Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

De Franse route over de Sint-Jacobsweg. Antwoorden op al jouw vragen.

In dit blog vind je alle antwoorden op vragen over het terrein, het weer, de diensten, afstand, moeilijkheidsgraad en andere nuttige informatie die je nodig kunt hebben over deze Camino Route.

2023-11-23

 St-Jean-Pied-de-Port - Pamplona


Ontdek de ultieme gids voor de Camino de Santiago Lopen, van Saint-Jean-Pied-de-Port tot Santiago de Compostela. Verken elk deel van de Camino Francés, met details over afstanden, moeilijkheden, landschappelijke schoonheid en handige tips. Ideaal voor pelgrims.

 

Afstand en moeilijkheidsgraad

De afstand van Saint-Jean-Pied-de-Port (SJPDP) naar Pamplona via de Camino Francés is ongeveer 65 km.

De eerste etappe van de Franse Camino Route , begint in St.-Jean-Pied-de-Port, en is de zwaarste van de hele Pelgrims Route. Vooral de eerste 10 km, tot de Pyreneeën zijn overgestoken.

Deze etappe van 25 km heeft een uitdagende klim in de eerste 10 km en vereist een matige fysieke voorbereiding. Er is slechts één plek om te eten of iets te kopen gedurende deze 25 km, dus het is essentieel om water en energierijke snacks mee te nemen.

De volgende twee etappes na Saint-Jean-Pied-de-Port, hoewel ook heuvelachtig zijn. Deze etappes, die deel uitmaken van de Camino Francés, omvatten gevarieerd terrein met beklimmingen en afdalingen die een goede conditie en voorbereiding vereisen. Hoewel ze niet zo veeleisend zijn als de eerste etappe, behouden deze segmenten een niveau van moeilijkheid dat niet mag worden onderschat, vooral voor degenen die niet gewend zijn aan onregelmatig terrein en lange wandelingen. (Voor meer gedetailleerde informatie over de moeilijkheid van elke etappe, kun je het gedeelte "Gedetailleerde routebeschrijving (bekijk alle dagen ) in alle camino  reizen lezen).

De moeilijkheidsgraad van dit traject op de Camino de Santiago van Saint-Jean-Pied-de-Port (SJPDP) naar Pamplona kan variëren afhankelijk van de ervaring en fysieke conditie van elke persoon, maar over het algemeen wordt het beschouwd als een van de meest uitdagende trajecten van de Camino Francés. Met 5 als de hoogste moeilijkheidsgraad zou dit traject rond een 4 kunnen worden beoordeeld.

 

Landschappelijke schoonheid

De etappe van het Camino de Santiago Lopen van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Roncesvalles staat bekend om zijn buitengewone landschappelijke schoonheid, te beginnen met een indrukwekkende beklimming door de Pyreneeën. Deze Camino Route biedt een mozaïek van veranderende landschappen: van majestueuze bergtoppen en groene weilanden tot dichte bossen en kronkelende beekjes, met onvergetelijke panoramische uitzichten voor pelgrims.

De volgende twee etappes behoren tot de mooiste van de Camino Francés, omdat ze door bossen, rivieren en schilderachtige dorpjes gaan. Onderweg voegen pittoreske steden en dorpen historische en culturele charme toe, en tonen ze het traditionele plattelandsleven in deze regio. De rijke biodiversiteit van de lokale flora en fauna versterkt de ervaring nog verder.

 

Voorzieningen

De voorzieningen op dit traject zijn beperkt, hoewel er onderweg steden en dorpen zijn waar je kunt kopen wat je nodig hebt. Naarmate je Pamplona nadert, nemen de mogelijkheden voor eten en drinken toe, zodat je kunt genieten van de lokale gastronomie.

 

Klimaat

Het klimaat op het traject van de Camino de Santiago tussen Saint-Jean-Pied-de-Port en Pamplona varieert met het seizoen: hete zomers met vaak temperaturen boven de 30°C vereisen water en zonbescherming, terwijl de lente en herfst gematigde temperaturen bieden (15°C-25°C), maar met meer regen, wat waterdichte kleding en uitrusting vereist. In de winter dalen de temperaturen aanzienlijk, vooral in bergachtige gebieden, met mogelijke sneeuw en ijs, en veel voorzieningen zijn gesloten, dus zorgvuldige planning en geschikte koude-weer uitrusting is noodzakelijk.

 

Planning / Opdeling van etappes

Ja dit is mogelijk, behalve de eerste etappe van SJPDP naar Roncesvalles.

 

Vind je reis langs de Franse Camino de Santiago.

 

 Pamplona - Logroño

 

 

Afstand en Moeilijkheidsgraad

De afstand op de pelgrimstocht van de Camino de Santiago Lopen van Pamplona naar Logroño, een essentieel deel van de Camino Francés, betreft ongeveer een  95 km.

Dit stuk, hoewel niet zo veeleisend als andere delen van het Camino Lopen, heeft unieke uitdagingen. Met terrein dat bestaat uit onverharde wegen en paden door de beroemde wijngaarden van La Rioja, vereist dit gedeelte van de Camino Francés de juiste fysieke voorbereiding. Hier zullen pelgrims gevarieerd terrein tegenkomen, met enkele beklimmingen en afdalingen, maar overwegend vlakkere en gemakkelijkere stukken, vooral als je Logroño nadert.

Over het algemeen wordt dit segment van de Camino Francés als matig moeilijk beschouwd, minder veeleisend dan het traject van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Pamplona. Op een schaal van 1 tot 5, waarbij 5 het hoogste moeilijkheidsniveau vertegenwoordigt, zou dit traject rond een 2 kunnen worden beoordeeld. Voor meer gedetailleerde informatie over de moeilijkheid van elke etappe, kunt je het gedeelte ""Gedetailleerde routebeschrijving (bekijk alle dagen )" lezen in elk van de reizen.

 

Landschappelijke Schoonheid en Gastronomie

Dit traject van de Camino de Santiago staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke en culturele schoonheid. Langs de Camino Francés zullen pelgrims genieten van de wijngaarden van La Rioja en de gastronomie van Navarra en La Rioja, met mogelijkheden om lokale wijnhuizen te bezoeken en gerenommeerde wijnen te proeven. De route biedt aantrekkelijke uitzichten op historische kerken en kloosters, waarbij natuur en cultureel erfgoed worden gecombineerd.

 

Voorzieningen

De voorzieningen op het traject Pamplona-Logroño zijn overvloedig, met tal van kleine dorpen die accommodatie, benodigdheden en mogelijkheden om van de lokale keuken te genieten, aanbieden. De route is goed uitgerust om pelgrims tijdens hun reis te ondersteunen en vergemakkelijkt de planning van de dagelijkse etappes.

 

Klimaat

Het klimaat op het traject Pamplona-Logroño varieert per seizoen. In de zomer moeten pelgrims zich voorbereiden op hoge temperaturen en intense zon, terwijl de lente en de herfst een gematigder klimaat bieden, ideaal om te wandelen, zij het met mogelijk wat regen. De winter is milder in vergelijking met bergachtige gebieden, maar vereist nog steeds geschikte voorbereiding voor de kou

 

Logroño - Burgos

 

 

Afstand en Moeilijkheidsgraad

De pelgrimsroute van Logroño naar Burgos op de Camino Francés van de Camino de Santiago beslaat een geschatte afstand van 120 km.

Dit segment, bekend om zijn variëteit aan landschappen, maakt een aanzienlijk deel uit van de wandelroutes in Spanje. Het doorkruist het beroemde wijngebied La Rioja en biedt gevarieerd terrein, waaronder onverharde wegen en landelijke paden. Over het algemeen wordt dit traject beoordeeld met ongeveer een 2 op een moeilijkheidsschaal van 1 tot 5, waardoor het toegankelijk is voor veel pelgrims. Voor gedetailleerde planning wordt aanbevolen om de sectie ""Gedetailleerde routebeschrijving (bekijk alle dagen )"" voor elke Camino de Santiago-reis te raadplegen.

 

Schoonheid van het Landschap

Dit traject van de Camino de Santiago staat bekend om zijn mix van natuurlijke en culturele schoonheid. Van de pittoreske wijngaarden van La Rioja tot de vlaktes van Burgos, zullen pelgrims genieten van een gevarieerd landschap en kansen om de rijke gastronomie van de regio te verkennen. Bovendien leidt de Camino Route langs verschillende historische dorpen en biedt het uitzicht op belangrijke monumenten, wat de pelgrimage-ervaring verrijkt.

 

Voorzieningen

De voorzieningen op dit traject van de Camino de Santiago van Logroño naar Burgos zijn behoorlijk goed, hoewel de afstand tussen dorpen kan toenemen. Pelgrims zullen allerlei diensten vinden, zoals supermarkten, banken en winkels in de dorpen langs het traject.

 

Klimaat

Het klimaat op dit traject van de Camino de Santiago varieert afhankelijk van de locatie en het seizoen. De zomers in La Rioja en de Meseta zijn warm, maar het continentale klimaat van de Meseta kan leiden tot hogere temperaturen. De lente en de herfst bieden een mild en aangenaam wandelklimaat, terwijl de winters kouder zijn, vooral op de Meseta. Het is essentieel om geschikte kleding te dragen om je tegen de kou te beschermen.

 

Planning / Etappe-indeling

Als het gaat om het plannen en verdelen van de etappes, biedt dit traject van de Camino de Santiago de nodige flexibiliteit.

 

 Burgos - León

 

Afstand en Moeilijkheidsgraad

De pelgrimsroute van Burgos naar León, een essentieel deel van de Camino Francés, beslaat ongeveer 175 km.

Dit segment staat bekend om zijn doortocht door de uitgestrekte Meseta Castellana en biedt typisch vlak en open terrein. Ondanks de lengte wordt dit traject over het algemeen beoordeeld met ongeveer een 2 op een moeilijkheidsschaal van 1 tot 5.

De belangrijkste uitdaging ligt in de eentonigheid van het landschap en de blootstelling aan zon en wind op de Meseta. Voor gedetailleerde planning van elke etappe wordt aanbevolen om de sectie "Gedetailleerde routebeschrijving (bekijk alle dagen )"" voor elke Camino de Santiago-reis te raadplegen.

 

Schoonheid van het Landschap

Langs dit traject van de Camino de Santiago zullen pelgrims genieten van een unieke ervaring van natuurlijke en culturele schoonheid. De weg van Burgos naar León doorkruist lange vlaktes van de Meseta en biedt een uitgestrekt en open landschap onder de uitgestrekte hemel. Dit segment voert ook langs historische dorpen met oude kerken en monumenten, waardoor de ervaring wordt verrijkt met een diep gevoel van geschiedenis en traditie.

 

Voorzieningen

De voorzieningen op dit traject van de Camino de Santiago van Burgos naar León zijn voldoende, hoewel pelgrims zich moeten voorbereiden op langere afstanden tussen dorpen. Langs de route zullen ze alles vinden wat ze nodig hebben, zoals supermarkten, banken en winkels, vooral in de grotere steden en dorpen.

 

Klimaat

Het klimaat op dit traject van de Camino de Santiago varieert afhankelijk van het seizoen. De zomers op de Meseta staan bekend om hun hoge temperaturen en blootstelling aan de zon, terwijl de lente en de herfst een milder en aangenamer wandelklimaat bieden. De winters kunnen koud en winderig zijn, wat een goede voorbereiding en warme kleding vereist.

 

Planning en Etappe-indeling

Dit traject biedt enige flexibiliteit bij het indelen van de etappes, hoewel de afstand tussen accommodaties mogelijk groter is dan in andere segmenten van de Camino Francés. Het is raadzaam om vooraf te plannen om de etappes aan te passen aan persoonlijke capaciteiten en voorkeuren.

 

Vind je reis langs de Franse Camino de Santiago

 

León - Sarria

Afstand en Moeilijkheidsgraad

Het pelgrimsdeel van León naar Sarria op de Camino Francés van de Camino de Santiago beslaat ongeveer 195 km.

Dit segment staat bekend om zijn gevarieerde landschappen en een opmerkelijke toename van het aantal pelgrims.

Dit traject wordt over het algemeen beoordeeld met ongeveer een 2,5 op een moeilijkheidsschaal van 1 tot 5 en biedt zowel vlakke als steile etappes, waarbij het Villafranca del Bierzo - O Cebreiro-traject het meest uitdagend is maar kan worden opgedeeld indien gewenst. Langs dit traject zijn er verschillende historische bezienswaardigheden zoals de kathedraal van León en het bisschoppelijk paleis van Astorga, waardoor het een van de meest interessante trajecten van de Camino Francés is.

 

Schoonheid van het Landschap & Cultureel Erfgoed

Dit traject valt op door zijn mix van natuurlijke schoonheid en cultureel erfgoed. Pelgrims zullen langs de Cruz de Hierro en het klooster van Samos komen, naast andere bezienswaardigheden, en zullen genieten van een gevarieerd landschap, variërend van stedelijke tot bergachtige gebieden. De route is bijzonder schilderachtig, met pittoreske dorpjes en gevarieerd terrein.

Voor veel mensen zijn de etappes in dit traject de mooiste. Het pad voert door kleine dorpen met stenen huizen, langs velden met dieren en door bossen waar het enige geluid dat van kabbelend rivierwater is. De natuur is aanwezig gedurende alle etappes tot aan Santiago de Compostela, een stad vol charme en sfeer.

 

Voorzieningen

De voorzieningen op het traject van León naar Sarria zijn goed, met accommodatie- en eetmogelijkheden in de belangrijkste steden en dorpen.

 

Klimaat

Het klimaat varieert afhankelijk van het seizoen, met aangename zomers en koude en vochtige winters. Het is essentieel om voorbereid te zijn op regen, vooral in de etappes nabij Sarria.

 

Etappeplanning

De meeste etappes kunnen worden opgedeeld om aan de behoeften van de pelgrims te voldoen.

 

Sarria - Santiago de Compostela

 

Santiago de Compostela

Afstand en Moeilijkheidsgraad

Het traject van de Camino de Santiago Lopen van Sarria naar Santiago de Compostela is een van de meest populaire en toegankelijke. Met een afstand van ongeveer 115 km is het de perfecte keuze voor pelgrims die de essentie van de Camino willen ervaren in een kortere route.

Wat moeilijkheidsgraad betreft, wordt dit traject over het algemeen beoordeeld met niveau 2 op een schaal van 1 tot 5. Het terrein is overwegend vlak en kent weinig significante hoogteverschillen. Dit maakt het een ideale keuze voor zowel ervaren als beginnende pelgrims.

 

Schoonheid van het Landschap en Cultureel Erfgoed

Het traject tussen Sarria en Santiago de Compostela biedt een unieke ervaring op het gebied van natuurlijke schoonheid en culturele rijkdom. Terwijl je deze Camino Route volgt, zul je ondergedompeld worden in prachtige Galicische landschappen, met weelderige bossen, schilderachtige dorpen en mooie rivieren.

Naast de natuurlijke schoonheid is dit traject vol met cultureel erfgoed. Je zult charmante historische plaatsen tegenkomen, zoals de romaanse kerk van Barbadelo en het prachtige dorp Portomarín. Uiteraard is de kroonjuweel de majestueuze kathedraal van Santiago de Compostela, waar duizenden pelgrims elk jaar hun reis voltooien.

 

Voorzieningen

De Camino van Sarria naar Santiago biedt een breed scala aan voorzieningen voor pelgrims. Langs de route vind je restaurants en winkels die aan al je behoeften voldoen. De pelgrimsondersteunende infrastructuur is solide, wat zorgt voor een comfortabele en veilige ervaring.

 

Klimaat

Het klimaat in dit deel van de Camino de Santiago is gematigd en oceaanachtig vanwege de ligging in Galicië. De zomers zijn mild, met aangename temperaturen om te wandelen. Houd er echter rekening mee dat Galicië bekend staat om zijn regen, dus het is aan te raden om waterdichte uitrusting mee te nemen, vooral in de herfst en winter.

 

Etappeplanning

De etappeplanning op het traject Sarria - Santiago is flexibel vanwege de overvloed aan accommodaties langs de route. Je kunt je reis in kortere etappes verdelen als je dat wilt, zodat je het kunt aanpassen aan je eigen tempo en voorkeuren.

 

Als je na deze informatie nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder. En als je geen vragen meer hebt en de Camino wilt lopen, bekijk dan al onze reizen langs de Camino Francés en boek bij ons. We zullen je helpen van je reis een onvergetelijke ervaring te maken.

Terug