Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

La Rioja, een verborgen parel in Noord Spanje

Alles wat je nog niet wist over Rioja

2019-05-10

Wie kent niet de wijnen van La Rioja? Deze Spaanse streek met meer dan 500 wijnhuizen staat internationaal bekend om de kwaliteit van zijn wijnen. Een tijdje geleden had ik de eer om samen met mijn collega Sofia, en op uitnodiging van het Tourist Office in Logroño, een paar dagen in het Rioja gebied te verblijven. Ik was er al eerder geweest, als pelgrim, maar je focus ligt dan vooral op pelgrimeren en je kijkt met andere ogen naar de omgeving waar je in bent.

Na een prachtige autorit, langs Burgos, kwamen we aan in Logroño. Logroño ligt aan de oever van de Rio Ebro en aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Het is het commerciële centrum van de streek met één en al bedrijvigheid. Veel bewoners in deze stad zijn bij de handel in de wijn betrokken. Hoewel het een oude stad is heeft het niet veel belangrijke bouwwerken. De afgelopen jaren is de stad behoorlijk uitgebreid en vernieuwd. In 2012 werd de stad uitgeroepen tot gastronomische hoofdstad van Spanje! De trekpleister van de stad bij uitstek is Calle Laurel. Het is het gebied met de hoogste concentratie van gastronomische specialiteiten en tapas in de Rioja. En een ontmoetingsplaats waar het sociale en vriendelijke karakter van het Rioja-volk dagelijks te vinden is.

Bezoek aan een bodega

Na aankomst in het hotel worden we al snel opgehaald met de bus om een bodega te bezoeken. Een familiebedrijf, waar de 4e generatie inmiddels het bedrijf runt. Gepassioneerd, en uiteraard onder het genot van wijn en tapas, krijgen we uitleg van het proces van wijn maken, het vermarkten van de wijn en de interactie met andere aspecten in de stad, zoals cultuur.
 

Serene rust 

De volgende ochtend bevinden we ons, na een korte busrit door de prachtige omgeving van de Rioja, al snel in hele andere sferen. We brengen een bezoek een de kloosters Yuso en Suso. Yuso is een klooster uit de 11e eeuw, van oorsprong een benedictijnenklooster. Een deel van het klooster is tegenwoordig omgevormd tot een hotel. Suso is het oudste van de twee bouwwerken en dateert uit de 6e eeuw. De Spaanse geschreven en gesproken taal is geboren in deze kloosters; de eerste literatuur in het Castiliaans werd hier geschreven en ontwikkelde zich tot een van de meest gesproken talen ter wereld. Om die redenen werden de kloosters in december 1997 erkend als cultureel werelderfgoed en toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst. In de kloosters heerst een serene sfeer en we staan versteld van alle pracht en praal binnen en een verzameling van oude boeken. Een prachtige plek voor iedereen die rust en bezinning zoekt!

Wijnhoofdstad Haro 

We vervolgen onze route naar Haro, de wijnhoofdstad van de Rioja en brengen een bezoek aan een van de oudste bodega´s van de stad. Er hangen spinnenwebben aan de muur en de geur is vreemd, maar het zijn de beste condities om de wijn te bewaren. De spinnen eten namelijk al het ongedierte op dat in de wijnkelders niet thuishoort en een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de wijn perfect rijpt. In deze bodega wordt nog op een traditionele manier wijn gemaakt. Bijzonder om te zien!

De keuken van Rioja

Tijd voor de innerlijke mens. De keuken van La Rioja is eenvoudig en maakt gebruik van de producten van topkwaliteit in de regio. De populaire agrarische traditie van het gebied biedt de keuken een grote variëteit aan lokale groenten en peulvruchten: paprika, knoflook, uien, artisjokken, asperges en sla. We krijgen een typisch gerecht uit deze regio voorgeschoteld ‘Cochinillo', speenvarken. Er bestaan speciale restaurants waar het gerecht in speciale houtovens wordt bereid. Bij gebrek aan houtovens in tegenwoordige huizen wordt het gerecht nogal eens in een aardewerken schaal naar de dorpsbakker gebracht waar het na het broodbakken en voor etenstijd in de houtoven wordt gezet. Dit zorgt voor een krokant korstje en heerlijk mals vlees! Genieten dus.

Na de lunch brengen we een bezoek aan het wijnmuseum in Haro. We krijgen uitleg over alles wat maar met wijn te maken heeft: de ingrediënten, de tools, het proces, de mensen, de wijngaarden. Een ontelbare schat aan kennis komt hierbij kijken die vaak van generatie naar generatie wordt overgedragen.

Jurrassic Parc

Wist je trouwens dat Rioja Spanje's eigenste Jurassic Parc is? Een dinosaurusroute voert langs de 22 belangrijkste steenlagen waarin de voetsporen van de beesten voor de eeuwigheid zijn vastgelegd. De echte liefhebber gaat naar Enciso, waar hij veel meer dan een handjevol skeletten krijgt. Een woeste Tarbosaurus, met de afmetingen van een echte, bewaakt de toegang tot Valdecevillo, een van de juwelen van de route. Wie durft?

Terug in Logroño sluiten we ons bezoek uiteraard af in Calle Laurel. Onder het genot van wederom een gepassioneerde uitleg van de voorzitter van de stichting die alle bars samen hebben opgericht, genieten we na van al het moois dat Rioja te bieden heeft.

Kortom.....
Na dit bezoek kan ik zeggen dat ik enorm onder indruk ben van Rioja en ik met totaal andere ogen naar dit adembenemende gebied ben gaan kijken. Een gebied dat vooral bekend staat om zijn wijnen, maar zoveel meer te bieden heeft. Naast uiteraard een bezoek aan wijnhuizen, kun je naast wijnproeven ook andere activiteiten doen tussen uitgestrekte wijnvelden, zoals paardrijden, ballonvaren, crosscountry rijden. Deze regio is nauw verbonden met de pelgrimstocht naar Santiago en heeft ook op cultureel gebied veel te bieden. Naast de hoofdstad Logroño zijn ook andere plaatsen het ontdekken waard, zoals Santo Domingo de la Calzada en zijn kathedraal of San Millán de la Cogolla en zijn kloosters. En als we daar dan de verrassende wereld van de natuur aan toevoegen? Dan is Rioja met zijn mediterrane bossen, hoge gebergten, maanlandschappen en natuurparken, zoals de Sierra de Cebollera en het biosfeerreservaat van Arnedillo, een verborgen parel in Noord Spanje! 

Meer weten over Rioja of zelf de Rioja ontdekken? Klik hier. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen voor advies op maat. 

Annemiek Nefkens 

Happy Holiday Manager 

Terug