Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Al Andalus: De beste luxetrein van Spanje.

Van Sevilla naar Madrid, langs de Via de la Plata in Extremadura, of in het spoor van de Camino del Norte van San Sebastian naar Santiago.

2022-12-15

Van Sevilla naar Madrid, langs de Via de la Plata in Extremadura, of in het spoor van de Camino del Norte van San Sebastian naar Santiago. Het seizoen van de Renfe-toeristentreinen begint met nieuwe routes.

Van Sevilla naar Madrid, langs de Via de la Plata in Extremadura, of in het spoor van de Camino del Norte van San Sebastian naar Santiago. Dit zijn enkele van de voorstellen van de toeristentreinen die Renfe sinds 1983 aanbiedt, het idee kwam oorspronkelijk van het bedrijf Ferrocarriles de Vía Estrecha (Feve).

Het nieuwe seizoen van 2018 is net begonnen en met nieuwe routes. En men verwacht dat het record van het aantal reizigers van vorig jaar zal overtroffen worden, wat in totaal 30.646 reizigers was. 36,38% van de toeristen was afkomstig uit Spanje, de meerderheid van de buitenlandse toeristen kwam uit de volgende landen: Verenigde Staten (10,85%), Duitsland (7,44%), Argentinië (8,84%), Australië (7%) en het Verenigd Koninkrijk (4,02%).

Al Andalus, in de Belle Époque

Als je voet zet in deze trein, zet je voet in de gouden eeuw van de Belle Epoque. Het was de Britse adel die in de jaren twintig van de vorige eeuw van de spoorwegreizen tussen Calais en de Côte d'Azur genoot. Een eeuw later is de legendarische Al Andalus trein nog steeds in gebruik en wordt deze zelfs beschouwd als de grootste en meest ruime luxetrein ter wereld. Vandaar dat elk jaar op het moment dat Renfe zijn routes te koop aanbiedt, de kaartjes de deur uit vliegen.

Bovendien heb je niet alleen de mogelijkheid om je aan te melden voor een normale route (zoals Sevilla naar Madrid of de Vía de la Plata in Extremadura, met haltes in Toledo en Aranjuez), maar u kunt een volledige wagon huren voor op maat gemaakte privé-evenementen. In het eerste geval, wanneer je één van de standaard routes boekt, weet dan dat alles inbegrepen is in de prijs: van ontbijt aan boord tot lunchwijn, het ontvangst in het Alfonso XIII hotel in Sevilla of de show van Andalusische dansende paarden in Jerez. Het seizoen voor Al Andalus start deze maand en loopt tot september en oktober. Prijs: vanaf 3.600 euro per persoon in een Grand Class-kamer van 4.500 euro in een Deluxe Suite. Uitstapjes van zeven dagen / zes nachten.

Naar het noorden in de Transcantábrico

De wagons van de Transcantábrico dateren ook uit de jaren 20 van de vorige eeuw en hebben dezelfde verfijnde uitstraling als de art deco-stijl van Al Andalus. Natuurlijk heeft deze trein twee verschillende modellen: de Classic en de Great Luxury. De eerste, heeft een duur van acht dagen en zeven nachten en begint de reis in León richting Cisterna, Guardo, Villasana de Mena, Bilbao, Santander... En zo verder naar Santiago de Compostela, het eindstation van deze trein. Vertrek begint op 19 mei en eindigt op 6 oktober voor een prijs van 3.600 euro. De Gran Lujo loopt door het groenste deel van Spanje, van San Sebastian naar Santiago (of andersom) in wagons die slechts 14 suites (geen gewone kamers) hebben. De excursies, de maaltijden in restaurants van internationale referentie, de drankjes, de begeleide bezoeken ... Alles is inbegrepen in de prijs. Kortom, een luxe hotel op rails. Prijs: 4.980 euro acht dagen / zeven nachten. De vertrekken van deze reis zijn starten vanaf 21 april en eindigen op 20 oktober. In tegenstelling tot Al Andalus biedt de Transcantábrico ook routes van vier dagen / drie nachten (1.650 euro) of vijf dagen / vier nachten (2.250 euro)

Aan boord van de Expreso de La Robla

Een andere klassieker van Renfe is de Expreso de la Robla, die kenmerkend samengesteld is uit twee routes: de zogenaamde Paradise Verde, die langs de Cantabrische kust loopt tussen Bilbao en Oviedo (en omgekeerd) en La Robla zelf, die tussen León en Bilbao (of vice versa) loopt, langs de route van de oude kolentrein, wat deze trein speciaal maakt. 

Een van de nieuwigheden van dit jaar is de verkoop van tickets via de Renfe-website. Nog iets: passagiers hebben de optie om een koude lunch te bestellen voor het geval zij niet buiten willen eten tijdens de excursies, inbegrepen in de prijs. De Express heeft vier slaaprijtuigen met elk zeven compartimenten. De vertrektijden van de reis van vier dagen en drie nachten staat gepland voor de maand augustus. Met uitzondering van de vertrektijden van de La Robla route, die begin september zal plaatsvinden. Prijs: 850 euro per persoon in een standaardkamer. De toeslag voor een individuele kamer is 320 euro.

Terug