren volgen en dichte bossen doorkruisen, terwijl de met sneeuw bedekte toppen van de bergen de zuidelijke horizon versieren.

 

Afstand en Moeilijkheidsgraad

Lengte: De route strekt zich uit over ongeveer 72 kilometer, waardoor je een intieme verbinding hebt met het landschap en de cultuur van Cantabrië.

Moeilijkheidsgraad: De route heeft variaties in hoogte en gaat door gemengd terrein. Met een gematigd moeilijkheidsniveau is het een ideale keuze voor degenen die een fysieke uitdaging willen combineren met een diepe spirituele ervaring.

Vind je reis op de

Camino De Santiago Lebaniego

 

Erfgoed

Het hart van de Camino Lebaniego is het klooster van Santo Toribio de Liébana. Dit franciscaner klooster, waarvan de oorspronkelijke bouw dateert uit de 6e eeuw, is een schat aan preromaanse architectuur.

Het klooster is de bewaker van een reliek van onschatbare spirituele waarde: de Lignum Crucis, het grootste bekende stuk van het kruis waarop Christus werd gekruisigd.

Tijdens je reis zul je oude kerken ontdekken, toevluchtsoorden voor het christelijke geloof tijdens de Moorse bezetting, en getuigen van het begin van de Reconquista, op plaatsen zo iconisch als de Slag bij Covadonga in het naburige Asturië.

 

 

Scenische Schoonheid

Langs de weg zul je groene valleien, heuvels en kleine dorpen tegenkomen die rust en traditie uitstralen, een authentieke weerspiegeling van het minder bekende landelijke Spanje.

Bloeiende velden met grazende koeien en kronkelende rivieren creëren een mozaïek van kleuren en texturen die de zintuigen strelen.

De route van de Camino Lebaniego is een lofzang op de natuurlijke schoonheid van Cantabrië, met paden die je leiden van imposante bergen tot serene valleien. De route nodigt uit om je onder te dompelen in de majesteit van de Picos de Europa, en biedt een meeslepende ervaring door weelderige bossen en panoramische uitzichten.

Geniet van strategische uitkijkposten die onvergetelijke uitzichten bieden op de route en zijn omgeving.

 

Gastronomie: Een Feest voor de Zintuigen

De route is ook een gastronomische reis, waar je kunt genieten van traditionele gerechten zoals cocido lebaniego, heerlijke vleesgerechten, lokale kazen en de zoete sobaos pasiegos.

Elke maaltijd is een kans om verbinding te maken met het land en zijn mensen, wat je pelgrimservaring aanvult.

 

Signalen

De route is zorgvuldig gemarkeerd met de traditionele gele pijlen en specifieke borden - met rode "pijl" - voor de Camino Lebaniego, wat zorgt voor een veilige en probleemloze navigatie.

 

De etappes van de Camino Lebaniego zijn perfect gemarkeerd op al hun afslagen, altijd met zichtbare markeringen en op sommige punten met informatie over afstanden tot de volgende dorpen.

 

Uitrusting

Het is essentieel om je goed voor te bereiden om van de route te genieten. Het hebben van geschikt schoeisel, zoals wandelschoenen, om de diversiteit van het terrein aan te kunnen, van bergpaden tot oneffen terrein, is belangrijk. Dit zorgt niet alleen voor veiligheid, maar ook voor comfort tijdens je pelgrimstocht.

 

Diensten

We raden aan om voldoende water mee te nemen voor de etappes, vooral op warme dagen omdat er niet altijd waterfonteinen in de buurt zijn. Wat betreft voedsel, hoewel je tijdens elke etappe verschillende dorpen doorkruist, heeft niet elk dorp een bar of winkel waar je eten kunt kopen.

 

Klimaat

Het klimaat van de regio voegt een dynamisch element toe aan de reis. Gekarakteriseerd door koude winters en milde zomers, nodigt het oceaanklimaat van de regio uit om je voor te bereiden op regen en plotselinge temperatuurwisselingen, vooral bij het betreden van bergachtige gebieden.

 

Vind je reis op de

Camino De Santiago Lebaniego

 

Door deze details te integreren, wordt de Camino Lebaniego onthuld als een rijke en veelzijdige ervaring, waarbij niet alleen een reis door adembenemende landschappen en sites van historische en spirituele betekenis wordt geboden, maar ook een pad dat zowel fysiek als emotioneel uitdaagt en voldoening geeft.

Wil jij 5 redenen weten waarom je deze Camino moet doen? Lees het hier...

Terug