Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Camino Portugues - De Portugese Kustroute

Waarom steeds meer pelgrims kiezen voor deze Compostela route....

2023-02-22

De pelgrimsroute langs de Portugese kust staat al eeuwenlang bekend als een belangrijke religieuze en spirituele pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.

 

Na een aantal jaren gedeeltelijk vergeten te zijn en misschien wel overschaduwd door de meer bekende Camino Frances, heeft deze pelgrimsroute de afgelopen jaren een bijna explosieve belangstelling gekregen en lopen of fietsen vele pelgrims vanover de hele wereld deze Portugese kustroute weer naar de kathedraal van Santiago de Compostella.

Waarom is dat? Wat maakt de kustroute van Porto naar Santiago de Compostella lopen ineens weer zo interessant?  We zetten het hieronder voor je op een rijtje.

 

De bries van de Atlantisch Oceaan

De belangrijkste reden voor het Camino de Santiago lopen, is hier waarschijnlijk wel de werkelijk unieke ervaring om langs de Atlantische Oceaan deze Compostela route af te leggen. Hoewel het kustgebied soms erg vol en druk is, zijn de wandel- en fietspaden prettig.

Je profiteert tijdens het Camino de Santiago lopen, wandelreis of fietsvakantie in Portugal en Spanje, dat je over de eindeloze - zeer aangename- houten wandelpaden door de duinen jouw reis maakt.

Ook al wordt deze Compostella route de Portugese kustroute genoemd, je mag natuurlijk niet vergeten dat je op deze pelgrimstocht The Best of Both Worlds hebt: Je komt door de 2 prachtige landen, Portugal en Spanje.

Deze Portugese pelgrimstocht langs de kust biedt daarnaast zoveel unieke, historische en natuurlijke landschappen. Je maakt het strandleven van dichtbij mee, ziet de locale vissers, geniet van de mooie natuur, passeert levendige steden en dorpen, en natuurlijk de altijd veranderlijke en machtige oceaan. Een duik hierin nemen kan wel wat fris zijn vroeg of buiten het zomerseizoen, maar je voeten afkoelen na een lange wandel of fietsdag is ook erg fijn, toch?

Een ander, en ook niet geheel onbelangrijk punt voor sommige pelgrims onder ons, is de kustroute veel minder druk dan de normale Camino Portugues door het binnenland. Dit geldt met name voor het stuk tot Redondela, waar deze Portugese kustroute weer samenkomt met de Camino Portuges welke door het binnenland verder door gaat naar de kathedraal van Santiago de Compostela.

Vele pelgrims op de Camino Portugues kustroute ervaren vaak een gezellige sfeer en een gevoel van gemeenschap, waardoor het een onvergetelijke ervaring voor de rest van je leven kan zijn. En dit is natuurlijk misschien wel een van de belangrijkste aspecten hier, voor wat voor type pelgrim dan ook, na het Camino de Santiago lopen. De herinneringen die je eraan overhoudt.

Andere weetjes...

De traditionele Camino Portugues vanuit Porto naar Santiago de Compostela heeft een lengte van totaal 239 km. De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella langs de kust is iets langer, deze heeft een lengte van 273 km.

In 2022 passeerde er 30630 pelgrims deze Portugese kustroute naar Santiago de Compostella. Dat is bijna 7% van de pelgrims die naar het graf van Jakobus gingen in dit heilige jaar!

Vanuit Porto naar Caminha gaat deze pelgrimsroute langs de kust via promenades en weggetjes, langs de brede zandstranden en bloemrijke duinen van het Noord-Portugese kustgebied. Toch gaat de Camino De La Costa vanaf Viana do Castelo weer een deel door het binnenland, langs landelijke weggetjes, traditionele dorpen, bossen en historische steden en kleine steden, zoals Esposende en Viana do Castelo.

Hier lijkt de tijd echt te hebben stilgestaan en je waant je een totaal andere eeuw. In dit deel van de kustroute zitten ook een paar pittige klimmetjes. Dus als je denkt de hele pelgrimstocht over fijne vlakke stukken de camino langs de kust te kunnen afleggen, dan heb je het helaas mis!

Eenmaal aan de overkant van de rivier de Minho als je A Guarda verlaat, wandel of fiets je veelal langs en over de rotsachtige Galicische kust. Daarna gaat de camino landinwaarts, via de grote stad Vigo en Redondela, waar het de Portugese kustroute weer samen komt met de traditionele camino Portugues.

Heb je eigenlijk nog niet genoeg van de kust, en zou je toch nog een beetje meer van de mooie kustlijn van Galicie willen genieten, dan is er vanaf Pontevedra een mooi alternatief. Er is namelijk een variant op de originele Camino Portugues, welke het spirituele alternatief ofwel in het Spaans “Variante Espiritual” wordt genoemt.

De Variante Espiritual staat bekend om zijn diepe spirituele betekenis en prachtige landschappen. Deze route biedt pelgrims een unieke kans om te ontsnappen aan de drukte van de Camino Portugues en te genieten van een meer contemplatieve en meditatieve ervaring.

Het spirituele pad voert je door de meest ongerepte delen van de regio, met adembenemende uitzichten op de Atlantische Oceaan en het groene landschap van Galicië. Onderweg, tijdens het Camino de Santiago lopen, zijn er veel mogelijkheden om te mediteren en te reflecteren op de natuurlijke schoonheid van de omgeving.

Deze Compostella route wordt gekenmerkt door enkele van de meest heilige plaatsen op de Camino de Santiago, waaronder de abdij van Armenteira, de kerk van Santa María de Alba en de kerk van San Martín de Meis. Deze plaatsen worden beschouwd als belangrijke spirituele centra die pelgrims helpen om hun geest te openen en hun ziel te voeden.

Een van de hoogtepunten van de Variante Espiritual is de Ermida de San Salvador de Padrón, een prachtige kerk die wordt beschouwd als de plaats waar de boot van Sint-Jakobus aankwam in Galicië. Pelgrims komen hier om hun stempel te krijgen en te bidden voor bescherming en leiding op hun reis naar de kathedraal van Santiago de Compostela.

De Variante Espiritual biedt een diepgaande spirituele ervaring die verder gaat dan het fysieke element tijdens het Camino de Santiago lopen of fietsen, en richt zich op het versterken van de verbinding tussen de pelgrim en het goddelijke. Voor degenen die op zoek zijn naar een diepere en meer betekenisvolle Camino-ervaring, is deze route zeker het overwegen waard.

Wil je meer info over deze alternatieve optie op een van de Portugese routes? Vraag het ons via ons contactformulier!

 

Mmmmm...

Ook de innerlijke mens en zijn zintuigen worden onderweg goed verzorgd. Koop en probeer tijdens het Santiago de Compostella lopen bij de plaatselijke bakker een pastel de nata (letterlijk: pasteitjes uit Belém).

Dit is een van de meest bekende zoetigheden uit de Portugese keuken. Ze zijn te verkrijgen in veel cafés en de banketbakkerijen van Portugal, maar het oorspronkelijke recept dat is geheim.

De Pastéis de Belém krijgen hun karakteristieke kleurschakering door het bakken in de oven op een hoge temperatuur. En vergeet ook niet de verse sardientjes te proberen, simpel klaargemaakt op vuur met een beetje zout en citroen. Om van te smullen!

Er is natuurlijk ook nog een ander voordeel van de Portugese Kustroute. Wat is er nou beter en lekkerder dan de mogelijkheid te hebben iedere dag verse vis en zeevruchten te kunnen eten? En dit is eigenlijk tijdens je hele Compostela route, als je een van de Portugese varianten kiest.

In zowel Portugal, als in Spanje, en zeker Galicie, kun je gegarandeerd heerlijk eten. Ook voor mensen die geen vlees of vis eten, is er volop keuze welke ook jouw zintuigen een dansje laat maken bij het proeven hiervan.

En houd je van een lekker glaasje, dan moet je zeker de bekende Port en wijnen van Galicie proberen.

 

De weg op de camino vinden & Tijdverschil

De Portugese kustroute staat op de camino naar Santiago de Compostella goed aangegeven. De bekende Jakobsschelp wijst je overal keurig de weg! Natuurlijk raden we je altijd aan voor dat je aan een Compostela route begint, je goed in te lezen, en de kaart in je op te nemen. Of maak gebruik van een van de bekendere mobiele App´s of GPS navigaties om je op de juiste route te houden.  

Maar verdwalen heeft ook zijn charmes misschien, en zo kun je ook je taalkennis een beetje bijschaven om de weg weer terug naar de Camino te vragen! Want Engels, dat is helaas niet erg aanwezig op deze route. En de locale bewoners van zowel Portugal als Spanje, houden ervan als je laat zien dat je de moeite neemt om in hun taal iets te vragen. Ze zullen je hoe dan ook zeker helpen.

Maar zoals eerder gezegd, de Portugese Kustroute staat overal goed aangegeven. En bij Spain Is More krijg je voor je aan jouw camino begint, een goede gids om je op weg te helpen.

Nog wel een kleine tip: In Portugal is het 1 uur vroeger dan in Spanje. Dus op het moment dat je de grens tussen Spanje en Portugal oversteekt, zet dan je horloge weer een uur vooruit.

 

We hopen dat deze redenen je inspireren om de Camino Portugues kustroute te overwegen als jouw volgende wandelavontuur!

Wil je meer informatie? Of wil je de camino Portugese langs de kust lopen of fietsen?

Contacteer ons dan hier!

Terug