Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Camino Portugues - Kustroute Lopen

Camino Portugues

Deze historische Pelgrimsroute is bij vele geliefd omdat het je gedurende je Camino Reis zowel door Portugal komt als door Spanje. En je zo the best of both hebt op op jouw Camino Reis naar Santiago De Compostela.

 • Vanaf 1700 Euro /pers.
 • 260 km
 • 15 nachten & Inclusief Vluchten
 • moeilijkheidsgraad
  ?
  NOTITIE : Op geen van de pelgrimsroutes zijn steile rotswanden aanwezig

  1: Heel makkelijk. Vlak en zonder benoemenswaardige heuvels. Goede en brede paden.

  2: Makkelijk. Met flauwe hellingen. Goede en brede paden.

  3: Matig. Redelijk heuvelachtig, met mogelijk lange afstanden tussen voorzieningen en dorpen. Goede maar af en toe smalle paden.

  4: Matig/Moeilijk. Langere en steilere paden. Soms met weinig voorzieningen onderweg. Goede maar soms smalle paden. 

  5: Moeilijk. Bergachtig, met lange en steile beklimmingen. Mogelijk weinig voorzieningen. Goede, maar soms smalle paden.
 • Natuur

De Portuguese pelgrimsroute Lopen langs de Portugese kust staat al eeuwenlang bekend als een belangrijke religieuze en spirituele pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, voor pelgrims die de tombe in de kathedraal van Santiago bezoeken. Na een aantal jaren gedeeltelijk vergeten te zijn en misschien overschaduwd door de Franse Camino van de Camino de Santiago Lopen, heeft deze pelgrimstocht de afgelopen jaren een bijna explosieve belangstelling gekregen. 

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, maar de belangrijkste is waarschijnlijk de werkelijk unieke ervaring die het is om te wandelen of fietsen langs de Atlantische Oceaan. De weg van Saint James Portugees aan de kust is daarom niet alleen een religieuze Caminoreis, maar ook een spirituele reis door de meest prachtige natuurlandschappen van Europa. Deze caminoroute biedt zoveel unieke, historische en natuurlijke landschappen. Het is niet overdreven om te beweren dat geen pelgrim Santiago de Compostela bereikt zonder fysiek en mentaal geraakt te zijn door de prachtige ervaringen die je op deze reis te wachten staan.

Vanaf de kathedraal Sé in Porto begint je bedevaartstocht door de oude wijk van Porto met zijn idyllische straatjes, daarna volg je de rivier de Duero naar zijn monding aan de Atlantische Oceaan. Na een prachtige afscheid van Porto, wandel je langs de Atlantische kust en met uitzondering van een paar omwegen waar de Pelgrimsroute je een beetje landinwaarts voert, wandel je langs de Atlantische Oceaan tot aan de stad Vigo. Als je naar de bodem van de Baai van Vigo loopt of fietst, zal je waarschijnlijk een weemoedig moment beleven, maar ook klaar zijn om je pelgrimage voort te zetten door het prachtige landschap van Galicië. Gedurende je reis door de meest noordwestelijke regio van Spanje, ervaar je een authentiek Galicië, waar je door prachtige dorpjes gaat, de beroemde Galicische keuken met zijn uitgebreide scala aan zeevruchten eet, de exquise Albariño-wijnen proeft en natuurlijk de lokale bevolking ontmoet. 

We hebben deze camino in verschillende etappes verdeeld, waar je kan kiezen: De Camino wandelen of De Camino fietsen.


✔Vertrek het hele jaar door.

Bagagevervoer is optioneel.

✔Uw persoonlijk Pelgrimspaspoort.

✔Speciaal geselecteerde hotels - altijd met eigen badkamer - met de beste locatie, service en authentieke charme.

✔ Spain is More Camino- E-gids met praktische informatie, suggesties voor een paklijst, aanbevolen restaurants, kaarten van alle steden langs de Camino- en hotellocatie, Pelgrimspaspoort / legitimatiebewijs, advies en begeleiding, service telefoonnummers en nog veel meer, allemaal om uw reis op de Camino een ervaring van uw leven te maken!

✔Deze trip kan worden gecombineerd met andere Camino-routes.

✔ Splitsen van etappes: Ja, altijd!

✔ Daguitstap naar Finisterre.

Deze caminoreis kun je het hele jaar door lopen of fietsen. Je passeert een aantal dichtbevolkte gebieden, zodat je alles kunt kopen wat je nodig hebt.

In de sectie "gedetailleerde route" vindt je meer gedetailleerde informatie over elke fase, evenals kaarten van de profielen van elke fase met foto's.

Word ook lid van onze Facebookgroep!

 

Inclusief

Vanaf 1.700 Euro /pers.Per persoon in een 2-pers. kamer & Inc. Vlucht

Toeslag eenpersoonskamer: 350 Euro

Inclusief
 1. 15 nachten in een tweepersoonskamer met eigen badkamer.
 2. 15 x ontbijt
 3. Vlucht Amsterdam/Brussel - Porto &  Santiago - Amsterdam/Brussel. Incl. 1 stuk check-in bagage p.p.*
 4. Een gedetailleerde Spain is More E- gids  Het is mogelijk om fysieke exemplaren te bestellen.
 5. Pelgrimspaspoort (Credencial).
 6. Excursie naar Finisterre.
 7. 24/7 noodnummer.
 8. Belastingen.

*Tenzij anders vermeld in de offerte. Het gewicht hangt af van de vliegtuigmaatschappij (meestal 20-23 kg.). 

Niet inbegrepen
 1. Korte ritten met lokaal bus- en taxivervoer.
 2. Vervoer van het vliegveld in Porto naar het centrum (taxi kost ong. 25€, en bus ong. 5€). Vertrektijden en haltes van de bussen vind je in onze gids. 
 3. Vervoer van het hotel in Santiago naar het vliegveld van Santiago (taxi kost ong. 20€, bus ong. 5€). Vertrektijden en haltes van de bussen vind je in onze gids. 
 4. Toeristenbelasting in Porto. 2€/persoon/nacht. 
Optioneel
 1. Maak jouw Caminoreis persoonlijk: verleng je reis, verdeel etappes en boek leuke excursies. Vraag het ons. Wij helpen je graag met jouw wensen. 
 2. We raden je aan een extra nacht in Porto door te brengen, voordat je aan je Camino-reis begint. Deze stad biedt een grote verscheidenheid aan gastronomie en cultuur. We raden je ook aan om twee nachten in Vigo of Baiona door te brengen, zodat je naar het "Islas Atlánticas natuurpark" kunt gaan. Vraag ons om meer informatie.
 3. Bagagevervoer: tijdens de pelgrimsroute kan van tevoren worden geboekt. Als je dit aanvraagt, wordt je koffer van hotel naar hotel vervoerd op de aangegeven wandeldata. Prijs: 150 €/bagagestuk van max. 15 kg.
 4.  Spain is More fysieke gidsen kunnen worden besteld bij het boeken (30€/per exemplaar)
 5. Annuleringsverzekering: beschikbaar in het bevestigingsproces. (kan worden aangevraagd bij het boeken).
Beschrijving

Meestal wandel of fiets je over de houten paden langs de Atlantische kustlijn naar de Spaanse grens.

Zodra je de grens en de rivier de Minho bent overgestoken, merk je zeker een verschil in het landschap op. Dit deel van de kustlijn van Galicië is ruwer met rotsen en slechts een paar kleinere stranden. Maar dat wordt rijkelijk gecompenseerd met een adembenemend uitzicht op de oceaan en de bergen. Op dit deel van je Camino volg je de oceaan helemaal naar een van de grootste vissershavens ter wereld, Vigo. Vanaf hier voert de pelgrimsroute je het binnenland in en komt samen met de andere Portugese Camino in Redondela.

Kijk voor een meer gedetailleerde beschrijving van deze Camino het dagschema van deze camino. 

Het Galicische deel van de Portugese pelgrimstocht lijkt veel op het eerste deel. Het enige verschil is dat de hellingen iets steiler en langer zijn. Eenmaal voorbij Pontevedra worden de heuvels minder en de etappes makkelijker. De omgeving is mooi en je hebt een fantastisch uitzicht over de fjorden.

Meer informatie over individuele etappes vind je bij de beschrijving van de reis waar de etappes onder vallen.

Mogelijkheid om etappes te splitsen: Ja.

De voorzieningen onderweg zijn goed en je komt langs grotere dorpen en stadjes waar je alles kunt vinden dat je nodig hebt.

In de Spain is More gids die je een paar weken voor vertrek ontvangt, vind je alle praktische informatie, adresjes voor leuke restaurants, plattegronden van steden, adressen van de hotels, noodnummers en veel meer, zodat je onbezorgd kunt genieten van dit ongelooflijke avontuur.

Gedetailleerde routebeschrijving
Gedetailleerde routebeschrijving (bekijk alle dagen )
Dag 1.- Aankomst in Porto

Aankomst in Porto. Het hotel is centraal gelegen in de prachtige oude binnenstad van Porto, op korte loopafstand van de vele bezienswaardigheden van de stad.

Dag 2.- Porto

Deze stad in het noorden van Portugal aan de monding van de Duero rivier is een bijzondere plek. Het contrast tussen de rijke buurten met grote herenhuizen en de smalle steegjes van het historisch centrum dat in 1996 door UNESCO tot Werelderfgoed is uitgeroepen, is enorm. Opvallend is het grote aantal vervallen gebouwen. De smalle, historische en nostalgische straatjes van Porto zijn ideaal om doorheen te wandelen. Een avondwandeling langs de Duero, de Mercado do Bolhao en de uiteenlopende smaken van de portwijnen mag je niet missen.

Dag 3.- Porto + Matosinhos - Vila do Conde 22 Km

Of het nu je 1e of 10e bedevaart is, de eerste dag is altijd iets heel bijzonders. Op deze eerste camino-etappe vanuit Porto raden we aan om de eerste 11 km de metro te nemen. uit Porto. Dit maakt de etappe 22 km. Je kunt er ook voor kiezen om helemaal vanuit Porto te wandelen, waardoor de etappe 33 km is. lang. Ons gidsmateriaal zal beide scenario's in detail uitleggen.

Vanaf de metrohalte in Matosinhos volgt de camino de prachtige kustlijn langs kilometers heerlijke zandstranden. Het kan een meditatieve ervaring zijn om naar het geluid van de Atlantische golven te wandelen. Het eindpunt, de historische havenstad Vila do Conde, staat bekend om zijn historische scheepswerven. Tijdens de maritieme hoogtijdagen van Portugal, toen ontdekkingsreizigers de oceanen overstaken, werden hier verschillende van de grote houten schepen gebouwd. Een gezellig stadje met goede restaurants en een boeiende historie.

Afstand: 22 Km

HOOGTE PROFIELm
Vila do CondePorto / Matosinhos
Dag 4.- Vila do Conde - Esposende/Marinhas 26 Km

Er wacht je nog een dag met prachtige kustlijnen. Samen met gezellige cafés en uitzichten die je nooit zult vergeten, brengt de camino van vandaag je naar Esponsende. Dit is ook een van je langere etappes, dus begin 's ochtends op tijd en geef jezelf genoeg tijd voor de lunch en misschien een duik in de verfrissende Atlantische Oceaan tijdens deze geweldige wandeling naar Esposende.

Afstand: 26 Km

HOOGTE PROFIELm
Esposende/MarinhasVila do Conde
Dag 5.- Esposende/Marinhas - Viana do Castelo 21 Km

Op weg van Esposende, komt de camino nu op het platteland waar je door prachtig onderhouden dorpen wandelt en Portugal op een authentieke manier ervaart. Wanneer je aankomt in Viana do Castelo, verken en geniet van de oude binnenstad, die prachtig is gerenoveerd met de gebruikelijke Portugese uitstraling voor de details en net respect voor de geschiedenis.

Afstand: 21 Km

HOOGTE PROFIELm
Viana do CasteloEsposende/Marinhas
Dag 6.- Viana do Castelo – Caminha 27 Km

Vanaf Viana do Castelo volgt je de kustlijn is veranderd naarmate je Spanje nadert. De vele strandgebieden zijn nu veranderd in een rotsachtige kustlijn, waar de golven de rotsen hebben uitgehouwen in verbazingwekkende sculpturen. Dit deel van je camino heeft niet veel hellingen, maar is toch relatief lang. Voordat je aankomt in Caminha, neem je een pauze op een van de stranden. Zoek een comfortabele plek op het strand of op een van de rotsen, kijk over de oceaan, luister naar de golven die nooit stoppen met pulseren en haal diep adem en herinner je de ongelooflijke pelgrimstocht van de laatste dagen. Met andere woorden, neem de tijd om afscheid te nemen van Portugal, voordat het volgende hoofdstuk op je camino je over de grens naar Spanje brengt.

Afstand: 27 Km

HOOGTE PROFIELm
CaminhaViana do Castelo
Dag 7.- Caminha – Oia 22 Km

Dit deel van je pelgrimstocht heeft een speciaal element als je de veerboot tussen Portugal en Spanje neemt. Hoewel het oversteken van de rivier de Minho niet meer dan 20 minuten duurt, is er toch iets speciaals aan het oversteken van de grens tussen Portugal en Spanje op deze manier. Eenmaal in Spanje merk je wederom de verandering langs de kustlijn, omdat de kustlijn van Galicië een prachtige ruwheid lijkt te hebben. Op weg naar Mougas passeer je onder andere het Mosterio de Santa Maria de Oia, gesticht in het midden van de 12e eeuw. Het is een van de weinige kloosters in Europa met een locatie direct naast de oceaan. Deze etappe biedt gevarieerd terrein.

Afstand: 22 Km

HOOGTE PROFIELm
OiaCaminha
Dag 8.- Oia – Baiona 18 Km

Vanuit Mougas gaat je reis verder naar het pittoreske kuststadje Baiona. Een van de belangrijkste attracties in Baiona is het indrukwekkende fort, Castillo de Montereal, waarvan de stichting dateert uit de 12e eeuw. Baiona heeft een grote historische betekenis voor Spanje, want dit was waar het eerste nieuws van "De Nieuwe Wereld" in Amerika werd gebracht door Martín Alonso Pinzón in 1493. Het nachtleven in Baiona is enorm gevarieerd in restaurants, cafés en bars. Dus als je pelgrimstocht tot nu toe niet te moeilijk voor je is geweest, raden we je aan een aangename avond door te brengen in de stad voordat je naar Vigo gaat.

Afstand: 18 Km

HOOGTE PROFIELm
RamallosaMougas
Dag 9.- Baiona – Vigo 22 Km

Deze etappe biedt je de mogelijkheid om te kiezen tussen twee verschillende routes. Je kunt de traditionele Camino nemen die je naar het platteland leidt, door prachtig beboste gebieden, historische monumenten en een geweldig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Een andere optie is de "nieuwe" Camino, die de kust volgt en langs enkele van de prachtige stranden loopt, die de lokale Spanjaarden in de zomer graag bezoeken. Deze route heeft minder hellingen, maar ook enkele iets langere stukken waar je langs de hoofdweg loopt. De afstand is ongeveer hetzelfde voor beide routes.

Afstand: 22 Km

HOOGTE PROFIELm
VigoRamallosa
Dag 10.- Vigo - Redondela 16 Km

Vandaag gaat je camino door het authentieke Galicische platteland. In eerste instantie volg je "La Ruta de Aqua" met een prachtig uitzicht op de baai van Vigo.

Afstand: 16 Km

HOOGTE PROFIELm
RedondelaVigo
Dag 11.- Redondela - Pontevedra 20 Km

Vandaag heb je waanzinnige uitzichten over de baai van Vigo. Als je een liefhebber van oesters bent, moet je zeker een stop maken in de stad Arcade waar je de lekkerste oesters van Galicië kunt eten.

Tot aan Pontevedra passeer je een diversiteit aan landschappen. De stad heeft een historische binnenstad en staat bekend om haar vele gezellige pleinen. De ideale plek om van de lange wandeling bij te komen.

Afstand: 20 Km

HOOGTE PROFIELm
PontevedraRedondela
Dag 12.- Pontevedra - Caldas del Reis 22 Km

Na een sfeervolle avond in Pontevedra gaat de route verder via een brug over de rivier Lérez.

Vanaf hier slingert het pelgrimspad door een prachtige vallei voordat je weer in het open landschap komt. Een rustige etappe die in Caldas de Reis eindigt.

Afstand: 22 Km

HOOGTE PROFIELm
Caldas de ReisPontevedra
Dag 13.- Caldas del Rey - Padrón 19 Km

Deze etappe gaat over prachtige paadjes en over de middeleeuwse brug die de oevers van de Bermaña verbindt. De hele weg tot aan Padrón kom je door een schitterende omgeving. Padrón is het stadje waar volgens de legende het schip met de overblijfselen van de apostel Jacobus aanlegde.

Padrón staat bekend om de kleine groene pepers die je absoluut moet proberen. Af en toe zit er een hele scherpe peper tussen, maar dit weet je pas als je er al een hapje van hebt genomen.

Afstand: 19 Km

HOOGTE PROFIELm
PadrónCaldas de Reis
Dag 14.- Padrón - Santiago de Compostela 25 Km

Het is altijd een bijzondere ervaring om voet te zetten in de stad Santiago, ongeacht de pelgrimsroute die je afgelegd hebt. Vanaf de Portugese route ontwaar je de torens van de kathedraal iets eerder dan vanaf de Franse route, maar van beide kanten is de aanblik even prachtig. Het is een ongelooflijk gevoel wanneer je na een lange bedevaart de kathedraal van Santiago in de verte ziet opdoemen.

Bij aankomst heb je de hele dag om deze betoverende stad te leren kennen.

Afstand: 25 Km

HOOGTE PROFIELm
Santiago de CompostelaPadrón
Dag 15.- Santiago de Compostela en Finisterre

Echte pelgrims reizen na Santiago verder naar Finisterre. Deze tour brengt je ´s ochtends met de bus onder begeleiding van een Engelstalige gids van Santiago naar Finisterre en ´s middags weer terug naar Santiago. De excursie laat de ruige Galicische kustlijn zien en de beroemde ¨Costa de la Muerte¨ (de Kust van de Dood) waar talloze schepen schipbreuk hebben geleden. Op de meest westerlijke punt ligt Finisterre (¨Het Einde van de Wereld¨). Romeinen gaven het deze naam, omdat het voor hun toen letterlijk het einde van de bekende wereld was. Voor veel pelgrims is dit het symbolische eindpunt van hun pelgrimstocht.

De avond breng je door in Santiago de Compostela.

Dag 16.- Terugreis vanuit Santiago

Vertrek vanuit Santiago.